Τρίτο Πρόγραμμα – “Il giuramento” στην “Opera Omnia” | 20.08.2022, 21:00

Τρίπρακτη όπερα σε λιμπρέτο Gaetano Rossi, βασισμένο στο θεατρικό έργο του Victor Hugo “Angelo, τύραννος της Πάδοβα”. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 1837 στο Teatro alla Scala στο Μιλάνο.
 
Η ιστορία μιας ερωτευμένης (και απατημένης) γυναίκας, η οποία όμως θα σώσει την αντίζηλό της και θα πεθάνει στη θέση της. Όλο αυτό, μας θυμίζει λίγο τη “Gioconda” του Ponchielli. Και είναι φυσικό, αφού ο λιμπρετίστας του “Όρκου” (“Il giuramento”) βασίστηκε κι αυτός, όπως και ο Arrigo Boito για το λιμπρέτο της “Gioconda”, στο θεατρικό έργο του Victor Hugo “Angelo, τύραννος της Πάδοβα”. Ο “Όρκος” υπήρξε μια από τις πιο πετυχημένες όπερες στην εποχή της και από τις γνωστότερες του Saverio Mercadante. Πρόκειται για έναν συνθέτη, ο οποίος άλλαξε θα λέγαμε την οπτική της ιταλικής ενορχήστρωσης, δίνοντας στο ορχηστρικό εργαλείο το δικό του ρόλο, κάνοντας την ορχήστρα απροκάλυπτο “συνένοχο” στο δράμα.
 
Δεν είναι τυχαίο πως το συγκεκριμένο έργο δεν δανείζεται στον τίτλο του κανένα από τα ονόματα των κεντρικών ηρώων, αλλά προτιμά το αφηρημένο “Ο όρκος”. Το αφηρημένο, το αόρατο, που μέσα από τον ήχο της ορχήστρας γίνεται συγκεκριμένο και διακριτό.
 
Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 
________________
Info
Saverio Mercadante: “Il giuramento” (Ο όρκος)
“Opera Omnia” – Γιάννης Φίλιας
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022, 21:00 – 23:00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS