Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας είναι ένα νέο, εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας 3 εβδομάδων, με γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά, το οποίο εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου και θα διεξάγεται ετησίως στην πόλη της Καλαμάτας.

Ένας νέος διεθνής θεατρικός θεσμός εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι στην Καλαμάτα, με καθηγητές διεθνούς φήμης και μαθητές από όλο τον κόσμο!

Επικεφαλής είναι ο Βρετανός σκηνοθέτης Andrew Visnevski, καθηγητής στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου του Λονδίνου (RADA) έως και το 2017 και συνεργαζόμενος καθηγητής, σήμερα, στη νεοσύστατη Σχολή Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας είναι το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας και σύμπραξης με βάση την εκπαίδευση του δημοφιλούς Βρετανικού Οργανισμού  Theatre Alive! και του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας.

Το καλοκαιρινό αυτό σχολείο απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Στόχος του KaDISS είναι επαγγελματίες ηθοποιοί, απόφοιτοι δραματικών σχολών και νέοι που έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία στο θέατρο, καθώς και σε άλλους τομείς των παραστατικών τεχνών όπως η όπερα και το μιούζικαλ όπου απαιτούνται υποκριτικές ικανότητες, να θέσουν σωστές βάσεις για το θέατρο ή να αναπτύξουν/βελτιώσουν τις μεθόδους και τις ικανότητές τους στην υποκριτική.

Αυτό το θερινό σχολείο διάρκειας τριών εβδομάδων, αποτελεί μια ανεκτίμητη πηγή, για σπουδαστές δραματικών σχολών ή ηθοποιούς που βρίσκονται σε ένα πρώιμο στάδιο της καριέρας τους, καθώς και για όσους επιθυμούν μια “αυστηρή” επανεκτίμηση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους.

Στόχος είναι να αναπτυχθεί η ευελιξία της ερμηνείας του ηθοποιού μέσα από τη συνάντηση των δύο θεμελιωδών ειδών του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Μέσω της εμβάθυνσης και της εξερεύνησης της δραματικής γλώσσας του Σαίξπηρ (Scene Study) και του Ελληνικού Κλασικού Θεάτρου (Classical Theatre Lab) ως των δύο θεμελίων της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και μέσω των Physical Performance και Vocal Performance, το εντατικό αυτό θερινό σχολείο, στοχεύει στην πλήρη επανεξέταση του “υλικού” του κάθε ηθοποιού μέσα από αιτιολογημένη προετοιμασία, εστιασμένη ενέργεια, τόνωση της φαντασίας, καθώς και ενίσχυση των δεξιοτήτων του, στο πλαίσιο της ερμηνείας.

Τα καθημερινά μαθήματα Φωνής και Κίνησης ενισχύουν την αυτοπειθαρχία του μαθητή και απελευθερώνουν το σώμα του ηθοποιού παρέχοντας του δεξιότητες που τον οδηγούν στην προοπτική της σύγχρονης θεατρικής πρακτικής μέσω σωματικής ευελιξίας και έκφρασης.

Τα μαθήματα θα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από μια ομάδα καθηγητών διεθνούς φήμης.

Το αποτέλεσμα του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας (KaDISS) για τον σπουδαστή είναι μια ενισχυμένη καλλιτεχνική ευελιξία στους δύο θεμελιώδεις τομείς του θεάτρου και η επίτευξη ενός νέου επαγγελματικού επιπέδου για τον ίδιο. Η συναναστροφή με δασκάλους διεθνούς κύρους και σπουδαστές από διαφορετικό πολιτισμικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο, προσφέρει στον σπουδαστή μια διαφορετική οπτική στην υποκριτική και το θέατρο, αλλά και γενικότερα στον κόσμο. Ειδικότερα μέσα από την εμπειρία της ομαδικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, αλλά και της διαμονής του στην Καλαμάτα.

Τα μαθήματα θα διεξάγονται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως 16:00 και Σάββατο από τις 09:00 έως 13:00 -από τις 19 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου– στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το  Διεθνές Θερινό Σχολείου Θεάτρου Καλαμάτας KaDISS 2019 λήγει την 31η Μαρτίου 2019. Πληροφορίες και αιτήσεις στο https://kalamatadrama.com. και στο 00030 695 5933407.

 

Λίγα λόγια για τους συνδιοργάνωνες του KaDISS

Theatre Alive! είναι ένας οργανισμός που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι αφοσιωμένος στην προώθηση νέων έργων, νέων ιδεών και νέων δημιουργικών ταλέντων σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με το θέατρο. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα  μεταδευτεροβάθμιας και μαθητείας, το πρώτο του είδους, βοήθησε το έργο των νέων επαγγελματιών του θεάτρου. Πολλοί νέοι καλλιτέχνες, σχεδιαστές, συνθέτες και τεχνικοί έχουν κάνει το ντεμπούτο τους κάτω από το THEATRE ALIVE! Το THEATRE ALIVE! κατά την ίδρυσή του το 1995, έλαβε υποστήριξη και έγκριση από επαγγελματίες τέχνης όπως: Λόρδος Attenborough, ο  Alan Bennett, Sir Kenneth Branagh, Sir Michael Caine, η Dame Judi Dench, ο Sir John Gielgud, ο Hugh Grant, ο Sir Nigel Hawthorne, η Dame Wendy Hiller, η Glenda Jackson PM, ο Sir Derek Jacobi, η Dame Cleo Laine, ο John Dankworth, ο Tom Stoppard. To THEATRE ALIVE! εξελίχθηκε μέσα από το ενδιαφέρον για καθοδήγηση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα για νέους επαγγελματίες που ξεκίνησε από το The Cherub Company London το 1995.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας είναι ένας ΜΗ κερδοσκοπικός Σύλλογος που ιδρύθηκε το 2007.  Μέλη μπορούν να γίνουν μόνο όσοι αποφοίτησαν από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του έως και σήμερα συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα. Ο Σύλλογος αποφοίτων έχει διοργανώσει και παρουσιάσει μέχρι σήμερα, περισσότερες από 300 ώρες ανοιχτών σεμιναρίων (φωνητικής, κλασικών κρουστών, γλυπτικής, θεάτρου κ.ά.). Περισσότερες από 15 θεατρικές παραγωγές – Αρχαίο Δράμα με παραστάσεις Τραγωδίας και Κωμωδίας, σύγχρονο ρεπερτόριο μα και κλασικό, τόσο σε νέα όσο και σε αρχαία θέατρα της χώρας και στο εξωτερικό. Κορυφαίες στιγμές, η παράσταση της Μήδειας του Ευριπίδη στο αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και η performance Aristoφanes στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία. Ο Σύλλογος μας, είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια πολιτισμού, και στηρίζει με κάθε τρόπο αντίστοιχες προτάσεις.

Περισσότερα στο: www.mariacallas.gr

 

Μοιράσου το άρθρο: