Το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos με σπάνιες μουσικές και αποκλειστικές μεταδόσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα

Συντονισμένοι με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι τρεις μουσικοί σταθμοί της ΕΡΤ, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα και το Kosmos, παρακολουθούν την ιερή αλλά και ανθρώπινη διαδρομή από τον θάνατο στην αναγέννηση.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 μας οδηγεί μουσικά στην Εβδομάδα των Παθών της χαρμολύπης αλλά και της Ανάστασης. Ειδικά για τη Μεγάλη Παρασκευή, οι παραγωγοί του Δεύτερου έχουν ετοιμάσει ένα μουσικό περιβάλλον περισυλλογής αλλά και ελπίδας.

Ειδικότερα:

«Το αν της Άνοιξης» με τη Λίνα Νικολακοπούλου

Καθημερινά πεντάλεπτα στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 τη Μεγάλη Εβδομάδα, με ποίηση, μουσικές και τραγούδια που ανθολογεί η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου για την οδύνη, τον πόνο, το θάνατο, την ομορφιά, τη ζωή, την άνοιξη, τη λύτρωση της Ανάστασης και την αγάπη. Ακούγονται ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Μίλτου Σαχτούρη, Κικής Δημουλά, Κώστα Μπραβάκη, και των Αρμενίων ποιητών Δανιήλ Βαρουζιάν και Αβεντίκ Ισαακιάν.

Ώρες μετάδοσης: 10:00 & 17:00

Λίνα Νικολακοπούλου

«Από τα Πάθη και τον Θρήνο στην προσμονή της Ανάστασης»

Σειρά εκπομπών της Φεβρωνίας Ρεβύνθη από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο, στις 10:00, ακολουθούμε το Θείο Δράμα με την προσμονή της Ανάστασης.

Ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Μ. Τετάρτη, στις 20:00

Ο «Επιτάφιος» (1958) των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου, όπως παρουσιάστηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) τον Οκτώβριο του 2020 και είχε μεταδοθεί αποκλειστικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, σε περιγραφή Κώστα Θωμαΐδη. 

Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
Διασκευή: Γιάννης Μπελώνης
Σολίστ: Μπέττυ Χαρλαύτη

Συμμετέχει ενδεκαμελές ενόργανο σύνολο, το φωνητικό σύνολο chórεs.

«Επιτάφιος» – Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Τρίτο Πρόγραμμα έχει σχεδιάσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα μια σειρά ειδικών εκπομπών που εμβαθύνουν στο συναίσθημα του πένθους και της θλίψης, με έργα κορυφαίων συνθετών από το μπαρόκ έως τον 21ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα μεταδίδονται εγκώμια και ύμνοι από τη Χορωδία και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Ανάμεσα σε άλλα θα μεταδοθούν:

Το Σάββατο του Λαζάρου στις 07:00, ο Γιώργος Ντόβολος θα παρουσιάσει το Τροπάριο της Κασσιανής σε τέσσερις διαφορετικές μελοποιήσεις. Στις 14:30, o Διονύσης Μαλλούχος, παρουσιάζει έργα θρησκευτικής έμπνευσης και ύφους των Bach, Caccini, Schubert, Gounod, Saucier, Fauré , Saint-Saëns, Donizzeti, Britten, Dowland και Piazzolla. Συμμετέχουν ως σολίστ, μέλη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Στις 21:00, ο Γιάννης Φίλιας, θα μας μεταφέρει στη Ρώμη του 1ουμ.Χ. αιώνα με το έργο του Arrigo Boito «Nerone».

Την Κυριακή των Βαΐων, η Άννα Σακαλή, στις 09:00, έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα, στο οποίο η μουσική οδεύει από τον Ακάθιστο Ύμνο στην Ανάσταση, με καλεσμένη την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Στις 20:00, ο Γιάννης Φίλιας φέρνει το «αιώνιο φως» από τις πένθιμες λαμπάδες των «Χοηφόρων» του Αισχύλου, καταλήγοντας στο Requiem του Giuseppe Verdi.

Τη Μεγάλη Δευτέρα στις 13:00, ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει αριστουργήματα που πηγάζουν από την εσώτερη δύναμη της προσευχής και της ενδοσκόπησης.

«Jesus Christ Superstar»

Τη Μεγάλη Τρίτη, ο Γιάννης Φίλιας στις 13:00 (και σε επανάληψη στις 23:00) θα παρουσιάσει το α’ μέρος του εμβληματικού έργου του βρετανού συνθέτη Andrew Lloyd Webber, «Jesus Christ Superstar». Το β’ μέρος θα μεταδοθεί τη Μ. Πέμπτη την ίδια ώρα.

Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 10:00,  ο Χ. Παπαγεωργίου, θα παρουσιάσει τις διαφορετικές εκδοχές μέσα στο χρόνο του περίφημου ύμνου της Μεγάλης Εβδομάδας «Ω, Γλυκύ Μου Έαρ». Στις 15:00, από την Αλεξάνδρα Γιαλίνη παρουσιάζονται «Οι Θρήνοι του Προφήτη Ιερεμία» μέσα από τη ματιά δύο συνθετών της μπαρόκ εποχής.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 15:00, η Κάτια Καλλιτσουνάκη παρουσιάζει το πρώτο μέρος  του αφιερώματος σε έργα που έγραψαν στη μνήμη συνθετών και μουσικών, φίλοι, θαυμαστές  και μαθητές τους. To δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί τη Μ. Παρασκευή, στις 15:00. Στις 21:10, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη θα μεταδώσει αποσπάσματα ενός εκ των κορυφαίων έργων της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, του ορατορίου «Κατά Ματθαίον Πάθη» του J.S.Bach.

J.S.Bach

Τη Μεγάλη Παρασκευή στις 13:00, ο Χ. Παπαγεωργίου, θα αναλύσει τη μουσική του John Debney για την ταινία του Mel Gibson «Passion of the Christ». Στις 20:10, ο Κώστας Καναβούρης παρουσιάζει τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, μαζί με τα συγκλονιστικά ιδιόμελα του Ιωάννη του Δαμασκηνού από τη Νεκρώσιμη Ακολουθία μαζί με το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά σε ηπειρωτικά μοιρολόγια. Στις 23:00, η Αλεξάνδρα Γιαλίνη, παρουσιάζει την Πασχαλινή Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας, υπό την μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 11:00, η Τζουλιέτα Καρόρη θα παρουσιάσει το έργο του Jan Dismas Zelenka «Requiem». Στις 14:30, θα μεταδοθεί η Πασχαλινή Συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Πλόκα.

Αναλυτικές πληροφορίες στο https://www.facebook.com/tritoprogramma, καθώς και στο https://webradio.ert.gr/programma-trito/

KOSMOS
Amalia Rodrigues

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 10:00, ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος αναζητά τον συμβολισμό της ημέρας με απρόβλεπτα τραγούδια για τη ζωή και τον θάνατο, την πίστη, την αφοσίωση, την εγκατάλειψη, τραγούδια θρησκευτικά ή και κοσμικά που συνομιλούν με το επέκεινα, ενώ το βράδυ ο Πέτρος Αδάμ, από τις 20:00 μέχρι τις 22:00, παρουσιάζει μουσικά θέματα και κείμενα που εναρμονίζονται με τη περιφορά του Επιταφίου: H Jessie Norman, τα negro-spirituals των Μεσοδυτικών Πολιτειών, το Ορατόριο του Paul McCartney, τα fado της Amalia Rodrigues και της Misia, o μοναδικός ήχος των Dead Can Dance, των Pink Floyd και του Ennio Morricone, εμπλουτισμένος με αποσπάσματα από τον «Προφήτη» του Kahlil Gibran, τα ποιήματα του Jalaluddin Rumi, του Κωστή Παλαμά, τα κείμενα του Vinicius de Moraes, αλλά και τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.

Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, από τις 08:00 έως τις 10:00, οι «Σημειώσεις Ενός Μονομανούς» και ο Γιώργος Φλωράκης, παρουσιάζουν παλαιότερους και σύγχρονους τροβαδούρους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ‘60 και φτάνοντας στο σήμερα: Από τον Leonard Cohen και τον Nick Drake, στον Sam Lee και τον George Cosby. Από τη Sandy Denny και την Joan Baez, στην Phoebe Bridgers και την Laura Marling.

Αμέσως μετά, στις 10:00, η Γιώτα Κοτσέτα παρουσιάζει μια δίωρη εκπομπή αφιερωμένη στα θεία και στα ανθρώπινα πάθη με spiritualsgospels και τραγούδια με θρησκευτικό αλλά και ανθρώπινο περιεχόμενο, ενώ στις 14:00 το «Ζουρ Φιξ» προσαρμόζει το πρόγραμμά του στην ημέρα: Τζαζ ύμνοι και λειτουργίες, θρησκευτικοί ύμνοι σε κλίμα ανάτασης και μαζί τραγούδια για τον Μάιο, τον κατ’ εξοχήν μήνα της άνοιξης και της αναγέννησης, καθώς και για την εργατική Πρωτομαγιά, σε παραγωγή και παρουσίαση του Γιάννη Στεφανάκου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS