«Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» είναι φέτος το κεντρικό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο τη 18η Μαΐου. Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) τιμά, το 2016, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και πάνω από έναν αιώνα καθοριστικής συμβολής στη διαμόρφωση του πολιτιστικού τοπίου της πόλης που το φιλοξενεί αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Από τη θεμελίωσή του το 1866 έως σήμερα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εντάχθηκε αρμονικά στον αστικό ιστό, χαρακτηρίζοντας με το όνομά του μια ολόκληρη περιοχή του κέντρου. Οι πλούσιες συλλογές του, με αρχαιότητες από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ICOM για δυναμική παρουσία των μουσείων στην πολιτιστική ζωή, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει σειρά δράσεων που λαμβάνουν χώρα από τις 16 έως τις 22 Μαΐου, μέσα και γύρω από το μουσείο.

εθνικόΤο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη 18 Μαΐου

Κεντρική εκδήλωση

Ελληνικού Τμήματος ICOM – Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Ώρα 19:00

Χαιρετισμός από τον υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και την πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, Αλεξάνδρα Μπούνια.

Ομιλίες σχετικές με το θέμα του εορτασμού από τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τη δρα Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακολουθεί συναυλία με τη συμμετοχή του Χρήστου Ζερμπίνου και της Χορωδίας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βασιλείου.

Ώρα 10:00-24:00 (με διακοπή από 18:00-20:30)

Ολοήμερη θεατρική ανάγνωση των 24 ραψωδιών της «Οδύσσειας» από το Εθνικό Θέατρο στην Αίθουσα του Βωμού, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, με τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών του ελληνικού θεάτρου.

  • Το αναλυτικό  πρόγραμμα της θεατρικής ανάγνωσης με τους συντελεστές της.

icom_mus2_bΗ δράση αποτελεί προάγγελο της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», την οποία ετοιμάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να τιμήσει τα 150 χρόνια του. Η απαγγελία του ομηρικού έπους στην καρδιά του μουσείου, ανάμεσα σε πλήθος αρχαιότητες, παντρεύει με τον ομορφότερο και συγκινητικότερο τρόπο τις τέχνες των μουσών, συνθέτοντας ένα μοναδικό πολιτιστικό γίγνεσθαι και συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερη ανάγνωση του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Εκδηλώσεις 16-22 Μαΐου 2016

Δευτέρα-Παρασκευή 16-20 Μαΐου, ώρα 13.00

(εκτός από Τετ. 18/5, ώρα 11:00)

«Περίπατος στα πολιτιστικά τοπία του μουσείου»

Ωριαία περιήγηση από αρχαιολόγους του μουσείου στις μόνιμες συλλογές, με σχολιασμό του τρόπου που διαμορφώθηκαν και των εκθεσιακών πρακτικών από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Τετάρτη 18/5: Αιγυπτιακή Συλλογή

Πέμπτη 19/5: Συλλογή Αγγείων & Μικροτεχνίας

Παρασκευή 20/5: Συλλογή Γλυπτών

 

Τρίτη 17 Μαΐου, ώρα 12.00-15.00

«Ζωγραφίζοντας με τους περιηγητές»

Ώρα 12.00: Γνωριμία με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος -19ος αιώνας» και τις διαδοχικές μεταμορφώσεις του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας.

13.00-15.00 (Αίθουσα του Βωμού): Δραστηριότητα ζωγραφικής για επισκέπτες κάθε ηλικίας, έχοντας αφετηρία και έμπνευση τα μνημεία που συνάντησαν στην έκθεση και τους διαφορετικούς τρόπους απεικόνισής τους από τους περιηγητές. Τα έργα των συμμετεχόντων θα εκτεθούν, συνθέτοντας σταδιακά μια συλλογική τοπιογραφία με μνήμες και εντυπώσεις από το μνημειακό περιβάλλον της Αθήνας αλλά και των αρχαιοτήτων του Μουσείου.

Παρασκευή 20 Μαΐου, ώρα 12.00-12.30

(εκτός από Τετ. 18/5, ώρα 11:00)

«Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς»

Παρουσίαση της συμβολής της σύγχρονης τεχνολογίας στη διερεύνηση της πολυχρωμίας στα αγάλματα από το Τμήμα Συντήρησης, Φυσικών και Χημικών Ερευνών & Αρχαιομετρίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η δήλωση συμμετοχής ξεκινά μισή ώρα πριν στο Γραφείο Πληροφοριών της εισόδου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

icom_mus3_bΚυριακή 22 Μαΐου, ώρα 12.00-14.00

«Μουσείο, μια ξεχωριστή γειτονιά της Αθήνας»

Ένας ιστορικός περίπατος στη νεότερη αρχιτεκτονική της γειτονιάς του Μουσείου από τον καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Παναγιώτη Τουρνικιώτη, και αρχαιολόγους του Μουσείου (Αρχαιολογικό Μουσείο, Πολυτεχνείο, Ακροπόλ, Ιταλικό Ινστιτούτο, οδός Βασ.Ηρακλείου, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Επιγραφικό Μουσείο).

Δηλώσεις συμμετοχής από 16/5/2016 στο τηλέφωνο 213214 4891.

 

Τετάρτη 18 Μαΐου: Ελεύθερη είσοδος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας

Δευτέρα 16, Τρίτη 17, Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Μαΐου: ελεύθερη είσοδος στους επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στις δράσεις.

Κυριακή 22 Μαΐου: Δεν απαιτείται εισιτήριο, αλλά έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44, Αθήνα 10682

Τηλ.: 213214 4891

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 08:00-20:00

e-mail: eam@culture.gr

Μοιράσου το άρθρο: