Μια νόστιμη καλοκαιρινή και υγιεινή συνταγή για φιλέτο τσιπούρας με λάδι κόλιανδρου, που συνοδεύεται από λαχανικά, μας προτείνει ο σεφ Κώστας Κωβαίος. Ένα ελαφρύ γεύμα, ιδανικό για όσους αγαπούν το ψάρι, αλλά και μια εναλλακτική πρόταση γι’ αυτούς που θέλουν να κάνουν αποτοξίνωση από το κρέας.  

Υλικά

  • 4 φιλέτα τσιπούρας
  • 2 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε φέτες
  • 4 πατάτες νέας σοδειάς κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/2 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 4 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε φέτες
  • λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml ζωμό λαχανικών
  • 1/2 ματσάκι κόλιανδρος φρέσκος
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ζεματάμε τα λαχανικά, εκτός από τα μανιτάρια, σε βραστό νερό διαδοχικά μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα περνάμε από αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, πρώτα από τη μεριά της πέτσας, για 4΄από κάθε μεριά.
  • Για να ετοιμάσουμε το λάδι κόλιανδρου, ζεματάμε τα φύλλα από τον κόλιανδρο σε νερό που βράζει για λίγα δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε, τα περνάμε από μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2΄, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και τον ζωμό να μαγειρευτούν όλα μαζί, εκτός από τα ντοματίνια.
  • Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε και το φρέσκο θυμάρι και τα ντοματίνια.
  • Σερβίρουμε στο πιάτο με τα λαχανικά από κάτω, το ψάρι από πάνω και ραντίζουμε με το αρωματικό ελαιόλαδο.
  • Αν θέλουμε, για έξτρα γεύση τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι executive chef σε μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ παράλληλα συνταγογραφεί για περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους. Απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην υγιεινή τροφίμων, είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Acropolis”.

Μοιράσου το άρθρο: