Το Πατρινό Καρναβάλι είναι φημισμένο και, κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, που ζουν σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς και χρωματίζουν, με το κέφι και τη ζωντάνια τους, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού, την Πάτρα!

megali-12Πολλές και ξεχωριστές είναι οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού, που κορυφώνεται με τη Μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή της Αποκριάς.

Προηγούνται τα καρναβαλικά άρματα του δήμου και ακολουθούν τα καρναβαλικά πληρώματα, πολλά με δικά τους άρματα και καρναβαλικές κατασκευές.

Η συμμετοχή των καρναβαλιστών κάθε χρόνο αγγίζει τα 30.000 άτομα, που ακολουθούν μια διαδρομή περίπου 4 χιλιομέτρων, διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο της Πάτρας.

Το μεγαλύτερο γεγονός του Πατρινού Καρναβαλιού κάθε χρόνο παρακολουθείται από δεκάδες χιλιάδες θεατές στα πεζοδρόμια, τα μπαλκόνια των σπιτιών και τις κερκίδες και μεταδίδεται τηλεοπτικά, όπως και η παρέλαση του Σαββάτου.

paid-b-11

Το Καρναβάλι των Μικρών κορυφώνεται με τη Μεγάλη Παρέλαση την Κυριακή του Ασώτου. Εκείνη την ημέρα χιλιάδες μικροί καρναβαλιστές από την Πάτρα, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σε ομάδες ανάλογα με το νηπιαγωγείο, το σχολείο τους, το φροντιστήριό τους, τη σχολή χορού τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παρελαύνουν μαζί με τους συνοδούς τους περί τα 10.000 παιδιά.

Το Καρναβάλι των Μκρών αποτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική ενότητα του Πατρινού Καρναβαλιού ως συνέχεια και εξέλιξη του baby rally, που πρωτοδιοργανώθηκε το 1968.

bour-1Τα Μπουρμπούλια είναι μια ξεχωριστή εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού που ανάλογη δεν συναντάται στην Ελλάδα. Θεωρούνται μια από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του, όπου η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ιστορικοί μελετητές, πάντως, του Πατρινού Καρναβαλιού προσδιορίζουν χρονολογικά τον χορό των Μπουρμπουλιών, λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», από τον Ερνέστο Τσίλλερ, δηλαδή γύρω στο 1872. Στα χρόνια του μεσοπολέμου ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε με το όνομα «μπουρμπούλι» (μεζές από κρέας που βράζει), τους απογευματινούς τότε χορούς, γιατί δεν απαιτούσαν κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Τα Μπουρμπούλια είναι χοροί όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητα της, τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ.

Η Μεγάλη Παρέλαση τελειώνει… μα το κέφι συνεχίζει να συνεγείρει τις διαθέσεις των καρναβαλιστών που ομαδικά συρρέουν στον Μόλο της Αγίου Νικολάου για να παρακολουθήσουν την Τελετή Λήξης.

Η παράδοση θέλει ο Βασιλιάς Καρνάβαλος να παραδίδεται στην πυρά καταμεσής της θάλασσας και να ακολουθεί ρίψη πυροτεχνημάτων. Η τηλεοπτική της μετάδοση μεταφέρει σε κάθε άκρη της χώρας το πνεύμα της εκρηκτικής και μεγαλειώδους γιορτής.

Η τελετή λήξης ολοκληρώνεται με ένα υπαίθριο μουσικοχορευτικό πάρτι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

megali-6

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η Δημοτική μουσική σε αποκριάτικους ρυθμούς

2ο Μπουρμπούλι,  19.00

21.00   Κεντρικό Διαμέρισμα

«Royal Theater»

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δρώμενο: Γάμος της Γιαννούλας Κουλουρού, 11.30

18.30, 53ο Νηπιαγωγείο

Άνω Πόλη

Δρώμενο: Βραδιά Οπερέτας με Τοπικές Χορωδίες – “Λευκαδίτες εν Πάτραις”,  20.00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δρώμενο: Αναβίωση εθίμου «Μπούλας», 20.00, Στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

“Baby Rally” ποδηλατοδρομία – ομαδικά παιχνίδια – βραβεύσεις συμμετεχόντων

Κoπή «ΣΟΚΟΛΑΤΟΚΑΡΝΑΒΑΛΟΠΙΤΑΣ»,  10.00

12.30 Κέντρο πόλης

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μεγάλη παρέλαση των «Μικρών»

11.00  Αφετηρία: Πλ. Ομονοίας –  Τερματισμός: Αγ. Νικολάου

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παρέλαση Αρμάτων, 20.30, Κέντρο πόλης

3ο Μπουρμπούλι, 21.00, «Royal Theater»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Δρώμενο: «Ζωγραφίζοντας τη Μουσική»

11.00-14.00  Πεζόδρομος Αγίου Νικολάου

Τα Καλύτερά μας – Βραβεία Θεαμάτων

(Παντομίμας – Σάτιρας – Χορευτικού) 19:30 Πλατεία Γεωργίου Α΄

Παρέλαση αρμάτων 20.30  Κέντρο πόλης

4ο Μπουρμπούλι, 21.00, «Royal Theater»

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σοκολατοπόλεμος – Από τα Σωματεία: «ΣΟΚΟΛΑΤΟΡΙΧΤΕΣ»,«ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΑΧΙΕΣ», ΣΟΚΟ-ΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ», «ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΑΝΙΕΣ», «ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΑΙΚΤΕΣ»

Παρέλαση – Νυχτερινή ποδαράτη

13.30-18.00

Κέντρο πόλης

Οδός Κορίνθου

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση,  14.00, Οδός Κορίνθου

Λήξη 10oυ Διαδικτυακού Κρυμμένου Θησαυρού, 18.00

Τελετή Λήξης,  21.00,   Μόλος Αγίου Νικολάου

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Απονομή βραβείων πληρωμάτων Πατρινού Καρναβαλιού 19.00   Αίγλη – VESO MARE

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα

Πατρινό Καρναβάλι

www.carnivalpatras.gr

Μοιράσου το άρθρο: