Τρίτο Πρόγραμμα: Heitor Villa-Lobos, Bachianas Brasileiras στην εκπομπή INTERCITY | 15.6.2022, 23:00

Aυτή την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στο “Ιntercity” διασταυρώνονται, ένας συνθέτης, η μουσική μιας αχανούς χώρας από το Νότιο ημισφαίριο και ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Ο συνθέτης είναι ο Heitor Villa-Lobos από τη Βραζιλία. Γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1887 και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον ερασιτέχνη πατέρα του. Η ιστορία αναφέρει ότι μια θεία του, του γνώρισε τη μουσική του Μπαχ κι’ αυτός την αγάπησε βαθιά.

Έκανε πολλά ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας του και γνώρισε την παραδοσιακή μουσική της. Αυτά τα δυο συστατικά μαζί, γνώση και αγάπη στον Μπαχ, γνώση και αγάπη στην παραδοσιακή μουσική της Βραζιλίας γέννησαν τις Bachianas Brasileiras. Μια σειρά από εννέα σουίτες που ο Heitor Villa-Lobos συνέθεσε από το 1930 έως το 1945.

Οι περισσότερες συνθέσεις έχουν δυο τίτλους έναν δανεισμένο από στον Μπαχ ( πχ πρελούδιο, φούγκα, τοκκάτα, άρια) και έναν άλλο βραζιλιάνικο (πχ Modinha, Conversa, Picapau, O Canto da Nossa Terra)

Mε τις θαυμαστές νότες του Heitor Villa- Lobos αυτή την εβδομάδα ταξιδεύουμε στο μαγικό κόσμο των Bachianas Brasileiras στην ολοκληρωμένη τους σπάνια ηχογράφηση του 1987. Τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βραζιλίας διευθύνει ο Isaac Karabtchewsky

Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση : Θάνος Φουργιώτης
Τεχνική επιμέλεια : Θανάσης Βουτέρης

______________________
INTERCITY
Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες: εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής.
Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο , μια ταινία, ένα γεγονός ανακατεύουμε ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο και πάμε ταξίδι σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS