Η ρητορική δεινότητα, η καλή προετοιμασία, το ομαδικό πνεύμα και η μεθοδική δουλειά ευοδώθηκαν για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, οι οποίοι απέσπασαν δύο σημαντικές διακρίσεις στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου, στο Βέλγιο, κατατάσσοντας τη Σχολή στην 1η θέση στον συνολικό αριθμό διακρίσεων καθ’ όλα τα έτη διεξαγωγής του.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απαρτιζόμενη από τους προπτυχιακούς φοιτητές Νίκο Αντωνίου, Ρωμανό Οικονομάκο, Μαρίνα-Μαρία Μαργαρίτα Σιμοπούλου, Χρήστο Σπέντζο, κατέλαβε το 3ο ομαδικό βραβείο, επικρατώντας επί του Κέμπριτζ, ενώ η Μ. Σιμοπούλου απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (Best Oralist Award) μεταξύ των 40 φοιτητών που μετείχαν στον διαγωνισμό.

Την 1η θέση κατέλαβε η Οξφόρδη, επικρατώντας επί της Λιέγης στον τελικό, ο οποίος διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης, υπό την προεδρία του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθηγητή Melhior Wathelet.

Μαρίνα Σιμοπούλου, Νίκος Οικονομάκος

«Από την προετοιμασία και συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό, οι φοιτητές μας αποκομίζουν έναν μοναδικό συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας. Μαθαίνουν πώς να σκέφτονται ως νομικοί, να μιλούν ως ρήτορες και να συμπεριφέρονται με την ευγένεια και δεοντολογία που πρέπει να διακρίνει το λειτούργημα του δικηγόρου. Μετρούν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με σπουδαία παράδοση, διαπιστώνοντας ότι είναι εφάμιλλοι σε γνώσεις και προσόντα. Η σταθερά υψηλού επιπέδου παρουσία των φοιτητών της Νομικής Αθηνών σε διεθνείς διαγωνισμούς καλλιεργεί εκτός συνόρων το καλό όνομα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι διακρίσεις της φετινής ομάδας επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό και την αξία των φοιτητών μας. Η όλη προετοιμασία δίνει μια μοναδική ευκαιρία στενής συνεργασίας μεταξύ διδάσκοντος και φοιτητών, η οποία αποτελεί από τις πιο ευχάριστες και εποικοδομητικές στιγμές της ακαδημαϊκής μας εμπειρίας» επισημαίνει η Αθηνά A. Δημοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, φοιτητές προερχόμενοι από διαφορετικά νομικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν το κοινό νομικό υπόβαθρο του σύγχρονου αστικού δικαίου και, με βάση τις πηγές της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης, να αναλύσουν επίκαιρα νομικά ζητήματα τα οποία συνεχίζουν να απασχολούν τους σύγχρονους νομικούς.

«Η συμμετοχή στην Εικονική Δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου ήταν μια εμπειρία έντονη, καθώς κατά την προετοιμασία, πέραν της αποκόμισης γνώσεων, ο φοιτητής επαναπροσδιορίζει τη θέση του εντός του Πανεπιστημίου. Ένιωσα για πρώτη φορά αληθινή σύνδεση με τη Σχολή μου. Από μόνο του το γεγονός ότι απέκτησα μια πιο στενή, όχι απρόσωπη, επικοινωνία με μια καθηγήτρια της Σχολής μού προσέφερε απεριόριστη χαρά και ευγνωμοσύνη. Το εγχείρημα απαιτούσε αφοσίωση, υπευθυνότητα και ομαδικότητα. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και τόνωσε την αυτοπεποίθησή μας, ενώ απέδειξε ότι ευκαιρίες ποιοτικής εκπαίδευσης υπάρχουν. Ας τις εκμεταλλευτούμε!» τονίζει η Μαρίνα-Μαρία-Μαργαρίτα Σιμοπούλου, η οποία απέσπασε το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα.

Ρωμανός Οικονομάκος, Χρήστος Σπέντζος

Μια από τις πλέον απαιτητικές αλλά και ευχάριστες στιγμές, στην έως τώρα φοιτητική ζωή του, θεωρεί τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ο Νίκος Αντωνίου, καθώς, όπως αναφέρει, δικαιώθηκε μια φιλότιμη και επίμοχθη συλλογική προσπάθεια διάκρισης έναντι κορυφαίων πανεπιστημίων.

«Δεξιότητες, όπως ενδεικτικά η έρευνα των νομικών πηγών, η δόμηση πειστικής επιχειρηματολογίας, η προσεκτική επίκληση συμφερόντων για τον πελάτη πραγματικών περιστατικών, η ετοιμολογία στην απάντηση σε απρόβλεπτες ερωτήσεις δικαστών, η παραγωγική συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, καλλιεργήθηκαν στο έπακρον. Συνιστώ σε όλους με θέρμη την εμπλοκή σε κάθε διεθνή δραστηριοποίηση που προκρίνει την αριστεία, την εξωστρέφεια και την άμιλλα, ενώ διαψεύδει το στερεοτυπικά προβαλλόμενο πρότυπο ακρωτηριασμένης φοιτητικής εμπειρίας».

 

Μοιράσου το άρθρο: