Από την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και του Πάσχα μεταφέρουν τους ακροατές τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ, με εορταστικές εκπομπές, συναυλίες, έργα κλασικής και θρησκευτικής μουσικής και αφιερώματα διανθισμένα από πλούσιο αρχειακό υλικό.

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μεγάλο Σάββατο

Έργα κλασικών και ρομαντικών συνθετών, εμπνευσμένα από τη θρησκευτική, την εικαστική και τη λογοτεχνική προσέγγιση του θανάτου, παρουσιάζει ο Θόδωρος Λούστας, στις 08:00.

Μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη, ερμηνευμένα από διάσημους σολίστ και ευρωπαϊκές ορχήστρες, θα απολαύσουν οι ακροατές στις 09:00. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Α. Γιαλίνη

Το Μεσαιωνικό Μυστήριο του Μαρίνου Φαλιέρου «Θρήνος εις τα Πάθη και τη Σταύρωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» μεταδίδεται στις 14:30, από ηχογράφηση του 1957. Επιμέλεια: Μ. Καλούδη

Το θρησκευτικό συναίσθημα ως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης της καθημερινότητας και της κοινωνικής ζωής του βυζαντινού ανθρώπου είναι το θέμα της εκπομπής «Βυζαντινός άνθρωπος: ένας ευλαβής χριστιανός» στις 19:00. Έρευνα-επιμέλεια-παρουσίαση: Μ. Χατζάρα

Η όπερα σε τέσσερις πράξεις του Bohuslav Martinu “The Greek Passion” (Τα Ελληνικά Πάθη), βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» μεταδίδεται στις 20:00. 
Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Όπερα της Ζυρίχης, στις 9 Ιουνίου 1961.
«…Έσκυψαν όλοι κι ασπάστηκαν το νεκρό, ο λάκκος είχε ανοιχτεί, και στάθηκε στα χείλια του λάκκου ο γέροντας να πει δυο λόγια, ν’αποχαιρετίσει το Μανολιό. Μα ο λαιμός του πνίγουνταν, τα λόγια δεν έβγαιναν, κίνησε ο παπα-Φώτης το θρήνο. Γκαρδιώθηκε τότε μια γριούλα, έπεσε απάνω στο νεκρό, έλυσε τα λιγοστά κάτασπρα μαλλιά της και τον αποχαιρέτησε: Αυτού του νέου τ’ όνομα στο χιόνι είναι γραμμένο, το πήρε ο ήλιος κι έλιωσε και το νερό και χάθη…»
Ακούγεται η αποκατεστημένη πρώτη εκδοχή του έργου, σε μια ζωντανή ηχογράφηση του 1999, από το Φεστιβάλ του Μπρέγκεντζ, με τη Nina Stemme ως Κατερίνα και τον Christopher Ventris ως Μανολιό.
Τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης διευθύνει ο Ulf Schirmer.
Παραγωγή-παρουσίαση: Γιάννης Φίλιας

Αφιέρωμα στη θρησκευτική σύγχρονη μινιμαλιστική μουσική παρουσιάζει ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης στη «Διπλή φαντασία», στις 23:00.

«Το φως που καίει» για πάντα στις ψυχές μας, αυτή τη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο της αγάπης για απόψε, για αύριο, για πάντα, μέσα από ένα μεγάλο ποίημα ενός μεγάλου ποιητή, του Κώστα Βάρναλη, αναδεικνύει ο Πανταζής Τσάρας, στις 24:00, στην εκπομπή «Ο ήχος της σιωπής».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Τα πασχαλινά διηγήματα του Ανδρέα Καραντώνη «Ανάσταση» και της Αιμιλίας Δάφνη «Μαριάμ» παρουσιάζει η Ολύνα Ξενοπούλου, στην εκπομπή «Ένα διήγημα μια ανάσα», στις 16:30.

Το έργο «Μιας πεντάρας νιάτα», που μεταδόθηκε πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1967, θα απολαύσετε από «Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο», στις 22:00.

  

ΕΡΑσπορ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

«Τα ξωτικά της παράδοσης», με καπετάνισσα τη Μαρία Κουτσιμπύρη, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να αναβιώσουν έθιμα της Λαμπρής και να γιορτάσουν πανηγυρικά το Πάσχα των Ελλήνων με ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι.

Προσκεκλημένοι στο στούντιο των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΑ είναι το αηδόνι της Ηπείρου, Σάββας Σιάτρας, και το βιολί της διονυσιακής έκστασης από το νησί της Ικαριάς, ο Νίκος Φάκαρος, και οι Μusicaroi.

Από τις 09:00, αναβιώνουμε έθιμα της Λαμπρής μιας άλλης εποχής, έθιμα που κατόρθωσαν να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αγάπης, τη χαρά του πανηγυριού. Ειδική αναφορά γίνεται στις παραδοσιακές πασχαλινές αθλοπαιδιές. Συμμετέχουν με προφορικές μαρτυρίες το «αηδόνι» του Καστελόριζου, Ευαγγελία Ξενοπούλου, και ο φιλόλογος-ιστορικός Θ. Νημάς.

Παράλληλα, ακούμε σπάνια πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα που ψηφιοποιήθηκαν ειδικά για την εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στις 12:00, στο Στούντιο Ε των Μουσικών Συνόλων το γλέντι της Λαμπρής ξεκινά από την Ήπειρο και αμέσως μετά χορεύουμε ικαριώτικο και νησιώτικα!

Επιμέλεια-Παραγωγή-Παρουσίαση: Μαρία Κουτσιμπύρη Ηχοληψία: Μ. Συγλέτος, Β. Χανιώτης, Μ. Κοσμά

KOSMOS

Με μουσικές εναρμονισμένες στη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών γιορτάζει το Κosmos, που υποδέχεται την πρώτη ημέρα του Μαΐου με τα live της άνοιξης και του καλοκαιριού. Ειδικότερα, ο Γιάννης Δημητριάδης, στις 10:00, και ο Ιωσήφ Βάγγερ, στις 12:00, παρουσιάζουν το πρόγραμμα όλων των μεγάλων φεστιβάλ αλλά και των μικρότερων συναυλιών που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Όλα τα μεγάλα ονόματα που έρχονται για να παρουσιάσουν την τελευταία τους δουλειά στο ελληνικό κοινό, όπως και τους νέους καλλιτέχνες που θα ακούσουμε για πρώτη φορά.

 Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ μεταφέρει στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της χαράς και της αισιοδοξίας. Επιπλέον, την Πρωτομαγιά, με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα, που αναφέρονται σε ιστορικά  γεγονότα, στην ελληνική λογοτεχνία, στη μουσική, στους εργατικούς αγώνες, αλλά και στις εκδηλώσεις των ομογενών όπου γης, εύχεται στους ακροατές «Καλό μήνα»…

  • Το Πρώτο Πρόγραμμα, το Δεύτερο Πρόγραμμα, ο 9.58 και ο 102 fm της ΕΡΤ3 και οι 19 Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ εκπέμπουν στο πνεύμα των ημερών και διαμορφώνουν ανάλογα το πρόγραμμά τους.

Μοιράσου το άρθρο: