Το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το British Council, παρουσιάζουν, στη Στέγη, ένα διήμερο, 27-28 Φεβρουαρίου, αφιερωμένο στη βιωσιμότητα, στην καινοτομία και στις νέες κατευθύνσεις όσον αφορά την κυκλική οικονομία της μόδας, μέσα από το πρίσμα των εναλλακτικών υλικών, μοντέλων, πρακτικών, και ιδεών.

Το Ίδρυμα Ωνάση θέτει την κλιματική αλλαγή στο κέντρο της αποστολής του και διοργανώνει πολλές δράσεις, που έχουν στον πυρήνα τους την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Η κυκλική οικονομία αποτελεί καίριο ζήτημα για τους βιομηχανικούς τομείς του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Μαζί με τις αλλαγές που επιφέρουν οι διαδικτυακές τεχνολογίες και η βιοτεχνολογία, βρισκόμαστε στο μεταίχμιο μιας βιομηχανικής επανάστασης, που θα έχει άμεση επίδραση στη ζωή μας. Καλλιτέχνες, σχεδιαστές και δημιουργοί έχουν σιωπηρά πρωτοπορήσει και επεξεργαστεί δημιουργικές λύσεις, για τα νέα υλικά που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν το μέλλον.

Το πρόγραμμα Circular Cultures, που πραγματοποιείται στη Στέγη, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, που ξεκίνησε με το συνέδριο Crafting the Future το 2019, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό design και τη βιώσιμη μόδα. Ομιλίες, συζητήσεις, εκθέσεις, επιδείξεις υλικών και πρακτικών, πρακτική εξάσκηση σε εργαστήρια που έχουν στόχο τη διερεύνηση της κυκλικής οικονομίας, μέσω του ολιστικού φακού του κυκλικού σχεδιασμού, μέσω των τεχνών της δημιουργικότητας και της κοινωνικής καινοτομίας.

Νέα, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά παρέχουν καινούργιους τρόπους για να μειωθούν τα απόβλητα και η χρήση πρώτων υλών. Πώς μπορούν, όμως, αυτά τα υλικά να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής; Τι διαφορετικό πρέπει να κάνουν οι σχεδιαστές και οι επιχειρήσεις για να μεταβούν στην κυκλικότητα; Ερευνητές, σχεδιαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, επικοινωνιολόγοι από οργανισμούς, όπως το University of the Arts του Λονδίνου, το Royal College of Art του Λονδίνου, το V&A Museum του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Brighton, το Συμβούλιο Αποβλήτων και Ανακύκλωσης του Λονδίνου, το European Fashion Heritage Association κ.ά., βοηθούν στην κατανόηση του όρου και  της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.

Την πρώτη ημέρα δίνεται η ευκαιρία γνωριμίας με πιο σύγχρονες πρακτικές σε οτιδήποτε αφορά την κυκλικότητα, μέσω μιας σειράς ομιλιών, πάνελ συζητήσεων, εκθέσεων και επιδείξεων πρωτοποριακών υλικών και πρακτικών. Τη δεύτερη μέρα, η πρακτική εξάσκηση, μέσα από εργαστήρια, θα παράσχει πολύτιμη τεχνογνωσία σε ανερχόμενους και καθιερωμένους σχεδιαστές, επιχειρηματίες από τους χώρους του design και της μόδας, επαγγελματίες του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, καθώς επίσης και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, μια σειρά βίντεο από τη συλλογή του PCAI θα αναδείξει το θέμα της αειφορίας από τη σκοπιά του εικαστικού καλλιτέχνη.

Και τις δύο μέρες, η κυκλικότητα προσεγγίζεται μέσα από τρεις διακριτές πτυχές.

Υλικά  Τα νέα κυκλικά υλικά θα αλλάξουν τον τρόπο σχεδίασης, κατασκευής, χρήσης και διάθεσης όλων των αγαθών. Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές θα διερευνήσουν νέα βιομηχανικά και παραγωγικά συστήματα, από συνθετικά και καινούρια φυσικά υλικά, καθώς και κάποια «περίεργα μείγματα» που ανατρέπουν τα καθιερωμένα. Η γκαρνταρόμπα μας, προσεχώς, μπορεί να περιλαμβάνει ρούχα φτιαγμένα με υλικά από απόβλητα οργανικά ή από τον ωκεανό και τις παραλίες.

Μοντέλα Τα κυκλικά υλικά θα αποτελέσουν μέρος ή ακόμα και θα κατευθύνουν νέα πολιτιστικά και ιστορικά μοντέλα. Πώς μπορούν να σχεδιαστούν κυκλικά συστήματα για υπηρεσίες, επιχειρήσεις, δίκτυα και κοινότητες; Πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέοι τρόποι κατανάλωσης και ρηξικέλευθα επιχειρηματικά μοντέλα; Τι είδους χώρους χρειάζονται ώστε να μπορέσει αυτή τη δημιουργικότητα να ανθήσει;

Νοοτροπίες Σε αυτή την ενότητα, οι ομιλητές θα διερευνήσουν διαφορετικά συστήματα αξιών. Μπορούν να σχεδιαστούν μελλοντικές συμπεριφορές; Ποια εργαλεία και βιώματα θα ενισχύσουν και θα υποστηρίξουν την αλλαγή νοοτροπίας; Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν σχεδιαστικές προσεγγίσεις ως προς τα απόβλητα, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για το τι θα έχει αξία μελλοντικά.

Η συνεργασία μεταξύ του British Council και του Ιδρύματος Ωνάση εκφράζει τη σημασία που και οι δύο οργανισμοί δίνουν στην κλιματική κρίση και τις δραματικές της επιπτώσεις στη ζωή όλων μας. Τα καθημερινά αντικείμενα design δεν αντανακλούν μόνο τις τάσεις της μόδας και τις χειροτεχνικές δεξιότητες του δημιουργού τους, αλλά είναι και σύμβολα αξιών που τελικά αποτελούν σημαντικά πολιτιστικά ίχνη της εποχής μας. Συνεπώς, οι τρόποι με τους οποίους κατασκευάζονται, χρησιμοποιούνται, επαναχρησιμοποιούνται και  διατίθενται, αποτελούν βασικά ερωτήματα πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας και της κλιματικής αλλαγής.

Συντελεστές

 

Επιμέλεια: Rebecca Earley (Centre for Circular Design)

Διεύθυνση Προγράμματος: Μαρία Παπαϊωάννου (British Council), Πρόδρομος Τσιαβός (Onassis Culture)

Υπεύθυνες Παραγωγής: Κατερίνα Γαλάνη (British Council), Κατερίνα Βάρδα (Onassis Culture)

Συμπαραγωγή: British Council, Onassis Culture

Την εκδήλωση συντονίζει:

Professor Rebecca Earley, Ερευνήτρια σε θέματα design και κυκλικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου – Συν-ιδρύτρια του Centre for Circular Design, University of the Arts London

Πληροφορίες

Πέμπτη: 09:30 – 19:00

Παρασκευή: 14:00 – 20.00

Είσοδος ελεύθερη

Προκράτηση θέσεων

Συνέδριο: https://www.eventora.com/el/Events/stegi-feb-27

Εργαστήρια:https://www.eventora.com/el/Events/stegi-feb-28-circular-cultures-workshops

Ομιλίες: Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία

Εργαστήρια: Αγγλικά

https://www.onassis.org/el/whatson/circularculturesdesignfashioncrafts

 

 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Τηλ.: 21 0900 5800

 

Μοιράσου το άρθρο: