Τρίτο Πρόγραμμα – “Σκοτεινό Νερό” στις “Μικρές Δεξαμενές Μελάνης” | 18.10.2022, 20:10

Τέσσερεις μέρες ασταμάτητης βροχής στη Νάπολη εν αναμονή ενός εκπληκτικού γεγονότος. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, μηστηριώδεις κούκλες εμφανίζονται, απόκοσμες φωνές ακούγονται από το κάστρο του Μάσκιο Αντζοΐνο, κέρματα παίζουν μουσική.

Η γκρίζα βροχή γίνεται μεταφυσική οντότητα που θολώνει το βλέμμα, ξεχαρβαλώνει τη σκέψη, διαταράσσει το συναίσθημα.

Υπαρξιακή ανησυχία, στασιμότητα ή απολογισμός: Ποια ζωή ζούσαν οι κάτοικοι έως τότε, τι μένει και τι θα επανέλθει σαν σταματήσει η νεροποντή;

«Από τον δρόμο η μοναξιά αποτραβιέται απαλά προς τη θάλασσα με τις ρημαγμένες βάρκες, με τα ξεφτισμένα φώτα και τα καράβια στο βάθος.»

 «τι θα συνέβαινε; τι; ένας παγκόσμιος κατακλυσμός θα έσβηνε και θα ξανάγραφε τα πάντα από την αρχή; ένα άγνωστο ουράνιο τόξο, ασυνήθιστο στο σχήμα και στις γραμμές του;»

Αφορμή για το βιβλίο στάθηκε ένα περιστατικό που κάλυψε ο Πουλιέζε ως δημοσιογράφος: τον Σεπτέμβριο του 1969, ύστερα από μία νεροποντή έπαθε καθίζηση η οδός Ανιέλο Φάλκονε και βρήκε τραγικό θάνατο ένας στη Βουλή προκαλώντας πολιτική αντιπαράθεση.

Στο μυθιστόρημα του ο Πουλιέζε αξιοποιεί την αφορμή για να αναφερθεί σατυρικά στην ανικανότητα της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει ανθρωπιστικές κρίσεις και γεγονότα που ανατρέπουν την καθιερωμένη ρότα.

Το 1977 το μυθιστόρημά του “Σκοτεινό νερό” εκδόθηκε στον περίφημο εκδοτικό οίκο Einaudi, κατόπιν εισήγησης του Ίταλο Καλβίνο. Αν και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, δεν αναδημοσιεύθηκε, από επιλογή του συγγραφέα. 

Για δεκαετίες το «Σκοτεινό νερό» κυκλοφορούσε αποκλειστικά σε φωτοαντίγραφα.

Αφήγηση υποταγμένη στους ρυθμούς μιας φοβερής βροχής υπό τη μουσική των:

  • Brian Eno & Cluster
  • Sophia Gubaidulina
  • Carlos Fereira
  • Green House
  • Dream Carpets
  • Ciacomo Puccini

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

*Ηχητική επεξεργασία: Στέλιος Εφεντάκης

*Νικόλα Πουλιέζε: Σκοτεινό Νερό

Μετάφραση: Ευαγγελία Γιάννου

Εκδόσεις Loggia, Αθήνα 2020

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS