Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ένωσαν τις δυνάμεις τους, υπέβαλαν τα δικόγραφα με τα επιχειρήματά τους, αγόρευσαν ενώπιον κριτών-δικαστών και ανάμεσα σε 700 Πανεπιστήμια από 100 χώρες, κατέκτησαν τη 15η θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου «Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition», που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Η ομάδα του ΑΠΘ, που απαρτίζεται από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Θεοδώρου, Πολυξένη Μποτού, Ελισάβετ Παπαθανασίου και τον προπτυχιακό φοιτητή Χρήστο Ζώη, εκπροσώπησε την Ελλάδα, έπειτα από την επικράτησή της στους εθνικούς προκριματικούς γύρους που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Ελισάβετ Παπαθανασίου

 

Την προετοιμασία τους ανέλαβαν ο επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, δρ Νομικής, Ιωάννης Ναζίρης, και ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλης Περγαντής, ενώ ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι ήταν οι επίκουροι καθηγητές της Νομικής, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης και Βασίλης Περγαντής.

«Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ έχει υπερεικοσαετή επιτυχημένη παρουσία στον αρχαιότερο και πλέον ανταγωνιστικό Διαγωνισμό Philip C. Jessup International Law Moot Court. Η προσπάθειά μας είναι διπλή. Αφενός, επιχειρούμε να διευρύνουμε το δικό μας αποτύπωμα στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, αφού συμμετέχουν σχεδόν 700 σχολές απ’ όλο τον κόσμο, και, αφετέρου, επιδιώκουμε τη βελτίωση και την αριστεία των φοιτητών μας που αναδέχονται μια τόσο σημαντική πρόκληση. Η χαρά των προπονητών και για τη φετινή διάκριση είναι μεγάλη και ανατροφοδοτεί το κίνητρο για να συνεχίσουμε με επιμονή και διάθεση, επενδύοντας προσωπικό χρόνο και δημιουργικότητα» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής, Μίλτος Σαρηγιαννίδης.

Τα μέλη της ομάδας με την κοσμήτορα της Νομικής, Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου

Πολύτιμη εμπειρία, κατάκτηση γνώσεων και υψηλών στόχων, επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματική εξέλιξη, όραμα για το μέλλον είναι η αποτίμηση της συμμετοχής στον διαγωνισμό για τα μέλη της ομάδας, που καταθέτουν στη «Ρ» τη δική τους οπτική.

«Η εικονική δίκη Ph. Jessup, ως οι ‘‘Ολυμπιακοί Αγώνες’’ του Διεθνούς Δικαίου, προϋποθέτει πολλές ώρες σκληρής εργασίας και ουσιαστική αφοσίωση στον στόχο. Έτσι, μετατρέπεται στη ‘‘χρυσή ευκαιρία’’ που αποζημιώνει τους φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Η ομάδα εμβαθύνει στο Διεθνές Δίκαιο και στην έρευνα, εξοικειώνεται με την ανάπτυξη του νομικού συλλογισμού και αναπτύσσει τις προφορικές της δεξιότητες. Υπάρχει συνεχής εναλλαγή θεωρίας και πράξης, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία μία περιπέτεια με ύψιστο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Μία περιπέτεια, που μεταμορφώνεται σε εμπειρία ζωής βοηθώντας τους κοινωνούς της να πετύχουν το πολυπόθητο όραμα της νέας γενιάς: την εξέλιξη» επισημαίνει η Μαρία Θεοδώρου.

«Μία μοναδική εμπειρία, μέσω της οποίας είχα την ευκαιρία να βελτιώσω τον εαυτό μου, αποτέλεσε η συμμετοχή μου στην εν λόγω εικονική δίκη. Τα θέματα που κλήθηκαν οι φετινοί συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν, πάντα στον Τομέα του Διεθνούς Δημόσιου Δικαίου, ήταν σχετικά με την ευθύνη κρατών, το δίκαιο Περιβάλλοντος, τα δικαιώματα αυτόχθονων λαών, καθώς και με πνευματικά δικαιώματα από την αξιοποίηση της παραδοσιακής γνώσης αυτών» τονίζει η Πολυξένη Μποτού.

«Πρόκειται για μία από τις πιο εποικοδομητικές και παιδαγωγικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας φοιτητής και η συμμετοχή μου με βοήθησε να εξελιχθώ σε προσωπικό αλλά και σε επιστημονικό επίπεδο. Αφενός αποκτάται μεγαλύτερη εξοικείωση και ευχέρεια με την αγγλική γλώσσα και αφετέρου καλλιεργείται ο νομικός τρόπος σκέψης και έρευνας, μιας και καλούμαστε να συνδυάσουμε τη θεωρητική γνώση επί του Διεθνούς Δημόσιου Δικαίου με την πρακτική εφαρμογή επί συγκεκριμένων περιστατικών» αναφέρει ο Χρήστος Ζώης.

 

Μοιράσου το άρθρο: