Τρίτο Πρόγραμμα – Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» (μέρος 5ο) | 22.09.2022, 18:00

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης για το έργο του Μπαχ στην σημερινή εκπομπή αρχίζει η παρουσίαση του CD «Πασιφάη» στο οποίο η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μελοποιεί ποίηση Μίλτου Σαχτούρη και κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την Polyphoniki Record και η συζήτηση μαζί της για αυτό.

Η συνθέτρια μιλά για την σχέση της με την τραγουδοποιία, τι την ελκύει και την εμπνέει στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη αλλά και την εκτελεστική και δημιουργική σχέση της με την jazz, ένα ιδίωμα που ως πνεύμα αλλά και φύση βρίσκεται στους αντίποδες της κλασικής μουσικής την οποία κατέχει σε απόλυτο βαθμό κα υπηρετεί με υποδειγματική συνέπεια.

Κόρη της διευθύντριας της καλύτερης πιθανότατα μη κρατικής χορωδίας στην Ελλάδα που έφερε το όνομα της, της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, η πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου εκδήλωσε το ταλέντο της ήδη από την παιδική ηλικία της δίνοντας το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία επτά ετών.

Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, την Μόσχα, την Ουγγαρία και στις ΗΠΑ κερδίζοντας παράλληλα πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Σπούδασε επίσης θεωρητικά και σύνθεση στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Διεθνώς καταξιωμένη σολίστ εδώ και πολλά χρόνια με εξειδίκευση στο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ του οποίου είναι από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την συναυλιακή δραστηριότητα της έχει εκτενή και βραβευμένη δισκογραφία αλλά και πλούσιο διδακτικό έργο ως καθηγήτρια πιάνου.

Με αφορμή την παρουσίαση δύο δισκογραφικών εργασιών που υπογράφει συνθετικά, του «Minerals» του 2019 και του εφετινού «Πασιφάη» (αλλά και του πρώτου βιβλίου της «Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Ο Μουσικός Του Απείρου») η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ήρθε στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» και συνομίλησε με τον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα για αυτές και πολλά ακόμα θέματα σε έναν κύκλο που θα μεταδοθεί σε επτά συνολικά μέρη.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS