Τρίτο Πρόγραμμα – Gustave Flaubert, ”Madame Bovary” στη “Σκοτεινή Κυρία” [μέρος 2ο] | 30.11.2021, 22:30

«Θυμήθηκε τότε τις ηρωίδες των βιβλίων που είχε διαβάσει και η λυρική λεγεώνα των μοιχαλίδων αυτών γυναικών άρχισε να ψάλλει στη μνήμη της με φωνές που την έθελγαν. Γινόταν και η ίδια μέρος αληθινό των εικόνων αυτών της μνήμης, βλέποντας τον εαυτό της στον τύπο αυτό της ερωτευμένης γυναίκας που τόσο είχε λαχταρήσει.»
– Gustave Flaubert, ”Μαντάμ Μποβαρύ”

Τρίτη 30 Νοεμβρίου, 22.30-23.00, “Η Σκοτεινή Κυρία” συνεχίζει το αφιέρωμα στον κόσμο του Gustave Flaubert, με κεντρικό πρόσωπο την πιο εμβληματική ίσως ηρωίδα του – και σίγουρα μια από τις πλέον κλασικές ηρωίδες του λογοτεχνικού «κανόνα»: μοιραία ενσάρκωση του μπωντλαιρικού spleen, η Emma Bovary υποφέρει από μια σχεδόν μεταφυσική δίψα για το απόλυτο και κυνηγά μια χιμαιρική ολοκλήρωση που δεν διαφαίνεται πουθενά στο παρόν ή στο μέλλον.

Ο Flaubert φιλοτεχνεί το πορτραίτο μιας γυναίκας που φλέγεται απ’ την επιθυμία να ξορκίσει την απουσία νοήματος και να κατοικήσει το κενό και η οποία, μακριά απ’ τις επιλογές της “συζυγοποίησης” και της μητρότητας, διεκδικεί ανυποχώρητα και μέχρις εσχάτων την υπερχείλιση του χώρου που της αναλογεί με την ακατανίκητη δύναμη του πάθους – του πάθους ως αισθητικής αξίας και καταστροφικής τελικά επιλογής να υφίσταται ως ερωμένη των ανδρών που αγαπά, χωρίς να είναι γυναίκα κανενός. Μουσική πλαισίωση με συνθέσεις -μεταξύ άλλων- των Mathieu Lamboley και Romolo Grano.

Συγγραφή / επιμέλεια κειμένων-παραγωγή-παρουσίαση: Ευαγγελία Κουλιζάκη
Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | webradio.ert.gr/trito

(φωτό: η Jennifer Jones ως Madame Bovary, στην κινηματογραφική εκδοχή του μυθιστορήματος από τον Vincente Minnelli, 1949)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS