Τρίτο Πρόγραμμα – “Ο Συνθέτης της Εβδομάδας”: Alois Hába (1893 – 1973) | 06-10.03.2023, 12:00

Εβδομάδα αφιερωμένη στον Alois Hába (1893 – 1973)

Τσέχος συνθέτης που στο μεγαλύτερο μέρος των έργων του ασχολήθηκε με την μουσική που στηρίζεται στις υποδιαιρέσεις του τόνου. Ο τόνος στην δυτική μουσική διαιρείται σε δυο ημιτόνια.

Ο Hába έγραψε σε τέταρτα, πέμπτα και έκτα του τόνου, προσδοκώντας να επινοήσει, ή επινοώντας ίσως, ένα νέο σύστημα σύνθεσης. Κάτι που πολλοί μεγάλοι συνθέτες του 20ου αιώνα έκαναν: παράλληλα αλλά και μετά από εκείνον.

Άλλωστε πολλές μουσικές της Ανατολής στηρίζονται σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως και η Βυζαντινή μας μουσική, αλλά και της Μοραβίας από την οποία καταγόταν, κι ένα τέτοιο «πάντρεμα» τον γοήτευε.

Συνέθεσε μεταξύ των 103ων έργων του, 16 κουαρτέτα εγχόρδων, τα 10 εκ των οποίων στο μουσικό ιδιώματα που αναφέραμε, αλλά και πολλά έργα στηριγμένα σε δυτικά πρότυπα. Υπήρξε οραματιστής ενός «καινούργιου κινήματος», υπηρετώντας στην ουσία μια μουσική Ουτοπία.
Υπήρξε στις μέρες του φημισμένος καθηγητής στο Ωδειο της Πράγας με πλήθος μαθητών, και ένας από τους εξέχοντες της Avantgarde μουσικής του πρώτου 1/3ου του 20ού αιώνα.

Σιγά σιγά η λήθη τον σκέπασε, και είναι ευκαιρία να τον γνωρίσουμε μέσα από το βήμα του Συνθέτη της Εβδομάδας.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Σταμάτης Αθανάσουλας

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS