Το Ίδρυμα Θεοχαράκη αναλαμβάνει μια πρωτότυπη πρωτοβουλία με τίτλο «Η τέχνη του #μένουμε_σπίτι: Τοπία μέσα και έξω από το σπίτι», με σκοπό, μέσω της φωτογραφίας και των κοινωνικών δικτύων, να έρθει σε άμεση επαφή με το κοινό. Πρόκειται για μια πρόσκληση, την οποία απευθύνει, μέσω facebook και instagram σε όλους, να φωτογραφίσουν το τοπίο -με την ευρεία έννοια- σε καιρό καραντίνας και να αναρτήσουν τις φωτογραφίες τους.

«Το τοπίο είναι χώρος, έκταση, ένα πεδίο, μια ανάμνηση, μια νοσταλγία, ένα βλέμμα, ένας τοίχος. Το τοπίο δε χωρά σε αυστηρά όρια, δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι μια ανοιχτή εννοιολογική και υποκειμενική αντίληψη και δεν έχει όρια, σύνορα ή αποκλειστικότητα. Η ματιά του καθενός, η παρατηρητικότητα του, ο χωροχρόνος στον οποίο έγκειται, σε τι θα περάσει τον χρόνο του, όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο, μια διάσταση. Οι δημιουργοί ορίζουν την αρχή και το τέλος.

Αν περιγράψουμε την “απερίγραπτη” έννοια του τοπίου, κάπως έτσι ανοίγουμε ένα πορτάκι στη φαντασία μας να παρατηρήσει “τοπία” της επιλογής της μέσα στο σπίτι, σε μια γωνία, σε ένα δωμάτιο, σε ένα τραπέζι, αλλά και έξω στο μπαλκόνι, στη ρωγμή του πατώματος του μπαλκονιού, στο δέντρο απέναντι, στον φωταγωγό, στο πάρκο, που θα πάμε βόλτα τον σκύλο μας. Το τοπίο είναι ένα milieu της υποκειμενικής μας αντίληψης.

Τώρα, που μένουμε σπίτι και υπάρχει όσο ποτέ η ανάγκη επαφής, ας χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της φωτογραφίας για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας και ας αποτυπώσουμε το τοπίο, μετατρέποντας το στο εκφραστικό μας μέσο και τα social media στο παράθυρο επικοινωνίας μας.

Αναρτήστε, μικροί και μεγάλοι, τις φωτογραφίες σας κάνοντάς μας tag στο instagram (@theocharakis_foundation) ή στο facebook (@thf.gr) έως τις 30 Απριλίου και ας μιλήσουμε μέσω της τέχνης. Οι φωτογραφίες σας θα γίνουν stories στα κοινωνικά μας δίκτυα.

Μπορεί να είμαστε απομακρυσμένοι αλλά παραμένουμε ενωμένοι!»

Ιδρυμα Θεοχαράκη

 

Photo credits: Βασίλης Γεροντάκος

Μοιράσου το άρθρο: