Τρίτο Πρόγραμμα: Ροδώνες Ήχων στο “Intercity” | 27.07.2022, 23:00

Ο Δούναβης να κουβαλάει το άγαλμα του Λένιν και μαζί το όραμα ενός αιώνα, καθώς η κάμερα του Θόδωρου Αγγελόπουλου ακολουθεί “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” με την μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Τραγούδια τσιγγάνων στις όχθες από την εποχή που ο “Μπαμπάς Λείπει Σε Ταξίδι για Δουλειές” (1985) του Emir Kusturica. Ένα παραδοσιακό τραγούδι από την Βουλγαρία (Sino Moi) να διασχίζει το χρόνο και τις εποχές και να φτάνει στην Ελλάδα του 2022 από τον Μίμη Νικολόπουλο με την φωνή της Sandra Sangiao.

Πραγματικοί και φανταστικοί ήρωες να μπαινοβγαίνουν στην οθόνη ακολουθώντας το 1985 το “Πορφυρό ρόδο του Καΐρου” του Woody Allen με την μουσική του Dick Hyman.

Καθεδρικοί ναοί και μοναστήρια να ξεπηδούν από τη λάσπη στα χρόνια του Μεσαίωνα μέσα από τα κείμενα του Umberto Eco και με την υποβλητική μουσική του James Horner για την ταινία “Το Όνομα του Ρόδου” (σκηνοθεσία Jean-Jacques Annaud, 1986), ενώ το 1998 το βιβλίο της Κουβανής Zoe Valdes Te di la Vida Entera” (O πόνος του δολαρίου) να δίνει την αφορμή για βυθιστούμε με μουσικές και τραγούδια που πάλλονται από ρυθμό στο μεθυστικό άρωμα της Καραϊβικής.

Την ίδια στιγμή ο Pascal Comelade αφιερώνει “4 Roses pour Marie”, η Violeta Parra τραγουδά για τους “Ανθρώπινους Κήπους” (Εn Los Jardinos Humanos), η Φλέρυ Νταντωνάκη το “Τριαντάφυλλο” σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι από την “Δόνα Ροζίτα” του Federico Garcia Lorca, η Μaria Teresa Vera το δικό της κόκκινο τριαντάφυλλο (La Rosa Roja), και ο Νίκος Εγγονόπουλος μας ταξιδεύει με λέξεις και με πίνακες στην παντοτινή δική του ‘Κοιλάδα με τους Ροδώνες’ (εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ, Αθήνα 1978)

Εικόνες , στίχοι, τραγούδια, μουσική, λογοτεχνία όλα μαζί σ ένα απτό και φανταστικό σύνολο ρόδων. Σαν το σενάριο μιας ταινίας που γράφτηκε για να μην γυριστεί ποτέ και να μείνει στον αέρα του ραδιοφώνου.

Παρουσίαση : Θάνος Φουργιώτης

Τεχνική επιμέλεια : Γιώργος Κωστόπουλος

_________________________

INTERCITY Εκπομπή περιπλάνησης και ταξιδιού μέσα από τις εικόνες: εικόνες της ποίησης, του κινηματογράφου, της ζωής, της μουσικής. Με αφορμή ένα θέμα, μια σκέψη, ένα πρόσωπο, ένα βιβλίο , μια ταινία, ένα γεγονός ανακατεύουμε ντοκουμέντα, σελίδες βιβλίων, κείμενα, ήχους, μουσική, λόγο και πάμε ταξίδι σε παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 και 95.6 | www.trito.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS