Τρίτο Πρόγραμμα: “Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια;” με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη | 12.06.2022, 18:00

Η ΓΙΑΤΡΕΜΕΝΗ ΠΛΗΓΗ ΠΟΝΑΕΙ ΑΛΛΙΩΣ

Ο ήρωας της σημερινής ραδιοφωνικής ταινίας ξετινάζει κάθε είδος μουσικής ψάχνοντας να βρει πού κρύβεται η δύναμη της, γιατί γοητεύει τους ανθρώπους ανέκαθεν καταλυτικά, ποιά είναι τα κόλπα της και τα τερτίπια που την κάνουν πανίσχυρη, αιώνια, εθιστική, ικανή να αλλάξει ό,τι νιώθουμε και με δύο νότες, να μας υποβάλει πρωτόγνωρα αισθήματα, να προκαλέσει πράξεις που αλλιώς δε θα τολμούσαμε ποτέ, να φέρει σκέψεις κι επιθυμίες που κανένας ακροατής δεν κατάφερε ποτέ να ελέγξει αποτελεσματικά.
O Μπετόβεν περιγράφει τον τρόπο που μπορεί κανείς να κυνηγάει τη μουσική ακόμα κι όταν η ακοή του τον εγκαταλείπει και γίνεται ο ίδιος σημαντικό παράδειγμα υποστήριξης για όσους είναι έτοιμοι να παραιτηθούν όταν η ζωή τους μοιάζει να μην έχει προοπτική.

Ο ήρωάς μας καταφεύγει στις ζωές τέτοιων μύθων κι ανακαλύπτει πως ήταν μαρτύριο μέχρι να έρθει η μουσική να τους συνδράμει. Όταν κανείς ξαναθυμάται όσα προηγήθηκαν τότε μπορεί να τα διηγηθεί σαν όμορφο και περιπετειώδες παραμύθι γιατί η γιατρεμένη πληγή πονάει αλλιώς κι όσο η μουσική παραμένει η πιο πανούργα τέχνη -κατά τον Βιττγκενστάιν- γίνεται ένας σίγουρος τρόπος ίασης.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS