Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος παρουσίασε επίσημα το «Καλάθι Πρωινού» από παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης, το οποίο προωθεί σε Έλληνες και ξένους τουρίστες για το πρωινό γεύμα τους. Το «Καλάθι Πρωινού» έχει ως στόχο να συνδέσει και να αξιοποιήσει τον πολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική διαμονή στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου 

KALATHI LOGO OKΓεύση… Ελλάδας στους ενοίκους των μικρών τουριστικών καταλυμάτων προσφέρει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), με το «Καλάθι Πρωινού», τη νέα καινοτόμο πρωτοβουλία της. Το «Καλάθι Πρωινού» επιμελείται ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης και στόχο έχει, αφενός την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων και αφετέρου την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων της ελληνικής γης. «Αν κατορθώσουμε να διαδώσουν οι ξένοι τα θαυμάσια προϊόντα της ελληνικής γης, θα κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα μιας μεγάλης ανατροπής -της αναγνώρισης της ελληνικής παραγωγής εκτός συνόρων, με πράξεις όμως», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μουζάκης.

Το ψωμί και γενικά τα αρτοπαρασκευάσματα, το μέλι, το γάλα, το γιαούρτι, οι πίτες και τα φρέσκα φρούτα θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.

Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.

Το καλάθι πρωινού προσφέρεται στις 13 Περιφέρειες με βάση τα τοπικά προϊόντα.

Το Καλάθι Πρωινού περιέχει:

  • Άρτο & αρτοσκευάσματα
  • Βούτυρο
  • Μέλι
  • Μαρμελάδες
  • Γλυκά κουταλιού
  • Κομπόστες
  • Βουτήματα, κουλουράκια, γλυκά
  • Κρέμες
  • Τυριά
  • Ελιές, ελαιόλαδο
  • Πίτες, πιτάκια
  • Σούπες
  • Αυγά, ομελέτα
  • Αλλαντικά
  • Χυμό
  • Γαλακτοκομικά, γιαούρτι
  • Αφεψήματα
  • Καφέ

Ενδεικτικά μενού από το Καλάθι Πρωινού ανά Περιφέρεια

  1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: ελιές Θάσου, παξιμάδια Σαμοθράκης, κουραμπιέδες Καρβάλης, προσούτο Δράμας, λουκάνικα Θράκης.
  2. Κεντρική Μακεδονία: μπουγάτσα, γιαούρτι, γάλα, μαρμελάδες κ.ά.
  3. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: κουλούρι Θεσσαλονίκης, Ανεβατό Γρεβενών, λουκάνικα Καραμανλίδικα, γάλα βουβαλίσιο…
  4. Περιφέρεια Ηπείρου: ψωμί με προζύμι, φέτα, διάφορες πίτες και αφεψήματα…
  5. Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων: βούτυρο Κέρκυρας, αλλαντικά νούμπουλο, μαντολάτο και παστέλι, γλυκά κουταλιού, κουμ κουάτ, παξιμάδι με σταφίδα και πολλά άλλα επτανησιακά προϊόντα.
  6. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: φρούτα, αφεψήματα, μέλι, τραχανάς…
  7. Περιφέρεια Πελοποννήσου: μέλι, ελιές, ελαιόλαδο, στραπατσάδα, αλλαντικά όπως το σύγκλινο Μάνης, αφεψήματα…
  8. Περιφέρεια Αττικής: μέλι, σταφιδόψωμο με κορινθιακή σταφίδα, ελληνικός καφές, βουτήματα, κουλούρια, χωριάτικο ψωμί κ.ά.
  9. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: μέλι, μαρμελάδες, κατίκι Δομοκού, αυγά, βούτυρο γάλακτος, αφεψήματα…
  10. Περιφέρεια Θεσσαλίας: φρούτα, κρέμες, τυριά, αυγά, αφεψήματα και πολλά προϊόντα που παράγει ολόκληρη η Θεσσαλία.
  11. Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου: Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια, μαστίχα, ελιές, ελληνικός καφές, φρούτα, παξιμάδια με ούζο…
  12. Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου: μέλι, μαρμελάδες, τυριά, αλλαντικά, στραπατσάδα, αφεψήματα, βυζαντινός καφές…
  13. Περιφέρεια Κρήτης: κριθαροκουλούρες, βούτυρο, φρούτα, γλυκά κουταλιού, τυριά, καλτσούνια, στραπατσάδα, αλλαντικά (απάκι), αφεψήματα…

Σκοπός του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός.

Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

greek-breakfast

 

Μοιράσου το άρθρο: