“παρΑξενος_ελκυστΗς” στο Τρίτο Πρόγραμμα | 21.07.2022, 01:00

[στην ετερότητα ο εαυτός] – οι ετερότητες του εαυτού

Η Αμαρυλλίς είναι ένα πανέμορφο βολβώδες λουλούδι, που συμβολίζει την ακτινοβόλο ομορφιά, την αποφασιστικότητα και την υπερηφάνεια. Η Μπελαντόνα, η ωραία γυναίκα στα ιταλικά αλλά και ένα πολυετές φυτό, ο θανάσιμος στρύχνος, με φύλλωμα και καρπούς εξαιρετικά τοξικά καθώς περιέχουν τοξίνες που προκαλούν παραλήρημα και παραισθήσεις. Η Αμαρυλλίς Μπελαντόνα είναι ένας άγριος, αφρικανικής καταγωγής κρίνος, με ροζ άνθη που ανθίζουν αιφνιδιαστικά και χωρίς φροντίδα στα θερμά ξηρά καλοκαίρια.

Amaryllis και Belladonna, επιλέγει να βαφτίσει η αμερικανή avant-jazz κιθαρίστρια Mary Halvorson, τις δύο πολύ πρόσφατες δισκογραφικές της εργασίες που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα, στα μέσα του ανθοφόρου Μάη, σε μια διαδικασία ανάδειξης των διαφορετικών μουσικών γλωσσών που μπορεί να χρησιμοποιήσει συνθετικά, ανάλογα με το σχήμα για το οποίο γράφει μουσική: είτε πρόκειται για το κουαρτέτο εγχόρδων Mivos, σε συγκεκριμένες, δομημένες συνθέσεις, είτε πρόκειται για τζαζ σεξτέτο, σε ελεύθερη αυτοσχεδιαστική γραφή. Αναζητώντας τον εαυτό, μέσα από τα πολλαπλά του είδωλα – μέσα από την ετερότητα, όχι των άλλων, αλλά των ίδιων του των εκφάνσεων.

Η Amaryllis και η Belladonna είναι αυθύπαρκτες μουσικές πράξεις: θα μπορούσε κανείς να ακούσει οποιοδήποτε άλμπουμ μόνο του χωρίς να αισθάνεται ότι κάτι λείπει. Αλλά είναι πιο ισχυρές όταν ακούγονται μαζί, όπως ένα τοπίο και η αντανάκλασή του σε κυματιστά νερά.

Απόψε στον παρΑξενο_ελκυστΗ ακούμε εναλλάξ το ζευγάρι των δίδυμων αυτών δίσκων, που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα με σκοπό να αποτελέσουν ένα αρθρωτό και αλληλένδετο σύνολο.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS