Η υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, φαίνεται ότι σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

«Οι γυναίκες, οι οποίες λόγω προβλημάτων γονιμότητας καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας όταν υιοθετούν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή», επισημαίνει ο κ. Νίκος Γιαννακούρης, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών.

κ. Γιαννακούρη, τι ακριβώς καταδεικνύει η συγκεκριμένη μελέτη;

Η μελέτη εξέτασε ολιστικά το μεσογειακό πρότυπο διατροφής χωρίς να επικεντρωθεί στον ρόλο μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, τροφίμων ή ομάδων τροφίμων. Αξιολογήσαμε τις διατροφικές συνήθειες 244 μη παχύσαρκων υπογόνιμων γυναικών, ηλικίας 22 ως 41 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν για πρώτη φορά σε IVF, σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η διαιτητική πρόσληψη αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και η προσκόλληση στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής εκτιμήθηκε βάσει της βαθμολογίας σε μία κλίμακα (MedDietScore, εύρος βαθμολογίας 0-55). Διαπιστώθηκε ότι όσες έλαβαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες είχαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εγκυμοσύνης (29% έναντι 50%) και γέννησης (26,6% έναντι 48,8%). Επιπλέον, για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, η αυξημένη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα επιτυχούς εγκυμοσύνης και γέννησης κατά, περίπου, 2,7 φορές.

Ποιο είναι, με απλά λόγια, το συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης όσον αφορά τη γυναικεία γονιμότητα;

Το σημαντικό μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, καθώς φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες επιτυχούς εγκυμοσύνης και τελικώς απόκτησης παιδιού. Όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερη προσκόλληση στο μεσογειακό διατροφικό πρότυπο, κατά τους έξι μήνες πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είχαν 65%-68% μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας αλλά και ολοκλήρωσης της κύησης σε σύγκριση με όσες βρίσκονταν πιο μακριά από αυτό το πρότυπο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, κατά πόσον η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να μεταφραστεί τελικώς και σε αύξηση του ποσοστού επιτυχίας της IVF, πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Επιπλέον, ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στη γυναικεία γονιμότητα θα πρέπει να μελετηθεί και σε γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας, καθώς και μεταξύ αυτών που συλλαμβάνουν φυσιολογικά.

Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι η επιτυχής σύλληψη ενός παιδιού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Προηγούμενη μελέτη της ερευνητικής ομάδας φανέρωσε ότι η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή μπορεί, επίσης, να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών. Συνολικά, τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν τη σημασία των διατροφικών επιδράσεων και της ποιότητας της διατροφής στη γονιμότητα και υποστηρίζουν τον ευεργετικό ρόλο της μεσογειακής διατροφής και στην έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην εκπόνηση της μελέτης συμμετείχαν οι Δημήτρης Καραγιάννης, υποψήφιος διδάκτορας ΤΕΔΔ, Mερόπη Κοντογιάννη, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΔΔ.

 

Μοιράσου το άρθρο: