Ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό συνθέτη Ennio Morricone παρουσιάζει ο Γιάννης Πετρίδης την Κυριακή 12 Ιουλίου, στις 18:00,  στην εκπομπή «Ο ήχος της οθόνης», που μεταδίδεται από τις συχνότητες του Kosmos 93,6 και 107,0.

Στο ραδιοφωνικό αφιέρωμα ακούγονται αποσπάσματα από όλες τις ταινίες, στις οποίες η μουσική του Morricone ήταν υποψήφια για Όσκαρ, αλλά και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ταινίες για τις οποίες τη μουσική έχει γράψει ο ίδιος, όπως 1900Cinema Paradiso και Malèna.

Επίσης, ακούγονται σπάνιες διασκευές σε συνθέσεις του Ennio Morricone από ονόματα όπως Yo-Yo-Ma, Eumir DeodatoRoger WatersQuincy JonesHerbie Hancock κ.ά.

Ennio Morricone

Γεννημένος στη Ρώμη, στις 10 Νοεμβρίου 1928, ο Ennio Morricone έλαβε από πολύ νωρίς μουσική παιδεία. Ο πατέρας του, Mario, ήταν τρομπετίστας και ο πρώτος του δάσκαλος μουσικής. Έγραψε τις πρώτες συνθέσεις του, όταν ήταν μόλις έξι ετών. Από τότε δεν σταμάτησε να γράφει μουσική.

Η πορεία του Ennio Morricone περιλαμβάνει ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες.

Το 2007, ο Ennio Morricone παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης, παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Ο Morricone έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμιτρεις Χρυσές Σφαίρεςέξι BAFTAδύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

 

Info

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, ώρα 18:00

«Ο ήχος της οθόνης» – Αφιέρωμα στον Ennio Moricone

Live Streaming: webradio.ert.gr/kosmos

Facebook: https://www.facebook.com/kosmos936

 #Kosmos936   #contemporary_roots_radio

Μοιράσου το άρθρο: