Το έργο του Άκη Δήμου, «Αν αργήσω, κοιμήσου…», παρουσιάζεται στο Faust Bar Theatre, από τις 24 Φεβρουαρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στις 20:30.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για την παράσταση, που αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι ερωτικής ενηλικίωσης μέσα από το πρίσμα του ανεκπλήρωτου, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, καθώς και για τα στοιχεία που την συνεπήραν στο συγκεκριμένο έργο του Άκη Δήμου, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» η σκηνοθέτις Τατού Δέδε, η οποία παρουσιάζει την πρώτη της αμιγώς θεατρική δουλειά.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο του Άκη Δήμου, ώστε να κάνετε το σκηνοθετικό ντεμπούτο σας σε μια αμιγώς θεατρική παράσταση;

Το έργο του Άκη Δήμου ήρθε στα χέρια μου από τη συνεργάτιδα μου και δραματολόγο της παράστασης, Κλειώ Λιάβα, ως ένα από τα αγαπημένα της έργα, ενός από τους αγαπημένους της συγγραφείς. Διαβάζοντάς το φυσικά το “ερωτεύτηκα” κι εγώ -όχι μόνο για το ιδιαίτερο χιούμορ του, την αμεσότητά του, αλλά και για τη θεατρική γραφή του Άκη Δήμου. Με συνεπήρε αμέσως στο να φανταστώ πώς θα μπορούσε αυτό να γίνει παράσταση. Εικόνες ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό μου και μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να μιλήσω για το κομμάτι του έρωτα, που κανείς ποτέ δεν μιλάει. Την απογοήτευσή του. Τη ματαιότητα του. Τη σκληρή του πλευρά. Το έργο πραγματεύεται τον ανεκπλήρωτο έρωτα ή τον έρωτα με άδοξο τέλος, μέσα από ιστορίες ανθρώπων καθημερινών, που μπορεί να είναι γείτονές μας, φίλοι μας ή ακόμα και εμείς. Όλοι μας έχουμε ζήσει στιγμές αποτυχίας στον έρωτα ή και στιγμές που δεν είχαν ευτυχισμένο τέλος. Συνήθως, όμως, δεν θέλουμε να μιλάμε γι’ αυτές. Μέσα από αυτό το έργο, ο Άκης Δήμου μιλάει γι’ αυτές τις στιγμές κι εμείς τις ζωντανεύουμε στη σκηνή μέσα από πολλή δουλειά και έρευνα, τόσο δική μου και της δραματολόγου όσο και των δύο ηθοποιών, Μαργαρίτας Σιώτου και Θωμά Κοτζαμάνη.

Ποια είναι η σκηνοθετική σας προσέγγιση; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στη μεταφορά του έργου στη θεατρική σκηνή;

Η σκηνοθετική μου προσέγγιση μοιάζει με τη δημιουργία ενός παζλ. Ξεκινάω πάντα απλώνοντας όλα τα “κομμάτια’’ στο τραπέζι και σιγά σιγά τα ενώνω μέχρι να σχηματιστεί μία καθαρή εικόνα. Η αρχή γίνεται με την έρευνα που κάνω εγώ και η συνεργάτις μου, δραματολόγος, γύρω από το θέμα που πρόκειται να καταπιαστούμε. Όταν αυτό το κομμάτι ωριμάσει μέσα μας, καταλήγω στους ηθοποιούς και ξεκινάνε οι πρόβες. Οι πρόβες, και αυτές, έχουν μέθοδο, μία αρχή κι ένα τέλος. Οι ηθοποιοί έρχονται ερευνώντας, θέτοντας τα δικά τους “κομμάτια” στο τραπέζι, και όποια ταιριάξουν ή συμβαδίσουν με τα δικά μου, ή και αντίστροφα, τα κρατάμε και πάμε παρακάτω. Μετά την ερευνητική περίοδο που κρατάει περίπου ένα μήνα ξεκινάμε τις πρόβες στησίματος. Τότε είναι που, πια, έχουμε κάνει το κείμενο δικό μας, έχουμε φτιάξει έναν κόσμο, ένα σύμπαν και μέσα σε αυτό ξεκινάμε να δημιουργούμε. Και όπου μας βγάλει. Στη δουλειά μου προέχει η πειθαρχία, η εργατικότητα, η συναδελφικότητα και η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, είτε λέγεται θέατρο, είτε λέγεται παραστατική τέχνη.

Με το συγκεκριμένο έργο, η μεταφορά στη θεατρική σκηνή ήταν ένα υπέροχο ταξίδι. Ο συγγραφέας, μέσα από το κείμενο αυτό, δίνει απλόχερα χώρο, τόσο στον σκηνοθέτη όσο και στους ηθοποιούς που καταπιάνονται μαζί του, να δημιουργήσουν ελεύθερα. Τα κείμενα αυτά μας δώσαν έμπνευση και είχαμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε πολλούς κόσμους μέσα σε ένα έργο. Δεν θα αποκαλύψω περισσότερα… Θα αφήσω τους θεατές να απολαύσουν από κοντά το ταξίδι, όπως το απολαμβάνουμε κι εμείς όλο αυτό τον καιρό. Ανυπομονούμε να το μοιραστούμε μαζί τους.

Στις μέρες μας, μπορούμε να ερωτευτούμε αληθινά μέσα από τον εικονικό κόσμο των social media;

Ναι! Μπορούμε. Η τεχνολογία στις μέρες μας εξελίσσεται ραγδαία και, κακά τα ψέματα, τα social media είναι κομμάτι της ζωής μας, πλέον. Και πολλές φορές, αυτή η άμεση και μαζική επικοινωνία που έχουμε με τους άλλους έχει αποβεί σωτήρια. Πρόσφατα, μάλιστα, ένα φιλικό ζευγάρι βρήκε τον σκύλο του, που είχε χαθεί, μέσα από ανάρτηση στο Facebook. Θέλω να πω ότι οι άνθρωποι καθημερινά τρέχουν στις δουλειές τους και τις υποχρεώσεις τους πάρα πολλές ώρες και αυτό τους αφαιρεί τη δυνατότητα να έχουν χρόνο ο ένας για τον άλλον. Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, είναι μέσω των social media και μάλιστα από το σπίτι τους. Εκεί μπορούν να γνωρίσουν τον άλλον, να εμβαθύνουν μέσα από κουβέντες, ανταλλαγή σκέψεων, αλλά να επικοινωνήσουν άμεσα μέσω βιντεοκλήσης κ.λπ.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σχέδιά σας;

Δεν έχω σχεδιάσει κάτι συγκεκριμένο, προς το παρόν. Πάντα, όμως, εύχομαι να έχω τη δυνατότητα να σκηνοθετώ, κάτι που το αγαπώ πολύ, και ό,τι είναι να έρθει, καλώς να έρθει.

 Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Τατού Δέδε

Ηθοποιοί: Μαργαρίτα Σιώτου, Θωμάς Κοτζαμάνης

Δραματουργία: Κλειώ Λιάβα

Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Ντάντος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη

Technology expert: Melanie Thewlis

Μουσική Επιμέλεια: Η Ομάδα

Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Σχεδιασμός Αφίσας και promo υλικού: Κλεάνθης

Γραφιστική Επιμέλεια: Χριστίνα Σηφιανού

Βίντεο Παράστασης / Trailer: Νίκος Θωμάς, Σιδέρης Νανούδης

Faust Bar Theater

Διευθ: Αθηναϊδος 12, Αθήνα

τηλ:210-3234095

Από Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 20:30

Διάρκεια Παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μειωμένο

 

Μοιράσου το άρθρο: