Με αφορµή την Πανευρωπαϊκή Ηµέρα κατά της Εµπορίας Ανθρώπων που έχει καθιερωθεί στις 18 Οκτωβρίου, το Φεστιβάλ «Break the Chain» διοργανώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων, στις 22 & 23 Οκτωβρίου 2016, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια εκστρατεία καταπολέμησης της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων και ταυτόχρονα αφύπνισης, ενεργοποίησης και δράσης, με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση.

Το πολυθεµατικό Φεστιβάλ έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέµατα που αφορούν στην εµπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Αnti-Τrafficking Campaign). Περιλαμβάνει ενημερωτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, µε τη συµµετοχή σημαντικών φορέων-εταίρων, οργανισµών, ιδιωτικών εταιρειών. Οµάδες τέχνης, δηµιουργοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε µια «γιορτή» ενεργοποίησης, κατά της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων.

Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων (Trafficking) του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλή Μοσκώφ, σε συνεργασία µε την Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων.

Οργάνωση πολυθεματικoύ Φεστιβάλ

Η Γερμανίδα καλλιτέχνις Lara Daskalou δημιουργεί ζωντανά ένα έργο με θέμα την ελευθερία, μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.
Η Γερμανίδα καλλιτέχνις Lara Daskalou δημιουργεί ζωντανά ένα έργο με θέμα την ελευθερία, μπροστά στα μάτια των επισκεπτών.

Με την πεποίθηση ότι «όταν δεν αθροίζονται, οι προσπάθειες δεν έχουν την ίδια δύναμη», το BreakTheChain(#BtC) επιδιώκει να οικοδομήσει συνέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις (θεσμικούς εταίρους, κρατικούς φορείς, τοπική/περιφερειακή διοίκηση, ΜΚΟ, ιδιωτικό τομέα, κλαδικούς φορείς, τέχνη/πολιτισμό, πανεπιστήμια/σχολεία, πρεσβείες, ιδρύματα, κ.λπ.). Στόχος είναι να καταστεί ένα σημείο αναφοράς και μια πλατφόρμα συνεργασίας του οικοσυστήματος όλων των εταίρων.

Το δεύτερο Φεστιβάλ BreakTheChain (#BtCFestival2) συμπίπτει με παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας & Εκμετάλλευσης Ανθρώπων. Πέρυσι το Φεστιβάλ προσέλκυσε τη συμμετοχή άνω των 3.000 επισκεπτών και αποτέλεσε «ιδρυτική πράξη» μιας ζωντανής κοινότητας ενεργών πολιτών που δεν μένει αμέτοχη.

Δείτε όλο το πρόγραμμα εδώ

a33Στο πλαίσιο του Festival Break The Chain #2, από τις 10.30 έως τις 23.30, η Τεχνόπολη φιλοξενεί πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, με αντικείμενα το Θέατρο, τον Χορό, τη Φωτογραφία. Και τις δύο ημέρες, Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Οκτωβρίου 12.00 – 22.00, το κοινό μπορεί να επισκεφθεί ολοήμερες εκθέσεις: Έκθεση Φωτογραφίας ανεξάρτητων φωτογράφων και Έκθεση Φωτογραφίας «Το γλυκόπικρο ταξίδι του παγωτού» από την Fair Trade Hellas, Έκθεση της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Εκθεση Ζωγραφικής ενός παιδιού πρόσφυγα από την PRAKSIS, Έκθεση Κειμένων ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μετάδραση, Έκθεση Γραφιστικών έργων σε συνεργασία με το +DESIGN, Έκθεση Εικαστικών & video installation ανεξάρτητων καλλιτεχνών, Έκθεση Μασκών «Τα παιδιά που πέρασαν τη θάλασσα και το παιχνίδι με τις μάσκες»  – Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Save the Children, ECHO, Children and Family Protection Support Hub.

Αναλυτικά μπορείτε να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο των δράσεων εδώ

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, 10.30-18.30, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα «Σπάσε την αλυσίδα της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθώπων»

Οι θεματικές της επιστημονικής ημερίδας είναι:

  • Η ανίχνευση και ο εντοπισμός θυμάτων εμπορίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών
  • Οι γκρίζες ζώνες της σεξουαλικής εκμετάλλευσης
  • Μορφές εκμετάλλευσης ευάλωτων παιδιών
  • Η ένταξη της εκπαίδευσης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων σε Προγράμματα Σπουδών
  • Ο ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα στην καταπολέμηση της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων
Στο #BtCFestival2, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 18.00, οι σπουδαστές της ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού, Αλέξανδρος Χατζιάρας, παρουσιάζουν μια παράσταση για την ελευθερία στη μετακίνηση, στην έκφραση, στο λόγο, για τη συνεργασία, την ασφάλεια και την αντίσταση σε κάθε μορφή καταπίεσης.
Στο #BtCFestival2, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 18.00, οι σπουδαστές της ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού, Αλέξανδρος Χατζιάρας, παρουσιάζουν μια παράσταση για την ελευθερία στη μετακίνηση, στην έκφραση, στον λόγο και την αντίσταση σε κάθε μορφή καταπίεσης.

Η προστιθέμενη αξία της διοργάνωσης της ημερίδας είναι ότι θα κατατεθούν απόψεις για ζητήματα που δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης, όπως η διασύνδεση των προσφυγικών ροών με την εμπορία και εκμετάλλευση, η συμβολή στην ταυτοποίηση πιθανών θυμάτων από φορείς που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, η εξαναγκαστική εγκληματικότητα, το survivalsex και το καθεστώς της πορνείας, η επιτακτική ανάγκη της εκπαίδευσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σχολεία.

Διοργάνωση

Υπουργείο Εξωτερικών, Δήμος Αθηναίων, Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Ελculture

Συνδιοργάνωση

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Friedrich Neumann Stiftung

Με την υποστήριξη

Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, Των πρεσβειών: Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά, Σλοβενίας, Συλλόγου Σουηδικής Γλώσσας Αθήνας

Υπό την αιγίδα

Υπουργείου Εξωτερικών/Υπουργείου Παιδείας/Έρευνας και Θρησκευμάτων/Υπηρεσίας Υποδοχής και ταυτοποίησης του Υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης/Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής/ΣΕΒ Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

Για περισσότερες πληροφορίες

Break the Chain

Τεχνόπολη του Δήµου Αθηναίων

 

Μοιράσου το άρθρο: