Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Με θεματικές εκπομπές και ειδικά αφιερώματα το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των μεταδόσεων.
Το 1821 στη Μουσική

Κάθε Κυριακή, στις 16:00, για τις επόμενες 15 εβδομάδες η εκπομπή «Του κύκλου τα γυρίσματα» με τον Γιάννη Ευσταθιάδη παρουσιάζει ένα μεγάλο εορταστικό αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση και στις μουσικές της. Ακούγονται σχετικές πιανιστικές και συμφωνικές συνθέσεις αλλά και όπερες Ελλήνων και ξένων συνθετών, κλασικά τραγούδια, δημοτικά, λαϊκά και έντεχνα. Παράλληλα θα υπάρξουν και ειδικά αφιερώματα: στις διαφορετικές μελοποιήσεις του Εθνικού μας Ύμνου, στην Άλωση της Πόλης, σε οθωμανικά τραγούδια και στον λόρδο Βύρωνα, με έμφαση σε πατριωτικά ποιήματα, διηγήματα ή απομνημονεύματα αγωνιστών κ.ά.

Ο Τζίμης Πανούσης διαβάζει Μακρυγιάννη

Από τη Δευτέρα 22  Μαρτίου στις 18:30 και κάθε Δευτέρα έως και Παρασκευή την ίδια ώρα, ο Τζίμης Πανούσης  θα ακούγεται να διαβάζει  τον λόγο του στρατηγού Μακρυγιάννη. Η σειρά ολοκληρώνεται σε 60 ημίωρα επεισόδια ηχογραφημένα για την Ελληνική Ραδιοφωνία το 2012. Ραδιοφωνική σκηνοθεσία: Γιώργος Ν. Ευσταθίου.  Μουσικές στίξεις: Δημήτρης Αρσενόπουλος

«Οι Στοιχειωμένοι»

Την Τρίτη 23 και την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 13:00  και σε επανάληψη την ίδια ημέρα, στις 23:00, η εκπομπή «Η μούσα του musical» παρουσιάζει το σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή «Οι Στοιχειωμένοι» –σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση. Την Τρίτη 23 Μαρτίου, τα δύο πρώτα μέρη, «Το Στοιχειό της Χάρμαινας» σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά και το «Γιοφύρι της Άρτας». Την Πέμπτη 25η Μαρτίου, το τρίτο και τελευταίο μέρος «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού». Παραγωγή-παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας.

«Μεσολόγγι»

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 20:10, ο Κώστας Καναβούρης, στην εκπομπή «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα», παρουσιάζει το «Μεσολόγγι», ένα από τα μείζονα έργα του Μιχάλη Κατσαρού. Γράφτηκε στο Μεσολόγγι το 1947 και κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1949.

«H Συμφωνία της λεβεντιάς»

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 10:00, ο Διονύσης Μαλλούχος από την εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου», παρουσιάζει τη «Συμφωνία της λεβεντιάς» του Μαν. Καλομοίρη από την ΚΟΑ σε διεύθυνση Φιλ. Οικονομίδη. Ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, τον Σεπτέμβριο του 1955. Επίσης, το δράμα σε 3 πράξεις «Κυρα-Φροσύνη», σε κείμενο Γ. Ασπρέα και μουσική Γ. Σκλάβου, που έκανε πρεμιέρα στις 26 Μαρτίου 1921.

«Φουστανέλες και χλαμύδες – Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930»

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου,  στις  17:00,  ο Δημήτρης Τρίκας στην εκπομπή «Σημείο ΑRT» φιλοξενεί την καθηγήτρια Ιστορίας και πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, η οποία μιλάει για το βιβλίο της «Φουστανέλες και χλαμύδες- Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930».

Απόηχοι της Ελληνικής Επανάστασης στη λόγια ελληνική μουσική

Την Πέμπτη 25 και την Παρασκευή  26 Μαρτίου, στις 15:00, στην εκπομπή «Μουσικές στιγμές στο χρόνο» οι Απόηχοι της Ελληνικής Επανάστασης στη λόγια ελληνική μουσικήΠαρουσιάζονται από σπάνιες, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, οργανικά κομμάτια, τραγούδια, αποσπάσματα από όπερες και συμφωνικά έργα που συνέθεσαν από το 1847 ώς το 2006 οι Λιβεράλης,  Καρρέρ, Λαυράγκας, Καλομοίρης, Σκλάβος, Σπάθης, Πετρίδης, Σκαλκώτας, Ευαγγελάτος, Μιχαηλίδης, Καζάσογλου, Ξένος, Αστρινίδης, Κωνσταντινίδης, Μπενάκης και Μαμαγκάκης. Παραγωγή-Παρουσίαση: Κάτια Καλλιτσουνάκη.

«Η μουσική της Ιστορίας»

Την  Παρασκευή 26 Μαρτίου, και κάθε Παρασκευή έως το τέλος του 2021, στις 18:00, η εκπομπή «Η μουσική της Ιστορίας» αναφέρεται στα σημαντικά γεγονότα μέχρι τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο, στα πολιτικά γεγονότα και στην οργάνωση των εθνοσυνελεύσεων, στον φιλελληνισμό, έως και την έλευση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Παραγωγή-Παρουσίαση: Απόστολος Διαμαντής.

Παύλου Καρρέρ: «Μάρκος Μπότσαρης»

To Σάββατo 27 Μαρτίου, στις 21:00, από την εκπομπή «Οπερα Ομνια», ένα αφιέρωμα για το Έπος του ’21: Παύλου Καρρέρ: «Μάρκος Μπότσαρης», εθνικό μελόδραμα σε τέσσερις πράξεις. Ακούγεται μια ζωντανή ηχογράφηση του έργου, από το «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το 2015. Παραγωγή-παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας. 

Μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης

Κάθε Κυριακή, στις 22:00, έως τον Μάιο, από την εκπομπή «Το θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο» παρουσιάζονται Μορφές και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης από σπάνιες ηχογραφήσεις από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Επιμέλεια-παρουσίαση: Μάρα Καλούδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS