H σταδιακή απομυθοποίηση της δυσκολίας των Μαθηματικών και η προσέγγισή τους από μια διαφορετική σκοπιά είναι ο βασικός σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά, που διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, τον Νοέμβριο.

Τα Μαθηματικά … αλλιώς

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοβίας των Μαθηματικών

Για παιδιά 8-12 ετών

Κάθε Παρασκευή 18:00-19:30

Φράσεις, όπως  «Δεν είμαι καλός στα Μαθηματικά», «Είμαι ανεπίδεκτος μαθήσεως», «Μόλις βλέπω νούμερα, ζαλίζομαι», «Σκέπτομαι ότι αύριο έχω Μαθηματικά και ταράζομαι, χάνω τον ύπνο μου»,  θα προσπαθήσουμε να τις βγάλουμε από τη ζωή των παιδιών. Εξηγούμε πως τα Μαθηματικά δεν είναι μόνο μέσα στα σχολικά βιβλία, αλλά παντού στη ζωή μας και τα χρησιμοποιούμε συνεχώς (π.χ. για να μοιράσουμε δίκαια την pizza που παραγγείλαμε, για να διαλέξουμε τον συντομότερο δρόμο για να πάμε στον προορισμό μας, για να κάνουμε διπλή ή μισή δόση από το αγαπημένο μας κέικ). Το μαθηματικό άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί, υπερνικώντας τους φόβους και τα άγχη μας. Η συνεχής ενασχόλησή μας με τα Μαθηματικά θα τα μετατρέψει σε ένα ευχάριστο και κατανοητό παιχνίδι. Με τις κατάλληλες οδηγίες, μπορούμε να αποκτήσουμε τη βασική μαθηματική γνώση, ενώ με μια πιο προσεγμένη καθοδήγηση θα γίνουμε ικανοί να λύσουμε όλο και πιο πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα.

4 Νοεμβρίου: Εισαγωγή στη Μαθηματική Σκέψη

3f10a8a2-8408-4377-a394-d928e0b95706

Μαθηματικά για τα περισσότερα παιδιά είναι «Λύνω μια άσκηση», δηλαδή σκέφτομαι τα δεδομένα από την αρχή, εφαρμόζω κανόνες, εκτελώ πράξεις, και φτάνω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η παραπάνω διεργασία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται μηχανικά. Αν το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι αρνητικό, υπάρχει απογοήτευση και κυρίως άρνηση επανεξέτασης του προβλήματος. Το παιδί πρέπει να μάθει  ότι πρέπει να βλέπει τα λάθη του σαν εργαλείο για να ψάξει παραπάνω και να επανελέγξει.

Κάθε λάθος, είναι η αφετηρία για νέα διερεύνηση/δοκιμή.
Η σωστή ανάγνωση και κατανόηση οποιουδήποτε προβλήματος οδηγεί σε ασφαλέστερη λύση. Τις περισσότερες φορές οι λάθος λύσεις προέρχονται από την μη κατανόηση βασικών εννοιών.
Η συνεχής και κλιμακούμενη εξάσκηση αποτελεί το κλειδί της βελτίωσης.
Κανένα πρόβλημα δεν έχει μονοσήμαντη λύση, γι’ αυτό πρέπει να ψάχνει και άλλους δρόμους επίλυσης.

11 Νοεμβρίου: Μαθαίνω παίζοντας

Μέσα από το παιχνίδι, που αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα στη ζωή του παιδιού, μπορούμε να αυξήσουμε τους εγκεφαλικούς ρυθμούς του που σχετίζονται με τη μνήμη, την προσοχή, τη δημιουργικότητα, τη λύση μαθηματικών προβλημάτων κ.λπ.

Τα Μαθηματικά είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Έχουν κανόνες και χρειάζονται στρατηγική και επιδεξιότητα την οποία το παιδί αποκτά, όσο περισσότερο ασχολείται με αυτά. Όταν κερδίζει σε ένα  παιχνίδι, νιώθει τρομερή ικανοποίηση. Η ικανοποίηση, όμως, που προέρχεται από την επιβεβαίωση της ορθής σκέψης του είναι πολύ μεγαλύτερη.

18 Νοεμβρίου: Διασκεδαστικά Μαθηματικά

pexels-photo-94990-large

Puzzles με αριθμούς, σπαζοκεφαλιές, πυραμίδες αριθμών, παιχνίδια με ζάρια και νομίσματα, μηχανές απεικόνισης αριθμών, μυστικούς κώδικες, συμμετρίες με καθρέφτη, παιχνίδια με συντεταγμένες, ακολουθίες με τελείες, περιστρεφόμενα σχέδια, διανυσματικά μηνύματα, προσπελάσιμα δίκτυα, λογικές αλυσίδες, εντοπισμό λαθών, αντικατοπτρισμούς,
δημιουργία σχεδίων με χάρακα-μολύβι-διαβήτη, επίλυση εξισώσεων με διαφορετικό τρόπο, μαγικοί κύκλοι, περιγραφή ακολουθιών αριθμών, τριγωνικές κανονικότητες, παιχνίδια με κάρτες, μαθηματικά παράδοξα.

25 Νοεμβρίου: Τα μαθηματικά στη φύση, στη τέχνη

Η συμμετρία στον φυσικό κόσμο
Η μέλισσα γνωρίζει ανώτερα μαθηματικά!
Η κανονικότητα του σχήματος μιας νιφάδας χιονιού
Τα ζώα και τα ανώτερα μαθηματικά
Πρώτοι αριθμοί και τα τζιτζίκια
Το σχήμα της Γης
Αλγόριθμος βελτιστοποίησης αποικιών μυρμηγκιών

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
desk-office-pen-ruler-largeΠληροφορίες-Κρατήσεις:

Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής και αποστείλτε το με ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@ekedisy.gr
Τ: 2103250341
Ε: info@ekedisy.gr

Κόστος Συμμετοχής: 40€ ο κύκλος (4 εργαστήρια), 12€ μεμονωμένα εργαστήρια

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)

Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια: 90 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Σεβασμία Μακρή, εκπαιδευτικός με εξειδίκευση στα Μαθηματικά και την Πληροφορική για μικρά παιδιά

Μοιράσου το άρθρο: