Η περίοδος της Σαρακοστής είναι η περίοδος όπου τα όστρακα και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους σε πολλές συνταγές και παραλλαγές! Η συνταγή για μύδια αχνιστά με μουστάρδα, θυμάρι και λαχανικά, που μας προτείνει ο σεφ Κώστας Κωβαίος, είναι ιδανική για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και γενικά για την περίοδο της νηστείας.

Υλικά

  • 1 κιλό μύδια
  • 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ποτήρι μικρό λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 ml ζωμό λαχανικών (αν χρειαστεί)
  • 1 λεμόνι και 1 μοσχολέμονο (χυμό και ξύσμα)
  • 5-6 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • πιπέρι και αλάτι κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα μύδια και τα σουρώνουμε σε ένα τρυπητό.
  • Σε μια ανοικτή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 3-4’ μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε και τα μύδια, ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν και να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα αποσύρουμε.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά, αν χρειαστεί ζωμός προσθέτουμε λίγο, γιατί θα πρέπει στο τέλος να έχουμε μια δεμένη σάλτσα.
  • Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3’ και στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και το ξύσμα.
  • Αρωματίζουμε με το φρέσκο θυμάρι και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Σερβίρουμε στο πιάτο και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αν θέλουμε έξτρα χυμό λεμονιού.

Μοιράσου το άρθρο: