Τρίτο Πρόγραμμα – “Koanga” στην “Opera Omnia” | 27.08.2022, 21:00

Τρίπρακτη όπερα με πρόλογο και επίλογο. Λιμπρέτο του Charles Francis Keary βασισμένο στις “Ιστορίες από την κρεολέζικη ζωή” του George Washington Cable. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Stadttheater στο Wuppertal στις 13 Ιουνίου 1904.

Στα 1884, ο εικοσιδυάχρονος τότε βρετανός συνθέτης Frederick Delius εστάλη από την εύπορη οικογένειά του να επιβλέψει τη πορτοκαλοφυτεία τους στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ευτυχώς δύο χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ευρώπη, αποφασισμένος να μην ασχοληθεί με το εμπόριο αλλά με τη μουσική. Και λέμε “ευτυχώς” γιατί μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια πρόλαβε να επηρεαστεί από τα αμερικανικά παραδοσιακά τραγούδια και τους αφροαμερικανικούς θρησκευτικούς ύμνους.

Η τρίτη κατά σειράν όπερά του, ο “Koanga”, είναι ίσως η πρώτη ευρωπαϊκή όπερα με αφροαμερικανική θεματολογία, αλλά και ανάλογες μουσικές επιροές.

Πάμε λοιπόν κι εμείς να παρακολουθήσουμε αυτό το Σάββατο, 27 Αυγούστου, την ιστορία του γενναίου αφρικανού πρίγκιπα Koanga, που παρά τις μαγικές του γνώσεις, προδόθηκε, αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε ως σκλάβος στις βαμβακοφυτείες της Louisiana.

Οδηγός μας, μια ηχογράφηση για το ραδιόφωνο που μεταδόθηκε την 1η Φλεβάρη 1958, από το Τρίτο Πρόγραμμα του BBC.

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 
________________
Info
Frederick Delius: “Koanga”
“Opera Omnia” – Γιάννης Φίλιας
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, 21:00 – 23:00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS