Στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2016, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, στις 8 το βράδυ, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) τιμά τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη δολοφονία του μεγάλου Ισπανού ρομαντικού και τραγικού ποιητή και δραματουργού.

Poster_45o_TELIKOΕιδικότερα, παρουσιάζονται σε μορφή αναλογίου αποσπάσματα από το έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι.

Διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο οι ηθοποιοί: Αγάπη Παπαθανασιάδου, Βέφη Ρέδη, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ξανθή Κρανίδη.

Παράλληλα,  προβάλλεται από το Αρχείο της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σολδάτου, ντοκιμαντέρ με μελοποημένα ποιήματα του Λόρκα από τους Μίκη Θεοδωράκη και Μάνο Χατζιδάκι. Ερμηνεύουν οι: Αρλέτα, Νένα Βενετσάνου, Βασίλης Γισδάκης, Μαρία Δημητριάδη, Πέτρος Πανδής, Μαρία Φαραντούρη. Ομιλητές είναι οι κ.κ.: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Λαζάνης και Κώστας Μπάκας.

Για τον ποιητή μιλούν:

ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος, ο ποιητής-σκηνοθέτης Πάνος Κυπαρίσσης, ο σκηνοθέτης-χορογράφος Σίμων Πάτροκλος, ο συγγραφέας-κριτικός Λέανδρος Πολενάκης, ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Ένκε Φεζολάρι.

Τη συζήτηση συντονίζει ο ποιητής-κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

1122

Λίγα λόγια για το έργο «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα επιβάλλει στις πέντε κόρες της πολύχρονο κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα… «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε. Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μία κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του’36 λίγο πριν από το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2016. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο».

Για περισσότερες πληροφορίες: Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου 

Τηλ: 210 3303942, www.sekb.gr

Μοιράσου το άρθρο: