Στη σκιά της θλιβερής είδησης για τον θάνατο του Ένιο Μορικόνε, η διαδρομή της εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος «Intercity», με τον Θάνο Φουργιώτη, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, στις 23:00, είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Ιταλό συνθέτη σε παραλληλισμό με το έργο του, επίσης, σπουδαίου Ιταλού Νίνο Ρότα.

Δυο κορυφαίοι Ιταλοί σκηνοθέτες, ο Pier Paolo Pasolini και ο Federico Fellini, και δύο κορυφαίοι Ιταλοί συνθέτες, οι Ennio Morricone και Nino Rota, που χάρισαν στις ταινίες τους μερικά από τα πιο εμπνευσμένα έργα τους.

Θεωρητικά μιλάμε για δύο παράλληλους, διαφορετικούς κόσμους. Μήπως, όμως,  οι δυο αυτοί κόσμοι  συνδέονται; Και πώς; Αυτό ερευνά, σε αυτή την εκπομπή, το Intercity.

Aκούγονται  επιλεγμένα  αποσπάσματα  της μουσικής του Εnnio Μorricone για τις ταινίες  του Pasolini Uccellacci e Uccellini (1966), Le streghe (1967), Θεώρημα ( 1968) και της μουσικής του Nino Rota  για τις ταινίες του Fellini Amarcord, I Vitelloni, Lo Sceicco Bianco, 8 ½ κ.ά. από τις αυθεντικές ηχογραφήσεις τους.

Μαζί και μια σπάνια στιγμή, όπου ο Ennio Morricone παίρνει μια ηχογράφηση με τον σκηνοθέτη να απαγγέλλει το ποίημά του «Meditazione Orale» και της προσθέτει τη μουσική του αφιερώνοντας στον σκηνοθέτη.

 

Kείμενα – Παραγωγή – Παρουσίαση: Θάνος Φουργιώτης

Τεχνική επιμέλεια: Νίκος Βουτσινός

 

Μοιράσου το άρθρο: