Τρίτο Πρόγραμμα – «STUDIO C»: Ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ| 09 & 16.07.2022, 20:00

Δύο σπουδαία και δημοφιλή έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου, που παρουσίασε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στην αίθουσα του Κολεγίου Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, με διευθυντή τον διακεκριμένο αρχιμουσικό Ανδρέα Πυλαρινό και σολίστ τον σπουδαίο βιολοντσελίστα Χρήστο Σφέτσα, θα μεταδοθούν στο «Studio C» στις και 16 Ιουλίου 2022 στις 20:00, σε δύο συνεχόμενες  εκπομπές.

Πρόκειται για το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα, έργο 104, και την Συμφωνία αρ. 9,  έργο 95, του Αντονίν Ντβόρζακ, που θα μεταδοθούν το Σάββατο 9 και 16 Ιουλίου αντίστοιχα.

Το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα, σε σι ελάσσονα, έργο 104, άρχισε να γράφεται από τον Ντβόρζακ τον Νοέμβριο του 1894, όταν ήταν ήδη καταξιωμένος συνθέτης παγκοσμίως, και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1895, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, δούλεψε το φινάλε του έργου. Ο διακεκριμένος τσελίστας, Χάνους Βιάν, με τον οποίο ο Ντβόρζακ έκανε μια εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία από το 1891 έως το 1892, ήταν αυτός που του έδωσε το έναυσμα ώστε να δημιουργήσει αυτή τη σύνθεση. Ανήκει στις συνθέσεις που αποκαλούνται «αμερικάνικες». Οι συνθέσεις αυτές περιλαμβάνουν θέματα, εμπνευσμένα από τη λαϊκή μουσική παράδοση των Ινδιάνων της Αμερικής και των νέγρων του Νότου. Στο έργο διακρίνεται η σχέση του ρυθμού και της μελωδίας ανάμεσα στην Αμερικάνικη και την Τσέχικη μουσική παράδοση. Το έργο αυτό, το οποίο έχει γραφτεί σε τρία μέρη, αποτελεί μια προσφιλή σύνθεση για τούς σολίστες στο ρεπερτόριο του τσέλου και  σταθερή επιλογή σε πολλά προγράμματα συναυλιών.

Η  εκπομπή, επίσης περιλαμβάνει την συνέντευξη που παραχώρησε ο  σολίστ του έργου Χρήστος Σφέτσας στον Μιχάλη Μεσσήνη. Ο εκλεκτός ερμηνευτής, με σπουδαίες  εμφανίσεις ως σολίστ σε πολλές ορχήστρες, εξάρχων βιολοντσελίστας στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, από το 1990 έως το 2010 και καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, αναφέρεται στην ερμηνεία του στο κονσέρτο του Ντβόρζακ, και θυμάται τις ξεχωριστές στιγμές που έζησε ως μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Το δεύτερο έργο του προγράμματος της συναυλίας, που θα μεταδοθεί το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, από την εκπομπή, είναι η Συμφωνία αρ. 9, σε μι ελάσσονα, έργο 95.

Η Ενάτη Συμφωνία του Ντβόρζακ, η επονομαζόμενη «Συμφωνία του Νέου Κόσμου», εντάσσεται και αυτή στον κύκλο των «Αμερικάνικων συνθέσεων» του Ντβόρζακ και θεωρείται ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έργα της αμερικάνικης περιόδου του συνθέτη. Τελευταία και περισσότερο γνωστή από τις άλλες συμφωνίες του, ολοκληρώθηκε στη Νέα Υόρκη, τον Μάιο του 1893. Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε από την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, υπό την διεύθυνση του Αντον Σέντλι, φίλου του συνθέτη, στις 16 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς με μεγάλη επιτυχία. Σχετικά με τα γνωστά ως «αμερικάνικα στοιχεία» της συμφωνίας, όπως ο ίδιος ο συνθέτης αναφέρει σε σχετική δημοσίευση, επιδίωξη του υπήρξε η σύνθεση στο πνεύμα των λαϊκών αμερικάνικων μελωδιών, ενσωματώνοντας στα θέματα του, μοτίβα  από χαρακτηριστικές μελωδίες της μουσικής των Ινδιάνων.

Στην εκπομπή μεταδίδεται παράλληλα και η συνέντευξη που έδωσε  στον Μιχάλη Μεσσήνη, ο μαέστρος της συναυλίας Ανδρέας Πυλαρινός.

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός και τρομπονίστας (Κορυφαίος Α’ στο τρομπόνι, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), που έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες και επιτυχημένες εμφανίσεις ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει υπάρξει και καλλιτεχνικός Διευθυντής και Αρχιμουσικός των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, από το 1993 έως το 2005), θα μιλήσει στον Μιχάλη Μεσσήνη για τα έργα της συναυλίας.

Τη συναυλία ηχογράφησαν οι Μιχάλης Συγλέτος, Θοδωρής Σφέτσας και  Δημήτρης Καβακόπουλος.

Παραγωγή-παρουσίαση: Μιχάλης Μεσσήνης

Τεχνική επιμέλεια εκπομπής : Κατερίνα Λαπαδάκη

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904)

  • Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα, έργο 104

Τα Μέρη:

Allegro

Adagio ma non troppo

Finale. Allegro moderato

Σολίστ: Χρήστος Σφέτσας

  • Συμφωνία αρ.9 (« του Νέου κόσμου»), σε μι ελάσσονα, έργο 95

Τα Μέρη

Adagio- Allegro molto

Largo

Scherzo molto vivace

Allegro con fuoco

Διεύθυνση Ορχήστρας : Ανδρέας Πυλαρινός

Info

Τρίτο Πρόγραμμα

Σάββατο 9 & 16 Ιουλίου 2022, στις 20:00

Εκπομπή: «Studio C»

Ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Έργα Ντβόρζακ

Live Streaming: www.trito.gr

Facebook: https://www.facebook.com/tritoprogramma

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS