Τρίτο Πρόγραμμα – “The turn of the screw” στην “Opera Omnia” | 02.07.2022, 21:00

Όπερα σε πρόλογο και δύο πράξεις. Λιμπρέτο της Myfanwy Piper βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Henry James. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1954 στο θέατρο La Fenice στη Βενετία.

” … Έμπηξε μια στριγκλιά σαν να γκρεμιζόταν σε άβυσσο. Κι έτσι που τον άδραξα, ήταν σαν να τον έπιασα την ώρα που έπεφτε. Τον έπιασα, ναι, τον κρατούσα: είναι εύκολο να φανταστείτε με πόσο παράφορο πάθος! Μα ύστερα από ένα λεπτό άρχισα να νιώθω τι ήταν πραγματικά αυτό που κρατούσα. Ήμασταν μονάχοι μες τη γαλήνια μέρα. Και η καρδούλα του, στερεμένη, είχε σταματήσει. “

Το “Στρίψιμο της βίδας” (The turn of the screw) του αγγλικής καταγωγής αμερικανού μυθιστορηματογράφου Henry James, αγαπήθηκε με πάθος από τους αναγνώστες του για τη γλαφυρότητα της αφήγησης, που παραπαίει ανάμεσα στο ποιητικό και το τρομακτικό. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα “Collier’s” του Ohio τον Ιανουάριο του 1898 σε συνέχειες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.

Στα 1954 κατόπιν ανάθεσης της διεθνούς έκθεσης της Βενετίας, ο βρετανός συνθέτης Benjamin Britten επιλέγει το μυθιστόρημα αυτό για να γράψει μια νέα όπερα. Και η ιστορία τον δικαιώνει, αφού από την πρεμιέρα του στο θέατρο La Fenice της Βενετίας μέχρι και σήμερα, το έργο αυτό θεωρείται μια από τις πιο ελκυστικές, δραματουργικά και μουσικά, αγγλικές όπερες του 20ου αιώνα.

Εμείς αυτό το Σάββατο 2 Ιουλίου, επιλέγουμε μια ηχογράφηση του 2002, από τις σημαντικότερες των νεότερων χρόνων, που συγκεντρώνει ερμηνείες όπως της Joan Rodgers και του Ian Bostridge, κάτω από τη μπαγκέτα του Daniel Harding.

Παραγωγή – Παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας 

________________
Info

Benjamin Britten: “The turn of the screw”  (Το στρίψιμο της βίδας)


“Opera Omnia” – Γιάννης Φίλιας

Σάββατο 02 Ιουλίου 2022, 21:00 – 23:00

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6

Live Streaming: www.trito.gr

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS