“παρΑξενος_ελκυστΗς” στο Τρίτο Πρόγραμμα | 22.09.2022, 01:00

Ταξίδι στα Κύθηρα_μέρος_β: επαναεπινοώντας το παρελθόν στο μέλλον

Ο Ερμητισμός είναι ένα μεταφυσικό σύστημα και ένα σώμα συστηματοποιημένων μαγικών, μαντικών, αστρολογικών και αλχημικών πρακτικών, το οποίο ανάγεται στις απόκρυφες διδασκαλίες του μυθολογικού Ερμή του Τρισμέγιστου, μίας θεότητας που αποτελούσε συγχώνευση του ελληνικού Ερμή με τη σεληνιακή αιγυπτιακή θεότητα Θωθ.

Ο Πολωνός sound artist με έδρα το Bristol Wojciech Rusin εμπνέεται από τον Ερμητισμό, και διαβάζοντας την μυστικιστική πραγματεία του γνωστικισμού και των αλχημιστών από τον 2ο πχ αιώνα επιδιώκει μουσικά την μετατροπή ή/και τη διάλυση του φυσικού κόσμου. Ο φετινός του δίσκος «Syphon» είναι ένα παλίμψηστο υποθετικής μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής: μουσική που εικάζει ότι έχει συντεθεί στο μέλλον, ανακατασκευασμένη από τις στάχτες ενός παρελθόντος μέσω ημιτελών θραυσμάτων.

Ο Rusin κατασκευάζει τα δικά του όργανα με τρισδιάστατη εκτύπωση: πολύχρωμα πνευστά από πλαστικό στο μεταμοντέρνο ύφος του Memphis Group παραπέμπουν σε αρχετυπικά όργανα, συνδέοντας έτσι μέσω της 3D τεχνολογίας το παρελθόν με ένα πιθανό μέλλον. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι παράλληλο με τον ρασιοναλισμό, δημιουργεί ηθελημένα σύγχυση, ισχυριζόμενος ότι τα όργανα αυτά προέρχονται από την υπο-Καρπάθια Πολωνία, επαναεπινοώντας την πολιτιστική του κληρονομιά.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς κάνει ένα ταξίδι σε ένα πιθανό μέλλον με τους ήχους των Hildegard Von Bingen / Oxford Camerata, Jennifer Walshe, Harry Partch / Ensemble Muzilfabrik, Jean-Philippe Rameau / Gilbert Rowland, και Wojciech Rusin / Eden Girma / Emmy Broughton.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Εικόνα: The Alchemical Tree of Life standing under the Influences of the Heavens, χαρακτικό του Wolfgang Killian (1581-1662)

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS