Τρίτο Πρόγραμμα – “La Vestale” (μέρος β’) στην “Opera Omnia” | 24.09.2022, 21:00

Τρίπρακτη λυρική τραγωδία σε πρωτότυπο γαλλικό λιμπρέτο του Étienne de Jouy. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1807 στο Théâtre National στο Παρίσι.

Γεννημένος στο Maiolati Spontini, στην Ancona της Ιταλίας, ο Gaspare Spontini υπήρξε μια φύση ανήσυχη, όσο και ταλαντούχα. Μετά τις πρώτες όπερες που έγραψε στη γενέτειρά του στα ιταλικά, ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου και μελοποίησε γαλλικά λιμπρέτα. Η αντι-ιταλική τάση της εποχής εκείνης όμως στη γαλλική πρωτεύουσα, δεν τον ευνόησε ιδιαίτερα.

Η μοναδική του όπερα που παίζεται σήμερα – ακόμη και από τις μεταγενέστερες γερμανόφωνες του – είναι η “Εστιάδα” (La vestale). Η όπερα αυτή έκανε τεράστια επιτυχία στην εποχή της, ενώ λίγες αλλά σημαντικές ήταν και οι αναβιώσεις της κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Ανάμεσα σε αυτές, η αναβίωση του 1954 στη Σκάλα του Μιλάνου στα ιταλικά με τη Maria Callas στον κεντρικό ρόλο της Giulia. Πρόκειται δε για την πρώτη σκηνοθεσία όπερας του μεγάλου Luchino Visconti.

Εμείς ωστόσο, τα δύο τελευταία Σάββατα απολαμβάνουμε την “Εστιάδα” στην πρωτότυπή της εκδοχή στα γαλλικά, από μια επίσης ζωντανή ηχογράφηση, και πάλι από τη Σκάλα του Μιλάνου (σαράντα περίπου χρόνια μετά από εκείνη του Visconti) και πάλι με έναν μεγάλο έλληνα ερμηνευτή μέσα στο cast, το Δημήτρη Καβράκο.

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 
________________
Info
Gaspare Spontini: “La Vestale” (Η Εστιάδα) μέρος Β’
“Opera Omnia” – Γιάννης Φίλιας
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου  2022, 21:00 – 23:00
Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6
Live Streaming: www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS