Κάθε Σαββατοκύριακο του Aπριλίου, παιδιά 2-12 ετών και γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

IMG_7697

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ & ΓΟΝΕΙΣ

Γιατί η καμήλα έχει καμπούρα;

Εύπλαστα ζώα…

Κυριακή 2/4, 11:30-13:00 & Κυριακή 9/4, 11:30-13:00

Στο πασχαλινό αυτό εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν στη μακρινή έρημο, θα κάνουν μια στάση σε μία όαση για να ακούσουν την ιστορία της καμήλας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στη βάση τους για να φτιάξουν ασυνήθιστα γλυπτά, με αλουμινόχαρτο, ζυμάρι και γύψο. Το ανακάτεμα, το ζύμωμα και το πλάσιμο είναι καταπραϋντικές και ταυτόχρονα δυναμικές εμπειρίες για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Προσφέρουν πληθώρα ερεθισμάτων και πολλές δυνατότητες δημιουργίας. Και για τους ενήλικες, όμως, η πλαστική είναι μια εξίσου χαλαρωτική δραστηριότητα που μπορούν να την απολαύσουν μαζί με τα παιδιά τους.

Γονείς και παιδιά εξοικειώνονται με διαφορετικά υλικά που μπορούν να πλάσουν και ανακαλύπτουν την πλαστικότητα που έχει κάθε υλικό, καθώς και τις δυνατότητες που δίνει.

  • Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα, γιατί σίγουρα θα λερωθείτε.
  • Απαραίτητη η παρουσία γονέα
  • Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο:€15

Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

paidika 6

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Ένα γράμμα που αλλάζει χέρια –Mail Art*

Σάββατο 8/4, 11:00-12:30 & Κυριακή 23/4, 11:30-13:00

Ένα γράμμα που είναι για κακό, αλλάζει χέρια και  φέρνει το καλό. Ένας ήρωας που κινδυνεύει από την οργή του βασιλιά κι ένας ληστής που τον βοηθάει να σωθεί και να γίνει βασιλιάς ο ίδιος… Η αλληλογραφία, τόσο στα παραμύθια όσο και στην πραγματική ζωή, πάντα έφερνε χαρμόσυνα ή δυσάρεστα νέα.

Κάποιοι άνθρωποι είδαν την αλληλογραφία και ως μορφή τέχνης. Το κίνημα της Mail Art ανακάλυψε τη χαρά του να στέλνεις μικρής κλίμακας έργα μέσω του ταχυδρομείου.

Πολύχρωμες κάρτες, φάκελοι με πρωτότυπες σφραγίδες, κολάζ πάνω σε καρτ-ποστάλ και άλλα είναι τα υλικά με τα οποία φτιάχνουν τα έργα τους.

Αυτά τα υλικά θα χρησιμοποιήσετε κι εσείς στο εργαστήριο για να φτιάξετε τα δικά σας ασυνήθιστα γράμματα, που θα απευθύνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Στο τέλος, γονείς και παιδιά, θα πάρετε τις κάρτες σας για να τις ταχυδρομήσετε στο πρόσωπο αυτό.

  • Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Mail Art* (Τέχνη της Αλληλογραφίας): καλλιτεχνικό κίνημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’50 και ’60 και επικεντρώνεται στο να στέλνεις μικρής κλίμακας έργα μέσω του ταχυδρομείου. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως το χαρτί, οι carte-postales, το κολάζ, οι σφραγίδες, οι artistamps (καλλιτεχνικές σφραγίδες), οι μπογιές, αλλά και η μουσική και η ποίηση, και γενικά οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει σε έναν φάκελο και να σταλεί μέσω ταχυδρομείου. Το βασικό χαρακτηριστικό της Mail Art είναι η επικοινωνία, η ανταλλαγή και η δημιουργία μιας εικονικής κοινότητας συμμετεχόντων.

  • Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο: €10

Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

paidika 1

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Οπτικά παιχνίδια

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 22/4, 11:00-13:00

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 2/4, 11:30-13:30

Οι κινούμενες εικόνες είναι πραγματικά εικόνες που κινούνται; Ποιά εκθέματα του μουσείου αποτυπώνουν τις πρώτες απόπειρες απόδοσης της κίνησης; Τι είναι το Θαυματρόπιο, το Πραξινοσκόπιο, το Φιλοσκόπιο, το Φαινακιστοσκόπιο και το Ζωοτρόπιο;

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά ανακαλύπτουν τις αρχές της κινούμενης εικόνας και κατασκευάζουν μερικά από τα οπτικά παιχνίδια, που αποτελούν τους προγόνους του animation.

Camera obscura  και φωτογραφία pinhole

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 9/4, 11:30-13:30

Τι σημαίνει φωτογραφία; Ποιος είναι ο Leonardo Da Vinci και τι έκανε το 1490; Τι είναι οι pinhole κάμερες ή αλλιώς, camera obscura και γιατί οι φωτογραφίες που βγαίνουν είναι ανάποδες; Τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους camera obscura και θα πειραματιστούν με τη φωτογραφία pinhole.

IMG_7486

Κι όμως κινείται

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 23/4, 11:30-13:30

Πότε και πώς δημιουργήθηκαν τα πρώτα κινούμενα σχέδια; Ποια ήταν η πρώτη ταινία που έκανε τον Μίκυ γνωστό; Πώς μια σειρά από σχέδια γίνονται ταινία;

Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα υφάνουν μια ιστορία φανταστική με παιχνίδια και ιδέες. Θα φτιάξουν storyboard, θα επιλέξουν  τα υλικά που τους ταιριάζουν (πλαστελίνη, κιμωλία, χαρτί, κλωστές κλπ.) και θα της δώσουν μορφή.

Στη συνέχεια, θα εμψυχώσουν την ιστορία φωτογραφίζοντάς την καρέ καρέ. Θα περάσουν τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και θα κάνουν το editing. Θα βάλουν μουσική και αστείους ήχους, και το ταινιάκι τους θα είναι έτοιμο!

  • Με την εικαστικό-art therapist  Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο: €12

Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

paidika 6 - Copy

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Πρόσκληση σε Συμπόσιο

Κυριακή 2/4, 11:30-12:30

Τι είναι ένα συμπόσιο; Δύσκολα περιγράφεται με λόγια… Ευτυχώς, οι αρχαίοι αγγειογράφοι το ζωγράφισαν στα αγγεία τους. Όσα περισσότερα ανακαλύψουν οι μαθητές στις Μόνιμες Συλλογές, τόσο πιο πολλά θα μάθουν για τη διατροφή και τη διασκέδαση των αρχαίων Ελλήνων.  Στο τέλος,θα διοργανώσουν το δικό τους συμπόσιο.

Οι Έμποροι της Μεσογείου

Κυριακή 9/4, 11:30-12:30

Σε αυτή τη διαδρομή συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ρόλων και γίνονται για λίγο… αρχαίοι έμποροι. Ταξιδεύουν σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της αρχαίας Μεσογείου μαζί με τα εμπορεύματα και τις σφραγίδες τους. Ανταλλάσσουν προϊόντα, κλείνουν συμφωνίες και, όταν χρειαστεί, προσφέρουν θυσίες στους θεούς, προκειμένου να αποκτήσουν τα αγαθά που χρειάζεται η πόλη τους ή έστω για να μην βουλιάξει το πλοίο τους…

  • Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη

Εισιτήριο:  €7 (για ένα παιδί και συνοδό)

Επιπλέον ενήλικας  €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5 ekpaideutika1

INFO

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4,  210 7228321-3

Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες  και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σαββατοκύριακου, στο www.cycladic.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: