Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην ελληνική γαστρονομία παρουσιάζει η εκπομπή της ΕΡΤ2 «Η αυλή των χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου, την Παρασκευή 15 Μαΐου, στις 21:00. Μια υπέροχη παρέα, άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό με πάθος και προάγουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα του τόπου μας, καταθέτουν τις γνώσεις και τις απόψεις τους στην εκπομπή.

Το φαγητό είναι απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή μας, η παρασκευή του, στην ιδανική της μορφή, αναδεικνύεται σε μια πράξη αγάπης και δημιουργίας. Οι Έλληνες, από αρχαιοτάτων χρόνων, αγαπούν το φαγητό και το έχουν συνδέσει με όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και δημόσιου βίου τους. Η ελληνική γη μάς χαρίζει πολύτιμους θησαυρούς μέσα στους αιώνες και τα ελληνικά προϊόντα διακρίνονται για τη γεύση και τη διατροφική τους αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η διακεκριμένη και υπερδραστήρια σεφ Ντίνα Νικολάου έχει εργαστεί με σθένος και αναδείχθηκε μέσα στα χρόνια σε πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό με την ευρηματικότητα και την εργατικότητά της.

Ο αγαπητός Ηλίας Μαμαλάκης, με τις τηλεοπτικές εκπομπές του και τα εμπεριστατωμένα βιβλία του, κατόρθωσε και έφερε στο προσκήνιο την απλή κουζίνα και το σπιτικό φαγητό, ενώ οι πολύχρονες προσπάθειές του επικεντρώνονται συνεχώς στην ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων.

Ο κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, με το πλούσιο συγγραφικό έργο, μας μιλά για την πολύτιμη εργασία του, σημειώνοντας ότι η καλή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει ποικίλες ασθένειες και να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας ειδικά στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ο αρχιμάγειρας της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann προάγει με τις δράσεις του την ελληνογαλλική φιλία μέσα από διαγωνισμούς ζαχαροπλαστικής, όπου γαλλική κουζίνα και ελληνικά προϊόντα συνταιριάζονται με αρμονία, ενώ οι συνεργασίες του με σεφ από άλλες πρεσβείες στη χώρα μας ανοίγουν νέα κανάλια επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών.

Η πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη μάς μίλησε γι’ αυτόν τον πετυχημένο θεσμό, όπου δεκάδες μέλη από 58 συλλόγους απ’ όλη την Κρήτη ανταμώνουν κάθε χρόνο και μαγειρεύουν τα φαγητά των προγόνων τους. Μέσα από τις δράσεις του σημαντικού φεστιβάλ διασώζεται και παραδίδεται στην επόμενη γενιά ο γαστρονομικός πλούτος της Κρήτης.

Ο δραστήριος αρτοποιός Δημήτρης Νικολιδάκης, από το Ηράκλειο, αναζητεί με πάθος τη γεύση μέσα από τις παλιές ποικιλίες δημητριακών με αυθεντικά προζύμια, τα οποία ανακαλύπτει σε μοναστήρια. Τα εφτάζυμα κριτσίνια που παρασκεύασαν μαζί με την Ντίνα Νικολάου βραβεύτηκαν και εξάγονται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Ο νομικός και μουσικολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος μάς μιλάει για τη διατροφή στην παράδοσή μας: στη γέννηση, στον γάμο, στο γλέντι, στο συμπόσιο, στο ρεφενέ, αλλά και για τη σχέση φαγητού, μουσικής και χορού.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια Ζωή Παπαδοπούλου θυμάται τα οικογενειακά γεύματα, γεμάτα από παραδοσιακές συνταγές, που γαργαλούν τον ουρανίσκο και ερμηνεύει για εμάς τραγούδια που ανοίγουν την όρεξη!

Η επιμέλεια του μουσικού προγράμματος με τραγούδια της κατσαρόλας έγινε από τον σολίστα του μπουζουκιού και ερευνητή Γιώργο Αλτή.

Τραγουδούν, επίσης, οι Καίτη Κουλλιά, Θοδωρής Μέρμηγκας, Φίλιππος Πασσαλίδης, Σοφία Μέρμηγκα

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Αλτής (μπουζούκι), Φώτης Τσούτσιας (μπουζούκι), Γιώργος Παπαδόπουλος (κιθάρα), Τζόνι Μόας (κρουστά), Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο), Αγγέλικα Παπανικολάου (ακορντεόν), Γεωργία Μαρίνη (βιολί)

Χορεύουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πλεύσεις Παράδοσης» με χοροδιδάσκαλο τον Πέτρο Κώττη: Μαρία Μυλωνά, Αγγελική Παρηγόρη, Ελισάβετ Μακρή, Στέλιος Κώττης, Σωτήρης Αρίφης, Έφη Βλάχου, Γιάννης Ξανθόπουλος, Πέτρος Ξανθόπουλος, Αλέξανδρος Κλειτσάκης, Βαγγέλης Κυριακάκης, Γιώργος Ξενάκης, Αιμιλία Αραβοπούλου, Άρτεμις Γκούμα, Πόπη Μαυρίκου, Φελίνα Θεοδοσίου, Αρετή Ασημάκου, Έρρικα Τράμπαλη, Τζένη Χαραλαμποπούλου.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας

Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Μοιράσου το άρθρο: