Ξεναγήσεις, φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια περιλαμβάνει ο Απρίλιος στο Ίδρυμα Ωνάση, διευρύνοντας τη φαντασία μας και αψηφώντας όρια και σύνορα χώρου και χρόνου.

O Απρίλιος ξεκινά με τις ανοιχτές σε όλους ξεναγήσεις της Ωνάσειου Βιβλιοθήκης, ενώ φτάνει σχεδόν στο τέλος του με ένα φεστιβάλ που θα ταρακουνήσει τη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν με τον αυτισμό στην Πρέβεζα και με τον Καβάφη στην Κέρκυρα, ενώ ταυτόχρονα οι μαθητές εμπνέονται από την Αθήνα, την Αλεξάνδρεια και τη Βηρυτό.


Onassis Youth Festival 2019

Μαθητές αφήνουν τις σχολικές αίθουσες και ανεβαίνουν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Ανήσυχοι έφηβοι εμπνέονται από τρεις ανήσυχες πόλεις: Αθήνα, Αλεξάνδρεια και Βηρυτό. Όχημά τους, ένα εντελώς δικό τους φεστιβάλ, το Onassis Youth Festival. Το φεστιβάλ που έρχεται να ταρακουνήσει συθέμελα τη Στέγη.

Στη Στέγη, οι ιδέες βρίσκουν το σπίτι τους και οι έφηβοι το φεστιβάλ τους. Για τρεις ώρες την εβδομάδα από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, μέσα σε μια φρενίτιδα παραγωγής ιδεών, αυτοσχεδιασμών, ασκήσεων και εντατικών προβών με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, οι μαθητές δημιουργούν το πιο αναζωογονητικό εφηβικό φεστιβάλ. Φέτος, πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το τρίγωνο, Αλεξάνδρεια-Αθήνα-Βηρυτός, τρεις συναρπαστικές, ανήσυχες πόλεις με πλούσιο πολιτισμό και ιστορία.

Μέσα από την επαφή με πραγματικές ιστορίες των κατοίκων, από απομνημονεύματα, ντοκουμέντα, ιστορικά τεκμήρια, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα, αλλά και προσωπικές συνεντεύξεις, οι μαθητές επέλεξαν τα ερεθίσματα που τους συγκινούν και οι ιδέες τους γίνονται παραστάσεις που θα πλημμυρίζουν τη Μικρή Σκηνή της Στέγης το τριήμερο 19-21 Απριλίου. Γιατί οι μαθητές, με τις πρωτότυπες ιδέες τους, είναι οι μεγάλοι, υπέρλαμπροι πρωταγωνιστές του Onassis Youth Festival.

Ημερομηνίες: 19-21 Απριλίου 2019

Κόστος: Δωρεάν με δελτία εισόδου

Χώρος: Μικρή Σκηνή Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)

Πληροφορίες: 213 017 8002

e-mail: education@sgt.gr

https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-youth-fest-2019

 

Αρχιτεκτονική και Πόλη: Πώς να σχεδιάσεις δράσεις αρχιτεκτονικής για παιδιά

Οι εκπαιδευτικοί μαθαίνουν την τέχνη της αρχιτεκτονικής

Στην αρχιτεκτονική μιας πόλης εγγράφονται η ιστορία της, ο πολιτισμός, οι ανάγκες των ανθρώπων, οι κοινωνικές τους αντιλήψεις. Σε αυτό το εργαστήριο, οι εκπαιδευτικοί ανακαλύπτουν τους κώδικές της. Βγαίνουν έξω, στους δρόμους της πόλης, παρατηρούν τα κτίριά της και τα καταγράφουν φωτογραφικά. Έπειτα, μιλούν για τη μεθοδολογία της αρχιτεκτονικής και για τα βασικά χαρακτηριστικά των κτιρίων, όπως το μέγεθος, τις αναλογίες και τα υλικά τους. Επίσης, θα μαθαίνουν τι σημαίνουν τα «σενάρια χρήσης», δηλαδή όλες εκείνες οι παράμετροι που λαμβάνει υπόψη του ένας αρχιτέκτονας προτού σχεδιάσει ένα νέο κτίριο ή χώρο.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν οι ίδιοι αρχιτέκτονες, θα λάβουν ως οδηγία ένα σενάριο χρήσης και θα κληθούν να δημιουργήσουν μια εικαστική σύνθεση που να ανταποκρίνεται σε αυτό. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις, εργαλεία και ιδέες που θα μπορούν έπειτα να αξιοποιήσουν με τους μαθητές τους σε περιηγήσεις τους στην πόλη.

Ημερομηνίες & ώρες: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Απριλίου, 17:00–21:00

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματίες της προσχολικής αγωγής

Κόστος συμμετοχής: 30  ευρώ (και για τις 3 συναντήσεις)

Χώρος: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107)

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 213 017 8002

E-mail: education@sgt.gr

https://www.onassis.org/el/whats-on/architecture-and-city-how-plan-architectural-events-children

 

Μικροί Ναύτες: Αέρα στα πανιά μας!

Ένα εργαστήριο για ανέμους και μελλοντικούς θαλασσόλυκους από 6 έως 10 ετών​

«Αέρα στα πανιά σας» εύχονται οι ναυτικοί σε κάθε ιστιοπλόο που ξεκινά το ταξίδι του στο πέλαγος, ενώ τον χειμώνα συνηθίζουμε να λέμε, «Φυσάει Βοριάς, παγώσαμε» και μόλις πιάσουν για τα καλά οι ζέστες, «πω-πω Λίβας». Εάν επισκεφθείτε κάποιο νησί, ίσως ακούσετε τους ψαράδες να αναφέρουν τον Γραίγο ή τον Λεβάντε. Μα ποιοι είναι όλοι αυτοί; Είναι άνεμοι. Άνεμοι παντοδύναμοι, που δίνουν ώθηση σε γη και θάλασσα.

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα γνωρίσουν τους ανέμους, θα διηγηθούν σχετικούς μύθους από την παράδοση και θα μιλήσουν και για τους ανέμους-πολεμιστές, όπως τον Σαμουράι και τον Καμικάζι. Θα μάθουν τα μυστικά τους και θα σηκώσουν αληθινά πανιά. Στο τέλος, το κάθε παιδί θα φτιάξει το δικό του ανεμολόγιο, ως ενθύμιο του ανεμο-εργαστηρίου.

 

Συντελεστές: Αντώνης Παπαθεοδούλου-Συγγραφέας και  Ίρις Σαραρτζή- Εικονογράφος

Ημερομηνία: Σάββατο, 13 Απριλίου, 11:00-13:30

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Χώρος: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Πληροφορίες: T. 210 3713000

Κρατήσεις: education@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/little-sailors-wind-our-sails

Athens Faiytopia | Αναζητώντας τον χαμένο Ιλισό

Η Αθήνα μέσα από έναν τρισδιάστατο χάρτη της πόλης, ακολουθώντας τον ποταμό Ιλισό, για παιδιά 9 έως 14 ετών

Ο Ιλισός (αλλιώς, Ιλισσός) ήταν το ποτάμι που διέτρεχε όλη την Αθήνα, κατέβαινε από τον Υμηττό, τροφοδοτούσε το Λύκειο και πότιζε τους κήπους της Δούκισσας της Πλακεντίας. Στις όχθες του απλωνόταν το Στάδιο και ο ναός του Ολυμπίου Διός, το ιερό της Αρτέμιδος και ο βωμός των Ιλισιάδων Μουσών, ενώ η κρήνη Καλλιρρόη δρόσιζε τους διαβάτες. Οι ξένοι περιηγητές επί τουρκοκρατίας, ζωγράφισαν Αθηναίους με περίτεχνες ενδυμασίες να ξαποσταίνουν δίπλα στην ήρεμη κοίτη του.

Σήμερα, ο Ιλισός ρέει ακόμα κάτω από την άσφαλτο προς τη θάλασσα, ενώ στο ίχνος του κυλά το τραμ. Αφού τα παιδιά μελετήσουν χάρτες και βιβλία της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, με τα τοπία, την πανίδα, τη χλωρίδα, τις θεότητες και τους ανθρώπους του ιστορικού αυτού νεραϊδότοπου, θα επισκεφτούν τον Ναό του Ολυμπίου Διός και τα Παριλίσσια Ιερά, για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη όπου θα αποτυπώσουν την ιστορία και την εξέλιξη του ιερού ποταμού στο πέρασμα των αιώνων.

 

Συντελεστές: Λουκία Ρίτσαρντς-Εικαστικός, Christoph Ziegler-Εικαστικός, Νικόλας Νικολαΐδης-Ιστορικός, συνεργάτης BIG OLIVE, Αθανασόπουλος Γιώργος- Ιστορικός Αρχαιολόγος, Διπλωματούχος Ξεναγός

Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου, 11:00-14:00

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Χώρος: Ναός του Ολυμπίου Διός, Παριλίσσια Ιερά και Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56, Αθήνα)

Πληροφορίες: 210 3713000

Κρατήσεις: education@onassis.org

https://www.onassis.org/el/whats-on/athens-fairytopia-search-lost-ilissos

 

Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό | Ένα ταξίδι στην Πρέβεζα

Ένα εργαστήρι για παιδιά 5 έως 12 ετών και τους γονείς τους

Για τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλοεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήρι «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών.

Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.

Ταξιδεύουμε στην Πρέβεζα 12, 13 & 14 Απριλίου 2019

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μικτές ομάδες παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το  1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Πρέβεζας.

Ημερομηνία: Την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση μόνο με τους γονείς των παιδιών που θα συμμετέχουν στο εργαστήρι και το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου στις 10:00-12:00 (2 συναντήσεις) θα έρθουν με τα παιδιά τους.

Χώρος διεξαγωγής: 1o Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, Αρκαδίου 6, Πρέβεζα ΤΚ 48100

 

Γενικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο Εργαστήρι:

  1. Κάθε παιδί θα συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα.
  2. Η πρώτη συνάντηση στις 12 Απριλίου απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήριο.
  3. Η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις του κάθε ξεχωριστού κύκλου είναι υποχρεωτική. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν

Υπεύθυνη σχεδιασμού: Χριστίνα Παναγιωτάκου

 

Βιωματικά Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Το Σάββατο 13 Απριλίου στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, θα πραγματοποιηθούν 2 συναντήσεις βιωματικών εργαστηρίων για Εκπαιδευτικούς 17:00-19:00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα.

Τα εργαστήρια απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και αποτελούνται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».

Κρατήσεις θέσεων για τα εργαστήρια-Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής: (Δευτέρα-Παρασκευή) 6983592112
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν

Υπεύθυνη: Λεπενιώτη Μαρία

https://www.onassis.org/el/whats-on/music-loves-autism

Μοιράσου το άρθρο: