Έφηβοι μάς συστήνουν το Δουργούτι, τη γειτονιά της Στέγης, σε μια φωτογραφική έκθεση που αγκάλιασαν οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου, η καλλιτεχνική ομάδα UrbanDig Project και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου.

Zoom στο Δουργούτι 03

Η γειτονιά του Δουργουτίου έχει πολλές ιστορίες να αφηγηθεί. Γι’ αυτό και τα Zoomάκια -οι έφηβοι δηλαδή που συμμετέχουν στο εργαστήριο δημοσιογραφίας, φωτογραφίας και γραφιστικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση «Zoom στο Παρασκήνιο»– βγήκαν έξω για να γνωρίσουν τη γειτονιά μας, μία από τις πλέον ιστορικές της Αθήνας. Αφορμή στάθηκε η παράσταση της Στέγης, Μουσική για το Νέο Κόσμο, των ARTéfacts ensemble & UrbanDig Project, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Μαΐου 2017.

SAMSUNG CSCTα Zoomάκια, εξοπλισμένα με τις φωτογραφικές τους μηχανές, τα δημοσιογραφικά τους κασετοφωνάκια και τα μπλοκάκια τους, περιηγηθήκαν την περιοχή, έμαθαν την ιστορία του Δουργουτίου από τους κατοίκους και από καλλιτέχνες που έχουν δουλέψει εκεί, γνώρισαν τα μνημεία και άκουσαν ιστορίες. Ιστορίες για τους Αρμένιους και τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και για τους εσωτερικούς μετανάστες που έζησαν επί δεκαετίες σε παράγκες, δημιουργώντας ωστόσο μια δυναμική μικροκοινωνία ομοψυχίας και αλληλεγγύης, μέχρι και για το Μπλόκο του Δουργουτίου και τη μαζική εκτέλεση πολιτών από το ναζιστικό καθεστώς. Φαντάστηκαν τον ποταμό Ιλισό να κυλάει ακόμα εδώ, τα βυρσοδεψεία στις όχθες του, την Αρμένικη Αγορά, το κέντρο της γειτονιάς με τα λαχταριστά καλούδια που προσέλκυαν ανθρώπους απ’ όλη την Αθήνα.

SAMSUNG CSC

Στη φωτογραφική τους έκθεση, «Zoom στο Δουργούτι» (10 έως 16 Ιουλίου 2017), τα παιδιά σάς καλούν να δείτε τα φωτογραφικά τους έργα που αποτυπώνουν τη διαδρομή τους στη γειτονιά και να πάρετε τον χάρτη που έφτιαξαν ειδικά για εσάς, προκειμένου να σας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσετε κάποια σημαντικά σημεία της περιοχής και της ζωής της μέσα από τα δικά τους μάτια.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη 2η Δημοτική Κοινότητα Δήμου Αθηναίων.

Zoom στο Δουργούτι 02

«Zoom στο Δουργούτι»

Από 10 έως 16 Ιουλίου 2017

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 10 Ιουλίου, 19:00

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα 10 έως Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, 12:00-20:00

Φανοσθένους 17-19, 117 45, Νέος Κόσμος

Μοιράσου το άρθρο: