Tο Πρόγραμμα Εθελοντισμού AUEB Volunteers υλοποιεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς του, με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητάς του, δηλαδή φοιτητών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Πρωταρχικός σκοπός του Προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου να βιώσουν τον εθελοντισμό, ώστε να αναδειχθεί η αξία της συμμετοχής και της έμπρακτης προσφοράς προς την Κοινωνία αλλά και προς το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότεροι συμπολίτες μας γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα.

17 ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μέσα από το πρόγραμμα εθελοντισμού της κοινότητας, όλοι οι συμμρτέχοντες έρχονται ένα βήμα πιο κοντά σ’ έναν καλύτερο, δικαιότερο και περισσότερο βιώσιμο κόσμο.

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs ) και 169 ειδικότεροι (targets) που σχετίζονται με αυτούς υιοθετήθηκαν από τα 193 κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και αναφέρονται στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας: οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αυτές που αφορούν τη διακυβέρνηση.

O αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΟΠΑ, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης, είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος AUEB Volunteers.

Ο φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Στάθης Κατωπόδης, είναι υπεύθυνος Marketing και συντονιστής εθελοντικών δράσεων, η φοιτήτρια Αθηνά Σπυροπούλου-Τρανταλίδου είναι συντονίστρια του Προγράμματος Εθελοντισμού. Η business development manager Πετρούλα Καραγιάννη είναι συντονίστρια του AUEB Volunteers.

Η καλή ενέργεια, η θέληση για κοινωνική προσφορά και για ομαδική εργασία είναι οι μόνες απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, που προσφέρει στους εθελοντές, εκτός από τη δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους, τη χαρά της προσφοράς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή σ’ ένα πιο υγιές πανεπιστημιακό περιβάλλον, που, εκτός από γνώσεις, εφοδιάζει τους φοιτητές του με διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες όπως ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΠΑ

AUEB #FreeOfSmoke

«Πώς θα ήταν το Πανεπιστήμιό μας αν όλοι δεν καπνίζαμε μέσα σε αυτό; Καπνιστές και μη επιθυμούμε να απολαμβάνουμε όλοι ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, οπότε ήρθε η ώρα να ενεργοποιηθούμε για να το επιτύχουμε, ξεκινώντας από την πλήρη εφαρμογή του Νόμου για το Κάπνισμα σε κλειστούς χώρους». Με αφετηρία αυτή τη σκέψη, μια ομάδα εθελοντών σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που θα υποστηρίξουν την επίτευξη αυτού του στόχου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ»

Η ΜΚΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ δραστηριοποιείται στη μείωση της σπατάλης φαγητού και παράλληλα στην αύξηση της επισιτιστικής προσφοράς στην Ελλάδα. Οι δράσεις αφορούν στη στήριξη του προγράμματος «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων». Με σύνθημα “Καμία μερίδα φαγητού χαμένη”, οι εθελοντές σώζουν φαγητό και τρόφιμα απ’ όλους τους πιθανούς δωρητές και τα προσφέρουν, μέσω κοινωφελών φορέων, στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ»

Η δράση αφορά στη στήριξη του προγράμματος, που αποσκοπεί στη μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, με στόχο τη διάθεσή τους υπέρ κοινωφελών φορέων της ίδιας περιοχής για τη στήριξη ατόμων που βρίσκονται σε διατροφική ανασφάλεια.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το Πανεπιστήμιο υλοποιεί από το 2013, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της ΙΑΑ και τον Δήμο Αθηναίων, τη δράση Edusupport, όπου εθελοντές παρέχουν μαθήματα σε νέους, άπορους μαθητές πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άνεργους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΟΠΑ RUN»

Το 1ο ΟΠΑ Run είναι γεγονός!

«Τον ερχόμενο Μάιο τρέχουμε όλοι μαζί στο Πεδίον του Άρεως σ’ έναν αγώνα που διοργανώνουμε εμείς οι ίδιοι, η κοινότητα του ΟΠΑ, φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό».

Από την ίδρυσή του, το 1920, έως και σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Με στόχο να συμβάλει στην ανάσχεση της υποβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής και στην ανάδειξη του Πεδίου του Άρεως ως χώρου φιλικού προς την οικογένεια, τους νέους, τους κατοίκους και επαγγελματίες, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. και περίπατο, με την επωνυμία «OΠΑ Run».

Το «ΟΠΑ Run» απευθύνεται κατ’ αρχάς στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΟΠΑ καθώς και σε νέους της πόλης, με στόχο να αποτελέσει ετήσιο θεσμό που θα «ενώνει» τους νέους, τον Αθλητισμό και την Παιδεία στον χώρο του Πεδίου του Άρεως.

Η οργανωτική ομάδα που θα αναλάβει, σε συνεργασία με την Ομάδα Δημιουργίας Κοινότητας του ΟΠΑ, το Τμήμα Δημόσιων Σχέσεων και την Περιφέρεια Αττικής, την ομαλή και άρτια διοργάνωση του Αγώνα αλλά και των events που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του «ΟΠΑ Run», θα στελεχωθεί από φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα αποτελείται από τους φοιτητές που είχαν και την αρχική ιδέα: Στέλλα Ξανθάκου (ΔΕΤ 5ο έτος), Χριστιάννα Δελλαπόρτα (Οικονομικής Επιστήμης 5ο έτος), Αριστέα Φλιώρου (ΔΕΤ 5ο έτος) και Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου (ΔΕΟΣ 3ο έτος).

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»

Υποστηρίζεται από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και την Ομάδα Κοινότητας στο ΟΠΑ

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των ανθρωπιστικών εκδηλώσεων, διοργανώνει σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτου & Αγλαΐας Κυριακού», το 50ό διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας, που διεξάγεται την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017, κατά τις ώρες 11:00 έως 17:30.

WASH PROGRAMME

Η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» δραστηριοποιείται στη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της  προάσπισης των δικαιωμάτων ασυνόδευτων ανηλίκων &  ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, το 2015 βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης  για την προώθηση της αλληλεγγύης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων (Βραβείο «Βορρά-Νότου»)

Η δράση αφορά την υποστήριξη και τον συντονισμό του “Wash Programme” στον Ελεώνα.

Κυριακή στο «Κέντρο της Γης»

Η Οργάνωση Γη έχει σκοπό την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και κοινωνικής νοημοσύνης.  Στο πλαίσιο της δράσης, οι εθελοντές θα αναλάβουν την ξενάγηση των επισκεπτών στο Κέντρο και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποιούνται.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά και σε κάθε ομάδα πληθυσμού που έχει ανάγκη από κοινωνική και περιβαλλοντική επαγρύπνηση. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, για την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας με στόχο την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο αειφορικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης.

ΕΟΡΤΑΓΟΡΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Το έργο που πραγματοποιεί το «Χατζηπατέρειο» Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών έχει ως αποδέκτες παιδιά που διαθέτουν κινητική ή/και νοητική αναπηρία. Οι εθελοντές θα συνδράμουν για την πραγματοποίηση της  Εορταγοράς, του παζαριού που πραγματοποιεί το ΚΑΣΠ. Σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση του Κέντρου και παράλληλα η διεύρυνση του κύκλου των φίλων του έργου του, που καλούνται να το γνωρίσουν από κοντά.

CAMPFIRE INNOVATION

Η αποστολή της Campfire Innovation είναι να εντοπίσει τις ομάδες που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και να τους παράσχει βοήθεια ώστε να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΤΑΝΓΚΟ

Στόχος του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών είναι η υποστήριξη των γυναικών που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν εγκλεισμό σε Καταστήματα Κράτησης. Το Δίκτυο προσφέρει στις γυναίκες αυτές αρωγή υλική, εκπαιδευτική – επιμορφωτική και συμβουλευτική παροχή νομικών υπηρεσιών, ώστε να συνδράμει στην κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Η συγκεκριμένη δράση, που αφορά τη συμμετοχή σε μαθήματα χορού (ταγκό), θα γίνεται με τη συμμετοχή των γυναικών του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών (Ελεώνα Θηβών) και του Ξενώνα Φιλοξενίας στην Αθήνα με την επωνυμία “Φιλοξενία”.

PROJECT: TYLOS

Η ΜΚΟ Αλληλεγγύη – Solidarity Now προσανατολίζεται στην παροχή βοήθειας σε όσους πλήττονται από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Οι υπηρεσίες της απευθύνονται τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.

Η εθελοντική δράση αφορά τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου για τη δημιουργία ενός τυροκομείου στο νησί της Τήλου.

Στο πλαίσιο των δράσεων, που διευκολύνουν την ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινότητα του νησιού, είναι η δημιουργία ενός τυροκομείου, ώστε ντόπιοι κάτοικοι της Τήλου και πρόσφυγες που διαμένουν εκεί να δραστηριοποιηθούν από κοινού σε μια επιχείρηση.

  • Οι εθελοντικές δράσεις του Προγράμματος ανανεώνονται συνεχώς.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Μοιράσου το άρθρο: