Το Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη υποδέχεται μικρούς και μεγάλους μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδραστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τον Δεκέμβριο.

Για παιδιά 2-4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης, δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Πληροφορίες:
ΚΥΚΛΟΣ 3
14 Δεκεμβρίου 2019, 11, 18 Ιανουαρίου 2020
Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Για παιδιά 7-12 ετών

Χρησιμοποιημένο αλλά χρήσιμο! 

Τι είναι κοινό σε όλους; Ο πλανήτης μας, η Γη! Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης θα έπρεπε να είναι κάθε μέρα. Ελάτε να τη βοηθήσουμε και να μάθουμε πώς να την τιμάμε καθημερινά μέσω της ανακύκλωσης. Συλλέγουμε τα δικά μας υλικά μέσα από την καθημερινότητα, στα οποία δίνουμε ξανά ζωή χρησιμοποιώντας τα στο έργο που δημιουργούμε με σκοπό να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τη σημασία της ανακύκλωσης.
Το ανακυκλωμένο βιομηχανικό υλικό για την κατασκευή αυτοκινήτων είναι η έμπνευση και η δημιουργία του έργου ανακύκλωσης στο εκπαιδευτικό αυτό. Το οξύ υλικό διαβρώνει τις επιφάνειες και παραμορφώνει ό,τι βρει στο πέρασμά του. Επιφάνειες που έχουν διαβρωθεί από το οξύ είναι η πηγή έμπνευσης των μικρών καλλιτεχνών μας αλλά όχι μόνο… Όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι ευπρόσδεκτα σε αυτό το πρόγραμμα!
Με την εικαστικό Έφη Τσουλουχοπούλου.

15 Δεκεμβρίου 2019

Ο Δεκέμβριος, ο μήνας της γιορτής και των Χριστουγέννων! Ήξερες όμως ότι είναι και ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο; Σε αυτό το εργαστήριο θα φτιάξουμε τα πιο ωραία στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά για να «φωτίσουν» το χριστουγεννιάτικο μας δέντρο. Ξέρεις κατά πόσο επηρεάζεται μια πολική αρκούδα στον βόρειο πόλο όταν αφήνουμε άσκοπα την πόρτα του ψυγείου μας ανοιχτή; Ενημερώσου για την υπερθέρμανση του πλανήτη και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πληροφορίες:
Κυριακή, 13:00-15:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Η φύση των πραγμάτων

14 Δεκεμβρίου 2019

Οι περιπέτειες μιας άτακτης σταγόνας.
Πόσο καλά ξέρετε το νερό και τις μεταμορφώσεις του; Τι συμβαίνει μέσα σε μια σταγόνα; Ελάτε να ξανασυστηθούμε με το νερό, να πειραματιστούμε για να ανακαλύψουμε τις ιδιότητές του, να βυθιστούμε μέσα στον μυστικό του κόσμο χρησιμοποιώντας το μικροσκόπιο και να συζητήσουμε τη σημασία του. Ένα διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά γεμάτο δροσιά και εκπλήξεις!

Με την ομάδα Άνασσα.

Πληροφορίες:
Σάββατο, 16:00-17:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Τον εαυτό μου θα γνωρίσω και από την αρχή θα ξεκινήσω!

«Αυτό που αρέσει περισσότερο στο παιδί είναι το θέατρο, με άλλα λόγια η μεταμόρφωση της πραγματικότητας, όπως αυτή του παραδίδεται από έξω, σε κάτι που το ίδιο δημιουργεί.» (Evreinov, 1927)

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων Δραματοθεραπείας ξεκινά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων και τη χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του. Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια.

15 Δεκεμβρίου 2019

Η προσωπική μου ιστορία σε ένα γενεόγραμμα. Δημιουργώντας μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής και του κολάζ, το δικό του προσωπικό γενεαλογικό δέντρο, το παιδί έχει την δυνατότητα να προβάλει μπροστά του τους σημαντικούς άλλους, τις επιρροές τους, τα οικογενειακά μοτίβα και αξίες. Η συνάντηση θα κλείσει με το προσωπικό οικόσημο του καθενός με βάση τα στοιχεία που εκτιμά στην οικογένειά του.

Πληροφορίες:
Κυριακή, 11:00-12:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Μια πόλη από χαρτόνι

Πώς δομείται μία πόλη; Μέσα από μία διαδραστική παρουσίαση, τα παιδιά, εφαρμόζοντας τα στοιχεία που συνθέτουν το αστικό τοπίο, φτιάχνουν ομαδικά την μακέτα ενός οικοδομικού τετραγώνου μόνο με ανακυκλωμένα χαρτόνια, κουτιά και υλικά και ανακαλύπτουν πως με λίγη φαντασία μπορείς να κατασκευάσεις τα
πάντα! Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου, μουσειοπαιδαγωγός.

Πληροφορίες:
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
13:00-14:30
Κόστος συμμετοχής: 15€

Θεατρικές Παραστάσεις

Για παιδιά από 3 ετών και άνω

Σούπα με Σούμαν

Η μικρή Κατερίνα θα χρειαστεί να μένει για λίγες μέρες στο σπίτι της, γιατί έχει πυρετό. Για συντροφιά της θα έχει τον αρκούδο της, τον Τέντυ, και τη μουσική του Σούμαν που της χάρισε ο πατέρας της.

Αυτές τις λιγοστές ημέρες ανάπαυσης, το δωμάτιό της γίνεται τόπος συνάντησης των σημαντικότερων προσώπων του περιβάλλοντός της· η μητέρα της, ο γιατρός, ο παππούς και η γιαγιά. Ο πατέρας, αν και παρών σε κάθε συζήτηση, δυστυχώς απουσιάζει. Όλες αυτές οι παρουσίες και απουσίες διαμορφώνουν με τον τρόπο τους τόσο το παιδί, όσο και τους μεγάλους.

Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα θεατρικό έργο με χορό, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του.

Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη

Πληροφορίες:
8 Δεκεμβρίου 2019 & 12, 19 Ιανουαρίου 2020
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Τα κλεμμένα γράμματα, τα χαμένα αστέρια και ο Άγιος Βασίλης

Τι έγιναν τα γράμματα που έστειλαν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη; Γιατί φέτος ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών δεν πήρε ούτε ένα γράμμα; Ποιος έκλεψε τα αστέρια από τον ουρανό; Αυτό το μυστήριο αναλαμβάνει να λύσει ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης, μαζί με το αγαπημένο του Ξωτικό. Οι δυο τους θα ξεκινήσουν λοιπόν για ένα μεγάλο ταξίδι, γεμάτο ανατροπές και απρόοπτα. Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Άγιος Βασίλης και το Ξωτικό θα περιπλανηθούν σε περίεργες πόλεις και θα ζήσουν πρωτόγνωρες περιπέτειες. Στο τέλος, με τη βοήθεια των παιδιών, όλα θα αποκατασταθούν και όλοι θα μάθουν ότι η ελπίδα και τα όνειρα δεν χάνονται ποτέ. Τραγούδια χριστουγεννιάτικα, κάλαντα και εντυπωσιακές, πρωτότυπες εικόνες θα συνοδεύσουν αυτό το θαυμαστό ταξίδι. Με την ομάδα Παραμύθι Από Μακριά.

Πληροφορίες:
15, 22 Δεκεμβρίου 2019
Κυριακή, 12:00-13:00
Κόστος συμμετοχής: 10€

Για παιδιά από 12 ετών και ενήλικες

Αρχαία ιστορία επί σκηνής

Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες

Μετά τα «Μαθήματα Πολέμου» και το έργο του Θουκυδίδη, το Dramaticus και ο Δημήτρης Λιγνάδης συστήνουν θεατρικά τον «πατέρα της Ιστορίας» Ηρόδοτο.

Το νέο θεατρικό έργο του φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη με τίτλο «Θερμοπύλες» αποτελεί μια δραματοποιημένη εκδοχή της τραγικής σύγκρουσης Ελλήνων και Περσών στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ., όπως αυτή περιγράφεται στο 7ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου. Μέσω της θεατρικής προσέγγισης και της διάνθισης του κειμένου με αρχαιολογικές πηγές και τεκμήρια, καθώς και άλλα λογοτεχνικά κείμενα, επιχειρείται ο φωτισμός του ιστορικού περιεχομένου και η αμεσότερη πρόσληψη των διδακτικών και ψυχαγωγικών του αρετών.

Οι «Θερμοπύλες» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Paul Cartledge (Cambridge University) και εντάσσονται στον θεατρικό κύκλο του Ιδρύματος «Αρχαία Ιστορία επί Σκηνής».

Πριν την παράσταση θα προηγηθεί σύντομη εισαγωγική ομιλία από την ιστορικό δρα Ανδρονίκη Μακρή.
Ένα μάθημα Ιστορίας επί σκηνής

Καλλιτεχνική επιμέλεια: ∆ημήτρης Λιγνάδης
Μετάφραση-κείμενο: ∆ρ. Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος
Ιστορικός σύμβουλος: ∆ρ. Ανδρονίκη Μακρή
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Χαράλαμπος Νικολάου
Επιμέλεια φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Ηθοποιοί: Ελένη Ζαχοπούλου, Μάνος Βαβαδάκης

Πληροφορίες:
10, 18 Δεκεμβρίου 2019
21:00-22:30
Κόστος συμμετοχής: 13€ & 10€ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 

Ενήλικες

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας

10 Δεκεμβρίου 2019
Φωτογραφική κριτική-portfolios.

17 Δεκεμβρίου 2019
New Topographics: Φωτογραφία ντοκουμέντο ή ομορφιά του κοινότοπου;

14 Ιανουαρίου 2020
Η διαμόρφωση ενός project: Σύλληψη, διαδικασία, αποτέλεσμα.

21 Ιανουαρίου 2020
Φωτογραφία και μόδα.

28 Ιανουαρίου 2020
Φωτογραφική κριτική – portfolios.

Σχεδιασμός και υλοποίηση από τον Βασίλη Γεροντάκο.

Πληροφορίες:
Τρίτη, 18:00–20:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 20€

Ονειρεύομαι;–Ιστορίες Ζεν και παραμύθια σοφίας.

Στα πλαίσια της έκθεσης «Qi Baishi. Με άρωμα από Κίνα… – Έκθεση καλλιγραφίας & ζωγραφικής».
Μια στιγμή, μοναχά μια στιγμούλα, σαν το φτερούγισμα μιας πεταλούδας αρκεί. Μια στιγμούλα ησυχίας στο νου και στη σκέψη μας αρκεί. Μια στιγμή αρμονίας με το σύμπαν αρκεί. Ιστορίες που φωτίζουν… όταν θέλουμε να φωτιστούμε. Κι ένας εκπληκτικός μύθος για τον γέρο που ζωντάνευαν οι ζωγραφιές του. Σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη

Πληροφορίες:
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019
20:00-21:30
Κόστος συμμετοχής: 12€

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής και της ψυχής των συμμετεχόντων, η ανάγνωση–«αποκωδικοποίηση» της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, καθώς και η εξοικείωσή τους με τη σκηνή και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρό μας, σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η Ειδικός Φωνής Νίνα Καλούτσα πριν από επτά χρόνια και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Κατερίνα Βασιλικού: διδασκαλία–διεύθυνση

Μιχάλης Χανός: πιάνο.

Πληροφορίες:
Κάθε Σάββατο από 5 Οκτωβρίου 2019 έως 27 Ιουνίου 2020
(εκτός αργιών και σχολικών διακοπών: 14, 28/12, 4/01, 18, 25/04).
Ακροάσεις – εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€ / μήνα

Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα

Τηλ: 210 3611206

www.thf.gr

Μοιράσου το άρθρο: