Το θεατρικό έργο του Ντέιβιντ Μάμετ, «Έντμοντ», μια «σύγχρονη μεσοαστική τραγωδία» με στοιχεία παρωδίας, κάνει πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου και παρουσιάζεται από Τετάρτη έως Κυριακή, στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. 

Ο «Έντμοντ» είναι ένα είδος «σύγχρονης παραβολής». Ή απλώς μια ιστορία που μιλά για τη βαθιά νόσο της δυτικής κοινωνίας. Γιατί «η κοινωνία είναι άρρωστη, όχι ο άνθρωπος», διευκρινίζει ο Μάμετ.

Μέσα από 23 σύντομες σκηνές, με λόγο αιχμηρό, πολιτικά μη ορθό, λόγο που με σκληρότητα αλλά και χιούμορ επιθυμεί να ενοχλήσει, να προκαλέσει και να ταρακουνήσει, το έργο σκιαγραφεί την κατάρρευση του American dream σε μια κοινωνία σε σύγχυση,  όπου τα πάντα είναι αναλώσιμα και εμπορεύσιμα.

Ποιο είναι, όμως, το περίφημο Αmerican dream; Μα η υπόσχεση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ισότητας, των ίσων ευκαιριών για όλους.

Όμως μια κοινωνία στο σημείο μηδέν του πολιτισμού, μια κοινωνία χωρίς ιδεολογία, χωρίς πνευματικότητα, δεν είναι δυνατόν να τηρήσει καμία τέτοια υπόσχεση.

Μια παράσταση για τους φόβους, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και το αδιέξοδο της σύγχρονης δυτικής καταναλωτικής κοινωνίας.

 

Υπόθεση

Ο Έντμοντ είναι ο «everyman», ο μέσος άνδρας της δυτικής κοινωνίας: λευκός, ετεροφυλόφιλος, μεσοαστός, συντηρητικός, λίγο πριν τα σαράντα.

Αδυνατώντας να βρει νόημα στην ασφυκτικά τακτοποιημένη ζωή του, εγκαταλείπει τη σύζυγό του για να αναζητήσει την ανταμοιβή που θεωρεί ότι του οφείλει η κοινωνία που πιστά έχει υπηρετήσει ως σκληρά εργαζόμενος και υπεύθυνος πολίτης: την υπόσχεση μιας απροσδιόριστης ευτυχίας. Ή έστω ηδονής.

Την αναζητά σε μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα, που συναντά στην «άλλη», τη σκοτεινή πλευρά της πόλης, εκεί όπου απροκάλυπτα κυριαρχεί το κυνήγι του σεξ και του χρήματος, της αποπλάνησης και της παραπλάνησης. Εκεί όπου η βία είναι ο απόλυτος νόμος.

Σε αυτή την αστική ζούγκλα όπου τα πάντα ορίζονται από την εμπορική τους αξία και όπου δεν απαιτείται πλέον ευγένεια, ούτε πολιτική ορθότητα, ο αφελής αλλά καθόλου αθώος Έντμοντ, αφού βιώσει την εξαπάτηση, την ταπείνωση και την απόρριψη, απελευθερώνει όλη τη συσσωρευμένη οργή, την αλαζονεία, τα άγρια ένστικτα και τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις του: τον μισογυνισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία. Και θα φτάσει μέχρι το νφόνο.

«Κάθε φόβος κρύβει μια ευχή», λέει ο Έντμοντ όταν καταλήγει στη φυλακή, στο ίδιο κελί με έναν Αφροαμερικανό κρατούμενο. Όμως, η τελική του τιμωρία δεν έχει έρθει ακόμα. Ούτε και η «κάθαρση».

Είναι η πρώτη φορά που έργο του Μάμετ παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης και η πρώτη φορά που ο «Έντμοντ» παρουσιάζεται στην Αθήνα. Η πανελλήνια πρεμιέρα του έργου έγινε το 1990 στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε το 1982 στο Σικάγο στο Goodman Theatre και λίγους μήνες μετά στο Provincetown Theatre της Νέας Υόρκης.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Συντελεστές

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Μουσική: Nalyssa Green

Χορογραφία: Βάλια Παπαχρήστου

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Μόσχου

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Μακιγιάζ φωτογράφισης: Αριέτα Θεοδώρου

Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας (Έντμοντ), Κωσταντίνα Τάκαλου, Δημήτρης Πασσάς, Σταύρος Καλλιγάς, Βάλια Παπαχρήστου, Δημήτρης Μαγγίνας, Μαριλένα Μόσχου, Παναγιώτης Ρενιέρης.

 

Πρεμιέρα παράστασης: 6 Φεβρουαρίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:15, έως και τις 26 Απριλίου 2020

 

Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη και Παρασκευή: γενική είσοδος 16€, μειωμένο 12€, ανεργίας 10€

Πέμπτη: γενική είσοδος 12€

Σάββατο-Κυριακή: γενική είσοδος 18€, μειωμένο 14€, ανεργίας 12€

Ατέλειες: 3€

 

Θέατρο Τέχνης

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Τηλ: 210 3222464

theatro-technis.gr

Μοιράσου το άρθρο: