Η έκθεση φωτογραφιών του διεθνούς εικαστικού Δημήτρη Γέρου, με τίτλο A Lesbos Diary, παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη, από τις 2 Ιουλίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα, λόγω κορωνοϊού, να τη βλέπουν οι φιλότεχνοι και διαδικτυακά (virtual).  

Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται 42 ασπρόμαυρες και  έγχρωμες φωτογραφίες ­με τοπία, ανθρώπους και γυμνά που έκανε ο διάσημος εικαστικός τα τελευταία 35 χρόνια στη Λέσβο.

Ο Δημήτρης Γέρος, ίσως, είναι ο μοναδικός Έλληνας του οποίου οι φωτογραφίες  παρουσιάζονται τα τελευταία 25 χρόνια στη Νέα Υόρκη, σε μια από τις σημαντικότερες γκαλερί όπως είναι η Throckmorton Fine Art.

Η Graciela Iturbite, η  Flor Garduno, οι Anderson and Low, ο Ruven  Afanador είναι μερικοί από τους μόνιμους φωτογράφους της γκαλερί, ενώ επίσης παρουσιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα φωτογραφίες του Manuel Alvarez Bravo, της Mariana Yampolsky, του Edward Weston, του Lucien Clerque, της Tina Modotti  κ.ά.

Το κείμενο του καταλόγου γράφει η Vicki  Goldberg, βραβευμένη Αμερικανίδα κριτικός φωτογραφίας, επιμελήτρια εκθέσεων και τεχνοκριτικός των The New York Times.

Το 1986 ήταν η πρώτη φορά που πήγα  για διακοπές στη Λέσβο, μας λέει ο Δημήτρης Γέρος, και από τότε συνεχίζω  να περνώ εκεί όλα τα καλοκαίρια.

Μεγάλα, εγκαταλειμμένα στην πλειοψηφία τους, κτίρια που δείχνουν την ακμάζουσα οικονομικά κοινωνία του προηγούμενου αιώνα, μοναδικά ιστορικά μνημεία διαφορετικών εποχών, τοπία που δεν άλλαξαν στο χρόνο, καθημερινοί άνθρωποι την ώρα της δουλειάς ή της σχόλης, είναι κάποια από τα θέματα που απαθανάτισα. Για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων οι φωτογραφίες μου από τη Λέσβο θα μπορούσαν να μοιάζουν μιας άλλης εποχής. Αυτό, όμως, το παρατηρούμε  και στις φωτογραφίες  που τραβήχτηκαν πρόσφατα από άλλους φωτογράφους σε  ελληνικά νησιά ή σε μικρά χωριά της ενδοχώρας,   αφού οι περισσότεροι από τους ντόπιους αδιαφορούν για την εξέλιξη των αστικών κέντρων και ευτυχούν απολαμβάνοντας την ποιότητα ενός παλαιότερου τρόπου ζωής. 

Η παλιότερη φωτογραφία της εκθέσεως είναι του 1989. Πρόκειται για ένα αυτοπορτρέτο που έκανα βιαστικά, γυμνός, με μια μικρή μηχανή και ένα επίσης μικρό φλας, στα παμπάλαια ιαματικά λουτρά Θέρμα που βρίσκονται κοντά στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα του νησιού.

Τις πρώτες φωτογραφίες τις έκανα με αναλογικές μηχανές διαφόρων μεγεθών, ενώ αργότερα άρχισα να χρησιμοποιώ ψηφιακές. Στα 35 χρόνια που ζω στη Λέσβο έκανα πολλές εκατοντάδες φωτογραφίες, καταγράφοντας κάθε γωνιά του νησιού. Από αυτές, η γκαλερί κι εγώ, επιλέξαμε μερικές για να παρουσιάσουμε σε αυτή την έκθεση και θα έλεγα πως αποτελούν μια από τις πολλές παρενθέσεις στη ζωή και στο έργο μου. Στη ζωή γιατί είμαι άνθρωπος των μεγάλων πόλεων, που επίσης αγαπώ, και στο έργο μου γιατί αποτελείται κυρίως από  σκηνοθετημένες φωτογραφίες που κάνω στα στούντιο της Αθήνας, της Νέας Υόρκης και της Μυτιλήνης.

Μοιράσου το άρθρο: