Τρίτο Πρόγραμμα – Ο απόηχος από τις φωνές φοιτητών και εργατών που σίγασαν πριν 49 χρόνια στον “παρΑξενο_ελκυστΗ” | 17.11.2022, 00:00

«Το τραγούδι μου είναι μια σκαλωσιά που φτάνει στ’ άστρα και φέρνει το δικό του μήνυμα, έτσι όπως χτυπά στις αρτηρίες εκείνου που πεθαίνει, τραγουδώντας την αλήθεια.» Στίχοι από το “Μανιφέστο”, το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο Χιλιανός τραγουδιστής Victor Jara πριν βασανιστεί και δολοφονηθεί από τη χούντα του Πινοσέτ.

Δύο μήνες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, μια απρόβλεπτη συνεργασία ανάμεσα στη Βελγίδα βιολονίστα και συνθέτρια Catherine Graindorge και του Iggy Pop σφυρηλατεί το EP «The Dictator», όπου νεοκλασικά έγχορδα και στοιχειωμένες ηλεκτρονικές υφές συνδυάζονται με τη βαρύτονη απαγγελία απειλητικών αφηγήσεων. Μια βαθιά κατάδυση στην καρδιά αυτών των άστατων καιρών.

«This machine kills fascists» έγραφε πάνω στην κιθάρα του ο Woody Guthrie, ενώ οι Horse Lords, το avant-garde rock σχήμα από την Βαλτιμόρη, στην πολύ πρόσφατη κυκλοφορία τους «Comradely Objects» (συντροφικά αντικείμενα), χρησιμοποιούν τα όργανά τους επιδιώκοντας ένα ενιαίο μουσικό και πολιτικό όραμα.  Εμπνέονται από τη ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ου αιώνα και την ιδέα του συντροφικού αντικειμένου και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη μουσική. Προβάλλοντας μερικές από τις πιο εξωφρενικές και προοδευτικές μουσικές ιδέες, διεκδικούν έναν ήχο που να λειτουργεί συντροφικά και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή, σε μια ουτοπική ισορροπία μεταξύ κοινωνικής αρμονίας και προσωπικής ελευθερίας.

Απόψε στον παρΑξενο_ελκυστΗ ο απόηχος από τις φωνές φοιτητών και εργατών που σίγασαν πριν 49 χρόνια γίνεται ορόσημο κάθε αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής και ενώνεται με τις φωνές των Woody Guthrie, Iggy Pop, Victor Jara και Barbara Dane, και τους ήχους των Catherine Graindorge και Horse Lords.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Διαδικτυακή ακρόαση: www.ertecho.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS