Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 για τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη

Ορφανέψαμε πια.

Το άκουσμα του χαμού του γίγαντα της ελληνικής μουσικής μας πάγωσε και μάς γεμίζει θλίψη. Ένα ακόμα από τα θεμέλια της ελληνικής μουσικής παραδόθηκε στη θνητότητα της σάρκας του αφήνοντάς μας την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της μουσικής του. Χάρη σε αυτή τη μουσική υπάρχουμε και εμείς.

«Πέθανε ο Μίκης». Το Δεύτερο Πρόγραμμα υπάρχει λίγα λιγότερα χρόνια από όσα διήρκεσε η δημιουργική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη. Δεν επιθυμούμε να «διαφημίσουμε» όσα θα κάνουμε αυτές τις μέρες για τον Μίκη, σας καλούμε μόνο να έρθετε κοντά μας, για να νιώσουμε όλοι λιγότερο μόνοι σε αυτόν τον οδυνηρό αποχαιρετισμό.

Ελάτε να ακούσουμε πώς ξεκίνησαν όλα τον Ιούλιο του 1925 στη Χίο, πού έδωσε την πρώτη συναυλία του σε ηλικία 17 ετών, πώς αντιστάθηκε στους κατακτητές την περίοδο της κατοχής, πώς εκδιώχθηκε για τις ιδέες του ήδη αμέσως μετά την απελευθέρωση. Η εξορία, ο πολιτικός Μίκης, η συμμετοχή του στην οργιώδη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Μουσικής τη δεκαετία του ’60.

Θα ακούσουμε τον ίδιο να μιλάει για όσα έζησε, ακολουθώντας στην πραγματικότητα την ιστορία της χώρας μας τον 20ο αιώνα, ορίζοντας μάλιστα αυτή την ιστορία από κάποια στιγμή και μετά. Η ζωή του Μίκη είναι η ζωή της Ελλάδας τον τελευταίο αιώνα.

Οι παραγωγοί του πιο ιστορικού ραδιοφώνου μουσικής και πολιτισμού της Ελλάδας, με σεβασμό και βαθιά θλίψη θα σας μιλήσουμε για τον Μίκη που αγαπήσαμε, τον Μίκη που μας ξεσήκωσε, τον λυρικό Μίκη, τον παγκόσμιο Μίκη και το μουσικό στίγμα του στη διεθνή δισκογραφία, θα ακούσουμε τον κοινωνικό λόγο του Θεοδωράκη, θα ψηλαφήσουμε τις ανθρώπινες μορφές στο έργο του, θα θυμηθούμε τον κινηματογραφικό και τον θεατρικό Μίκη, θα μάθουμε άγνωστες ιστορίες από τις περιοδείες του σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Στο Δεύτερο μόνο θα ακούσουμε την ιστορική συναυλία του 2006 από τη Ζάτουνα ή τη μοναδική συναυλία του Μίκη από τη Μακρόνησο το 2003.

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε αλλά θα κυριολεκτήσουμε αν πούμε ότι πλέον είμαστε πραγματικά φτωχοί.

Όλοι οι εργαζόμενοι στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 παραγωγοί, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, εκφράζουμε τη θλίψη μας, τη βαθιά λύπη μας για το χαμό του μεγαλύτερου από τη ζωή Μίκη Θεοδωράκη. Σ’  αυτή τη γειτονιά – και βράδυ και πρωί – περάσαμε και χάσαμε ολόκληρη ζωή.

Μίκη Θεοδωράκη σε ευχαριστούμε για όλα. Στην αγκαλιά μας απόψε σαν άστρο κοιμήσου…

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου.

Πέμπτη 02, Παρασκευή 03, Σάββατο 04, Κυριακή 05 και Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου, 14:00-16:00

Θα ακούσουμε τα εννέα επεισόδια της σειράς εκπομπών «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» σε επιμέλεια της Έφης Μεταλληνού και παραγωγή της Σοφίας Μιχαλίτση. Εδώ, ο Μίκης Θεοδωράκης, μόνος μπροστά στο μικρόφωνο, ξετυλίγει με τον δικό του γλαφυρό τρόπο το κουβάρι των αναμνήσεών του και αφηγείται τη ζωή του.

Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου, 16:00-17:00

Ο κινηματογραφικός Μίκης Θεοδωράκης σε επιμέλεια και παρουσίαση του Πάνου Χρυσοστόμου. Στην ίδια εκπομπή θα ακούσουμε και ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπου ο Μάνος Χατζιδάκις μιλάει για τον Μίκη Θεοδωράκης.

Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου, 17:00-19:00

Δύο ώρες με τον θεατρικό Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια και παρουσίαση του Σιδερή Πρίντεζη. Στην ίδια εκπομπή θα ακούσουμε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από ανέκδοτες στη δισκογραφία συναυλίες, με σπουδαίους συντελεστές, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 στο Ηρώδειο, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και άλλα μέρη της Αθήνας, μέχρι την Πάτρα και τη Μακρόνησο.

Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου, 19:00-21:00

Ο Νίκος Αϊβαλής θα φιλοξενήσει «μονόπρακτα» αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. Κοντά μας θα βρεθεί και η Γιοβάννα, η οποία θα μας μιλήσει  για τα τραγούδια του Θεοδωράκη που πρώτη ερμήνευσε.

Πέμπτη 02 και Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου, 21:00-23:00.

Ο λαϊκός Μίκης Θεοδωράκης σε επιμέλεια του Γιώργου Τσάμπρα. Πώς ο Μίκης Θεοδωράκης έφερε στα χείλη των ανθρώπων τους μεγάλους ποιητές, πώς το λαϊκό τραγούδι εδραιώθηκε στη συλλογική συνείδηση ως έκφραση, ως διαμαρτυρία αλλά και ως ωδή στη ζωή. Δεν θα λείψουν και οι άγνωστες πτυχές του Μίκη Θεοδωράκη.

Πέμπτη 02 Σεπτεμβρίου, 23:00

Ένα ντοκουμέντο από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η συναυλία με τα μνημειώδη έργα του Μίκη Θεοδωράκη «Ρωμιοσύνη» και «Άξιον εστί» με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον Γιώργο Κιμούλη από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Μάιο του 2005.

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου, 08:00-10:00

Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε επιμέλεια της Αντρης Βασιλειάδου. Τι τον ενέπνευσε; Μικρές και μεγάλες ιστορίες για τα τραγούδια που σήμερα όλοι τραγουδάμε.

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου, 10:00-12:00

Ο Λυρικός Μίκης Θεοδωράκης σε επιμέλεια Ελένης Γιαννοπούλου. Πώς μετέφερε στα χείλη όλων των Ελλήνων την υψηλή ποίηση; Οι μελωδίες του Μίκη που έντυσαν ποιήματα και στίχους, καθορίζοντας το λόγο στο ελληνικό τραγούδι.

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου, 17:00 – 18:00

Ο παγκόσμιος Μίκης Θεοδωράκης σε επιμέλεια Κώστα Θωμαΐδη. Από τους Beatles, στη Shirley Bassey και τον Ζωρζ Μουστακί.

Παρασκευή 03 Σεπτεμβρίου, 18:00 -19:00

Από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ακούμε  συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στη Μαρία Ρεζάν του 1983, με αναφορές στα πολιτικά γεγονότα της τότε εποχής.

Παρασκευή 03, Σεπτεμβρίου, 23:00

Συναυλία από τη Μακρόνησο από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με έργα Μίκη Θεοδωράκη, με τους Σουλτάτου, Μπάση, Θεοχαρίδη, Μπέζο, Φέρτη, Ιγερινού.

Σαββατοκύριακο 04 & 05 Σεπτεμβρίου

08:00 – 10:00

Η Λίτσα Τότσκα φωτίζει τις ιδιαίτερες πτυχές του Θεοδωράκη. Ο στιχουργός Μίκης, η οικογένειά του και η επιρροή της στο έργο του, οι πραγματικοί και φανταστικοί τόποι στο έργο του.

10:00-12:00

Ο κοινωνικός λόγος του Μίκη, σε επιμέλεια το στιχουργού Κώστα Φασουλά.

Σάββατο 04 Σεπτεμβρίου, 16:00-18:00

Ο Φώτης Απέργης μοιράζεται προσωπικές ιστορίες γεμάτες συγκίνηση αλλά και χιούμορ, όπως τις έζησε επί 35 χρόνια σε αποστολές, συνεντεύξεις και προσωπικές εξομολογήσεις με τον Θεοδωράκη,  

Κυριακή 05 Σεπτεμβρίου, 16:00-18:00

Άγνωστες ιστορίες από ένα ταξίδι. Ο Φώτης Απέργης και ο Κώστας Θωμαΐδης συνταξίδεψαν με τον Μίκη Θεοδωράκη στη Χιλή το 1993 για την παρουσίαση του έργου Canto General και αφηγούνται τις «περιπέτειες» τους, ενώ ακούμε και σπάνια ηχητικά αποσπάσματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS