Το Πρώτο Πρόγραμμα αποχαιρετά τον Διονύση Σιμόπουλο

Το Πρώτο Πρόγραμμα, η Ελληνική Ραδιοφωνία, η ΕΡΤ αποχαιρετούν έναν σπουδαίο Έλληνα, ευπατρίδη, επιστήμονα, συγγραφέα, άνθρωπο, τον Διονύση Σιμόπουλο που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Στο τιμόνι του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου τον τελευταίο μισό αιώνα.
Πρόθυμος πάντοτε απαντούσε όποτε ο Ήλιος και η Σελήνη κρύβονταν, όταν η μέρα και η νύχτα έμοιαζαν να παλεύουν για το ποια θα διαρκέσει περισσότερο, όταν άλλαζαν οι εποχές, αναζητούσαμε αν υπάρχει όντως το Άστρο της Βηθλεέμ τα Χριστούγεννα, έφταναν εικόνες και ήχοι από το σύμπαν και προσπαθούσαμε να απαντήσουμε στο εναγώνιο ερώτημα αν τελικά είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον κόσμο.

Μοιράστηκε γνώσεις, σοφία, εμπειρίες μιας ζωής, έβαλε σκοπό να φωτίσει τα σκοτάδια μας, μας έμαθε να βλέπουμε πέρα από εκεί που φτάνει ο νους και άνοιξε τις πόρτες σε ένα Πλανητάριο-κόσμημα για τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Και πάντα κατέληγε ότι είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη, από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένο το σύμπαν. Κόκκοι άμμου, κυριολεκτικά…

Από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας , ακούστε ξανά τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του μεγάλου μας αστροφυσικού που φιλοξενήθηκαν στο Πρώτο Πρόγραμμα:

Στις 26 Φεβρουαρίου 2011 στην εκπομπή “Τοπία Ανθρώπων” με τη Βικτωρία Καβουριάρη, ο Διονύσης Σιμόπουλος μίλησε για τα δικά του “τοπία”. Ακούστε εδώ την εκπομπή

Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, στην εκπομπή “Πρωινή Παρέα” με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πλανηταρίου είχε μιλήσει την επομένη της προσεδάφισης του οχήματος της NASA στον Άρη.

Όπως εξήγησε τότε ο Διονύσης Σιμόπουλος, αποτελούσε ένα σπουδαίο επίτευγμα αν σκεφτεί κανείς ότι βάζει κάποιος στόχο περίπου 6-8 μήνες πριν, όσος ο χρόνος να φτάσει από τη Γη στον Κόκκινο πλανήτη, την επίτευξη τροχιάς σε απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενός οχήματος σε μέγεθος λεωφορείου και τον πετυχαίνει! Ακούστε εδώ την εκπομπή.

Στις 22 Οκτωβρίου 2021, για περίπου δύο ώρες, ο Διονύσης Σιμόπουλος, φιλοξενήθηκε στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή “Σωστή Ώρα”, με τη Νατάσα Μπαστέα και τον Μάκη Προβατά μιλώντας για το ηλιακό μας σύμπαν, τα επιτεύγματα στην εξερεύνηση του διαστήματος τον τελευταίο μισό αιώνα, ακόμη και για τον θάνατο.

Όπως είπε ο ίδιος, εξηγώντας τις επιστημονικές κατακτήσεις, ότι αντιστοιχούν στο πρώτο δευτερόλεπτο από τα 14 δισεκατομμύρια χρόνια δημιουργίας του…
Ακούστε εδώ την εκπομπή.

Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 & 105.8

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS