Τρίτο Πρόγραμμα – “Ο Συνθέτης της εβδομάδας”: Guillaume Dufay (1397 – 1474) & Orlando Gibbons (1583 – 1625) | 08-12.05.2023, 12:00

Εβδομάδα αφιερωμένη στους Guillaume Dufay (1397 – 1474),  Orlando Gibbons (1583 – 1625). 

Η αρχή και το τέλος της μουσικής Αναγέννησης.

Στο αφιέρωμα της εβδομάδας συνυπάρχουν δύο σύνθετες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χρονικές στιγμές της ιστορίας της μουσικής, ο ένας είναι ο Guillaume Dufay, κεντρική φιγούρα της σχολής της Βουργουνδίας του 15ου αιώνα, από τους δημιουργούς που σημάδεψαν την πολυφωνική γραφή της Αναγέννησης και ο άλλος είναι ο Orlando Gibbons, άγγλος συνθέτης της τελευταίας περιόδου της Αναγέννησης.

Με σύνθετες όπως ο Guillaume Dufay ξεκινά η αναγεννησιακή πολυφωνία, η οποία κορυφώνεται στο τέλος του δέκατου έκτου αιώνα και μέχρι τα πρώτα χρόνια του 1.600, όταν και πεθαίνουν πολλοί σημαντικοί συνθέτες στην Αγγλία.

Το 1625 πεθαίνει ο συνθέτης μας Orlando Gibbons, το 1623 ο William Byrd και το 1626 ο John Download.

Αυτή είναι η κορύφωση της ελισαβετιανής Αναγέννησης και ο Orlando Gibbons είναι μία από τις σπουδαίες προσωπικότητες της Αγγλίας της ώριμης πια, τελευταίας περιόδου της αναγεννησιακής μουσικής.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Μάρκος Μωυσίδης

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS