Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις τέχνες, ζωγραφίζουν τα συναισθήματά τους, παρατηρούν, αγγίζουν, δημιουργούν, βιώνουν μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει, τον Μάρτιο, το Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Για παιδιά 2 – 4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη, με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

 Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ΚΥΚΛΟΣ 5 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2017

Σάββατο, 10.30-11.30 & 12.00-13.00  

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €

ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΓια παιδιά 4- 6 ετών

Ζωγραφίζω τα συναισθήματα μου

Τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους, να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται και να το αποτυπώνουν με ποικίλες τεχνικές. Με αφορμή έναν ζωγραφικό πίνακα, μια ιστορία, ένα συναίσθημα, μια μελωδία τα παιδιά συγκεκριμενοποιούν αυτό που νιώθουν και ενθαρρύνονται να το εκφράσουν με έναν διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο. Μέσα από τον πειραματισμό παρατηρούν πώς αντιδρούν τα υλικά και μαθαίνουν σταδιακά τις βασικές έννοιες της ζωγραφικής. Με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη.

9 Μαρτίου 2017 Ο Cy Twombly και τα αφηρημένα του λουλούδια

16 Μαρτίου 2017 «Ζωγραφίζοντας» με ψαλίδια όπως ο Henri Matisse

23 Μαρτίου 2017 Τα μυθικά κάστρα του Paul Klee

30 Μαρτίου 2017 Παίζοντας με τις φιγούρες του Keith Haring

6 Απριλίου 2017 Ανακαλύπτοντας τον Pablo Picasso

Πέμπτη, 18.00-19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €/Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

ΠΗΛΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ newΓια παιδιά 6- 12 ετών

Πηλός και νέες τεχνολογίες

Β΄ΚΥΚΛΟΣ – Ο γύρος του κόσμου με πηλό

Τα παιδιά ταξιδεύουν στις πέντε ηπείρους, γνωρίζουν και μελετούν τα σπουδαιότερα έργα κάθε πολιτισμού. Με την τέχνη της πηλοπλαστικής δημιουργούν δράκους από την Κίνα, τοτέμ Ινδιάνων της Αμερικής, μάσκες της Αφρικής, αρχαιοελληνικά ανάγλυφα και αγγεία της Ωκεανίας.

Σχεδιασμός προγράμματος: Νατάσσα Καλογεροπούλου, κεραμίστρια, γλύπτρια

Υλοποίηση, διδασκαλία: Λουκία Δραγάτση, εικαστικός κεραμίστρια
8 Μαρτίου 2017 Αφρική
15 Μαρτίου 2017 Ευρώπη
22 Μαρτίου 2017 Ωκεανία
29 Μαρτίου 2017 Τα παιδιά διακοσμούν τις κατασκευές τους

Τετάρτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 € / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €
Δεν περιλαμβάνεται το κόστος καμινιού

ARKKIΓια παιδιά 6 – 13 ετών

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), συνεχίζει τη δράση του με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 13 ετών. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Δυνατότητα παρακολούθησης Σάββατο ή Κυριακή

ΚΥΚΛΟΣ  5 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2017

Σάββατο, 13.30-15.00

ΚΥΚΛΟΣ 5 5, 12, 19 Μαρτίου 2 Απριλίου 2017

Κυριακή, 12.00-13.30

Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 €

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Ταξίδι  στις χώρες της Αναγέννησης

Μέσα από το ταξίδι του χρόνου, με χρώματα και σχέδια, τα παιδιά ανοίγουν τα μαγικά τους φτερά για να πετάξουν με τη μηχανή του χωροχρόνου από την επιστημονo-χώρα στη ζωγράφο-χώρα. Με την ομάδα «Τέχνης Ρίζωμα».

Ημερομηνίες:

5 Μαρτίου

Κυριακή, 10:00-11:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΑΓΓΙΖΩ ΒΙΩΝΩ

Ανακαλύπτω, Παρατηρώ, Αγγίζω, Δημιουργώ, Βιώνω

Τα παιδιά, μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης των γεωμετρικών σχημάτων, σε έναν προκαθορισμένο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο (χρώματος λευκού), εξοπλισμένο με έπιπλα από ανακύκλωση χαρτονιού (επίσης λευκού χρώματος), τοποθετούν αυτοκόλλητα. Έτσι μέσω της διαδραστικής διαδικασίας ανακαλύπτουν, παρατηρούν, αγγίζουν και δημιουργούν βιώνοντας μια  εκπαιδευτικά καινοτόμα προσέγγιση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και δημιουργούν έναν χώρο-παλέτα κι έργο μαζί, μια τρισδιάστατη πολύχρωμη επιφάνεια σε φυσικό μέγεθος.

Ημερομηνίες:

19 Μαρτίου

Κυριακή, 10:00-11:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €    

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ2Φιλοσοφία για παιδιά

Mε όχημα και αφορμή την Οδύσσεια του Ομήρου, τα παιδιά καλούνται μέσα από πειράματα σκέψης να απαντήσουν σε θεμελιώδη φιλοσοφικά ζητήματα. Με την Ειρήνη Γεωργίου.

6 Μαρτίου 2017 Στο νησί της Κίρκης και επιλογές και συνέπειες

13 Μαρτίου 2017 Οι Σειρήνες και η προσωπική ελευθερία

20 Μαρτίου 2017 Η επιστροφή στην Ιθάκη και ταυτότητα και αλλαγή

Δευτέρα, 18.00-19.30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

 

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Τα ίχνη της μουσικής

ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣΤα ίχνη της μουσικής στις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Θέλετε να εξερευνήσουμε τον μοναδικό κόσμο της μουσικής, της τέχνης, της έκφρασης, του ρυθμού, της δημιουργίας; Τότε, λοιπόν, ας αρχίσουμε το ιστορικό ταξίδι του «διαλόγου» της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό στερέωμα. «Τα ίχνη της μουσικής στις εικαστικές τέχνες της Ευρώπης από την αρχαιότητα έως σήμερα» είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας οδηγεί στην αναζήτηση και τη μελέτη μουσικών μοτίβων σε έργα τέχνης. Τα παιδιά γνωρίζουν, κατανοούν, αξιολογούν βασικά στοιχεία της ιστορίας της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και των μουσικών οργάνων. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση του παιδιού ως φιλότεχνου θεατή και δημιουργού. Με τη μουσικό-παιδαγωγό και πολιτισμολόγο Κυριακή Μπιλιάνη.

27 Μαρτίου 2017 Η τέχνη περνά στην αιωνιότητα

Από τις προϊστορικές Κυκλάδες έως την τέχνη της κλασικής Ελλάδας.  Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

3 Απριλίου 2017 Οι δύο αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου, η Ρώμη και το Βυζάντιο, και οι πολιτισμικές επιρροές των κατεκτημένων λαών. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

10 Απριλίου 2017 Οι σκοτεινοί αιώνες δίνουν τη σκυτάλη στο φώς και το χρώμα. Μεσαίωνας και  Αναγέννηση. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

24 Απριλίου 2017 Ο 17ος αιώνας στην Ευρώπη των αλλαγών. Το Μπαρόκ στην Ευρώπη. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

8 Μαΐου 2017 Η εποχή του ορθού λόγου και η ανάδυση του σύγχρονου κόσμου. Διαφωτισμός και ρομαντισμός οδηγούν τα βήματα της τέχνης. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

15 Μαΐου 2017 Πειραματισμοί σε νέα πρότυπα. Τέλος 19ου και 20ος αιώνας. Δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευή μουσικών οργάνων.

Δευτέρα 18.00-19.30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80 € /Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

Ίδρυμα Θεοχαράκη

Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
10671, Αθήνα

 

Μοιράσου το άρθρο: