Το Φεστιβάλ Δράμας αγαπά τις γυναίκες δημιουργούς και το αποδεικνύει έμπρακτα, προβάλλοντας μια επιλογή ξεχωριστών ταινιών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εννέα πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει».

Το αφιέρωμα, που τιτλοφορείται «Γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα», πραγματοποιείται σε Δράμα (έως 8/3), Αθήνα (9/3), Νέο Ηράκλειο Αττικής (11/3), Λεωνίδιο (8/3), Κυπαρισσία (7/3), Καλαμάτα (8/3), Πάτρα (8/3), Λάρισα (10/3), Χανιά (8/3) και Ιεράπετρα (8/3).

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Eκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (25’), «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη (16’),  «Άννα και Φαίδρα» της Ελίνας Πάνικ (20’), «Η τελευταία κόρη» της Εύης Καραμπάτσου (21’), «Testing Greta» της Άμπι Λούκας (11’) και «Υπνοβατώντας» της Μελίσσας Αναστάση (19’).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Δράμα, με ένα διήμερο προβολών που περιελάμβανε ακόμα τις ταινίες «Το μαύρο κουτί» της Ανθής Τσιρούκη (12’) και «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα (12’). Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η, καταξιωμένη και βραβευμένη Δραμινή ηθοποιός, Έλενα Μαυρίδου.

Αντιπροσωπευτικές των θεματικών τάσεων, που τα τελευταία χρόνια απασχολούν τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, οι ταινίες του αφιερώματος θίγουν θέματα όπως η μοναξιά, ο έρωτας, η γυναικεία κακοποίηση, τα παιδιά, ως τραγικά θύματα της φτώχειας,  η οικογένεια, ως ασφυκτικός μηχανισμός καταπίεσης, ο φανατισμός.

Ο αριθμός των σκηνοθετριών, που τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Δράμας, το εθνικό Φεστιβάλ κινηματογράφου, για τη μικρού μήκους ταινία, ολοένα και αυξάνεται. Και φέτος περίπου το 1/3 των διαγωνιζομένων ήταν γένους θηλυκού.

Το Φεστιβάλ Δράμας ευχαριστεί ολόψυχα τις καλλιτέχνιδες και δικαιούχους των ταινιών που τις πρόσφεραν αφιλοκερδώς για αυτό το πρόγραμμα.

 

Η δράση «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει την Ημέρα της Γυναίκας» υποστηρίζεται από το δίκτυο γυναικών WIFT.GR (γυναίκες στον κινηματογράφο & στην τηλεόραση)

Οι σταθμοί του αφιερώματος

Δράμα, έως 8 Μαρτίου, Δημοτικό Ωδείο Δράμας, ώρα 19:00

σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας, Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας και τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας

Νέο Ηράκλειο Αττικής, 10 Μαρτίου, Πολιτιστικό πολύκεντρο, «Ηλέκτρα Αποστόλου» Κουντουριώτου 18Α & Νεότητος, ώρα 19:00

σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Λεωνίδιο Αρκαδίας, 8 Μαρτίου, Αίθουσα Φάμπρικα Πολιτισμού, ώρα 19:00

σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και τον Μορφωτικό Σύλλογο Λεωνιδίου

Κυπαρισσία, 7 Μαρτίου αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος  ώρα 20:30

σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, τον Σύλλογο Νέων Κυπαρισσίας, τον Εμπορικό Σύλλογο ΚΥΜΑ, ΓΑΙΑ  και τον Δήμο Τριφυλλίας.

Καλαμάτα, 8 ΜαρτίουΚέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, Μπενάκη 11, ώρα 19:00

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πάτρα,  8 Μαρτίου, Θέατρο της Δραματικής Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη CIDRAS.

Λάρισα, 10 Μαρτίου, αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος ΕΑΠ ώρα 20:30

Σε συνεργασία με το ΕΑΠ και το Σύλλογο Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας

Χανιά, 8 Μαρτίου, χώρος, Νεώριο του Μόρου, ώρα 21:00

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Καλλιτεχνών Χανίων ΙΡΙ

Ιεράπετρα, 8 Μαρτίουαίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» ώρα  21:00

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και τον Σύλλογο Γυναικών Παχειάς Άμμου ‘Νηρηίδες’.

Είσοδος ελεύθερη

Ο θεσμός «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα συνεχιστεί φέτος σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι, οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 83 πόλεις και 9 χώρες, αναδεικνύοντας τη δυναμική του ελληνικού σινεμά εντός κι εκτός Ελλάδας.

 

Μοιράσου το άρθρο: