Τρίτο Πρόγραμμα: “Ξενοδοχείο Lutecia” στην εκπομπή “INTERCITY” | 13.10.2021, 23:00

Απόψε  ένας τόπος,  ένα τοπόσημο  γίνεται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ιστορία απ’ όπου θα περάσει το Intercity.

Τοπόσημο το ξενοδοχείο Lutetia  στο Παρίσι και το ομώνυμο βιβλίο του Pierre Assouline.

Ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Στους χώρους του εκτυλίσσονται στιγμές της προπολεμικής,  της κατοχικής και της μεταπολεμικής Γαλλίας. 1938-1945. Από αυτό το ξενοδοχείο, παρελαύνουν διαδοχικά εμιγκρέδες και αντιναζί συγγραφείς, πολιτικοί και καλλιτέχνες, έπειτα Γερμανοί αξιωματικοί των δυνάμεων κατοχής με στόχο την εξόντωση της αντίστασης και , τέλος, οι εκπατρισμένοι που επιστρέφουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης… Για να θέσουν ο καθένας με τον τρόπο του,  τότε αλλά και τώρα ,  όλα τα διλήμματα που γεννιούνται στις μεγάλες ιστορικές στιγμές

Ακούγονται  επιλεγμένα αποσπάσματα από το μυθιστόρημα του Pierre Assouline  (μετάφραση Σπύρος  Παντελάκης , Εκδόσεις Πόλις , Αθήνα  2006) .

Νότες και ηχητικές παρεμβάσεις από τους :  Serge Houppin – Henry Torgue (Passages Secrets),  Marguerite Duras – Carlos d’ Alessio  (India Song) ,

O M M A ( Ιχνογραφία),  Ι Μuvrini (Umani).   Και μαζί τραγούδια  με τις φωνές  των Rina Ketty , Edith PiafLys Gauty,  που σφράγισαν εκείνες τις δύσκολες εποχές.

Κείμενα – Παραγωγή- Παρουσίαση : Θάνος Φουργιώτης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS