Τρίτο Πρόγραμμα: Η μουσική και τα τραγούδια του Μανώλη Γαλιάτσου «κόντρα στο ρεύμα» στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 21 και 28.10.2021,18.00

Ο πλέον πρόσφατος δίσκος του Μανώλη Γαλιάτσου «Η Ήπια Αποπλάνηση Της Φανταστικής Ζωής» θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» τίς Πέμπτες 21 και 28 Οκτωβρίου.

Ο Μανώλης Γαλιάτσος είναι μια πολύ ιδιαίτερη, ίσως ακόμα και μοναδική, περίπτωση σύγχρονου Έλληνα δημιουργού. Ξεκινώντας το 1989 κυκλοφόρησε μια σειρά δίσκων με εξαίρετα λαϊκά τραγούδια – μερικές φορές επηρεασμένα από την παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα αυτή του γενέθλιου τόπου του, της Κρήτης – ερμηνευμένων από πολύ καλές αντρικές και γυναικείες φωνές που κάποιες από αυτές μάλιστα ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ γνωστές. Με το «Ημερολόγια Largo» του 2007 όμως ,έκανε μίαν αναπάντεχη και πολύ μεγάλη στροφή, αφενός σε ένα πολύ διαφορετικό μουσικό ύφος και αφετέρου σε οργανικά πλέον έργα με πολύ σπάνια ένα – δυο τραγούδια να αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

Με το album του «Το Αργό Πέρασμα Των Ημερών» του ’15 όμως, υπήρξε μια ακόμα και εξίσου μεγάλη με την προηγούμενη αλλαγή: ξανάρχισε να κάνει τραγούδια αλλά πάρα πολύ διαφορετικά από αυτά της πρώτης περιόδου του με πρώτη και κυριότερη διαφοροποίηση ότι πλέον δεν γράφει ο ίδιος τους στίχους αλλά μελοποιεί ποιήματα γνωστών και μη ποιητών και, στην πλειονότητα τους, επίσης τα ερμηνεύει.

Με αντικείμενο μελέτης την εικοστή κατά σειρά δισκογραφική εργασία του «Η Ήπια Αποπλάνηση Της Φανταστικής Ζωής», ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας θα καταδείξει μια σειρά από ζητήματα που διαφοροποιούν τον Μανώλη Γαλιάτσο από σχεδόν όλους τους σημερινούς ομοτέχνους του στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων θα αναφερθεί στο γεγονός ότι ενώ η ταυτότητα της μουσικής του είναι βαθιά ελληνική τα ανάλογα στοιχεία της, αν δεν απουσιάζουν, είναι πολύ προσεχτικά επεξεργασμένα και «κρυμμένα» κάτω από την μελωδική και αρμονική επιφάνεια. Χαρακτηριστικό της εργασίας του, η συνεχής αλλαγή ύφους, ακόμα και των ιδιωμάτων, αρκετές φορές και εντός της ίδιας εργασίας. Το γεγονός επίσης ότι ενώ οι ενορχηστρώσεις των δίσκων, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, γίνονται όλο και λιτότερες εκείνος επιμένει σε μεγαλύτερα ενόργανα σχήματα που κάποτε σχεδόν φτάνουν τα όρια της ορχήστρας.

Η συνειδητή αντίθεση του Μανώλη Γαλιάτσου στο μουσικό mainstream της χώρας μας καθιστά το έργο του, εκτός από ξεχωριστό, τόσο ενδιαφέρον, κάποιες φορές ακόμα και, με έναν δικό του, ήρεμο και χαμηλόφωνο τρόπο, συναρπαστικό.

Κείμενα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

________________
Info
Η μουσική και τα τραγούδια του Μανώλη Γαλιάτσου «κόντρα στο ρεύμα»
«Κριτικός Λόγος» με τον Θάνο Μαντζάνα
Πέμπτη 21 και Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021, στις 18:00
Τρίτο Πρόγραμμα

Live Streaming:www.trito.gr

Facebook: www.facebook.com/tritoprogramma

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS